Duurzaamheid is een van de meest belangrijke onderwerpen waar steeds meer organisaties mee te maken krijgen. Niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld. Door de groeiende vraag naar koffie en de klimaatverandering, komt de wereldwijde koffievoorziening in gevaar. Alle sectoren moeten hun steentje bijdragen.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen, met daarbij de pijlers ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’ is de basis van de verduurzaming in de koffiebranche. Er moet respectvol omgegaan worden met de werknemers, door middel van goede arbeidsomstandigheden. De rechten van de mensen mogen niet in gevaar komen. De koffie moet vervolgens op een milieuvriendelijke manier geteeld en geproduceerd worden. En er moet een eerlijke prijs voor de koffie betaald worden aan de koffieboer.
Ook wij als consumenten kunnen en moeten bijdragen aan de duurzaamheid in de koffiebranche. Zorg dat de koffie een duurzaamheidskenmerk heeft, bijvoorbeeld het keurmerk van Max Havelaar of Rainforest Alliance. En maak natuurlijk gebruik van een herbruikbare koffiebeker.
Circulariteit
Circulariteit is een hot topic in de koffiebranche. Consumenten zijn op zoek naar eerlijke producten. Voedselverspilling moeten we voorkomen en waar nodig willen we materialen hergebruiken. Het streven is om zo min mogelijk waarde van grondstoffen en producten te vernietigen tijdens het gebruik. Het zou mooi zijn als we uiteindelijk zero-waste en 100% duurzaam kunnen ondernemen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Herbruikbare of kartonnen bekers
Starbucks biedt de mogelijkheid om te besparen op je koffie. Wanneer je een herbruikbare beker meeneemt kun je 30 cent korting krijgen op je koffie. Heb je geen herbruikbare beker, dan is het goed om te kiezen voor een kartonnen beker. Je zou zeggen dat het dan beter is om een keramische kopje te gebruiken, maar niets is minder waar. Uit onderzoek is gebleken dat 304 kartonnen bekers dezelfde milieu impact hebben als één keramisch kopje. Super duurzaam dus!
De kartonnen koffiebeker heeft verhoudingsgewijs weinig impact op het klimaat als we kijken naar de gehele kop koffie. Ongeveer 4% tot 9% is te wijten aan kartonnen koffiebekers. De overige impact is toe te spelen aan de productie van de koffiebonen en het zetten van de koffie.
Koffiedik: meer dan afval
Het is belangrijk dat de koffie zo duurzaam mogelijk is. En dan praten we niet alleen over de koffieboon. In de volledige keten van de koffiebranche moet duurzaamheid doorgevoerd worden. Als we kijken naar het restproduct van de koffie, koffiedik, zijn er verschillende mogelijkheden waarmee dit restproduct een tweede leven kan krijgen.
Koffiebarretjes, bedrijven en koffiebranderijen verzamelen duizenden tonnen koffiedik per jaar. Koffiedik kan uiteindelijk omgezet worden tot biobrandstof of eco-koffie briketten. De koffie briketten verminderen de CO2 uitstoot en bevat 20% meer energie dan hout. Het brandt daardoor langer en geeft meer warmte af.
Koffiedik is ook uitermate geschikt voor compost. Als koffiedik verzameld wordt, kan het gebruikt worden voor het kweken van oesterzwammen. Deze worden weer gebruikt om producten van te maken.
Groene Starbucks winkels
Starbucks is van plan om wereldwijd 10.000 duurzame vestigingen te hebben. Zo willen ze een nieuwe standaard zetten voor ‘groene retail’. Het is daarbij belangrijk dat het beheer en de bouw van nieuwe en te renoveren panden, op een duurzame manier uitgevoerd wordt. Er wordt ook gebruik gemaakt van duurzame bronnen, zoals zon- en windenergie. Door gebruik te maken van nieuwe duurzame technologieën, moet het energieverbruik met 25% dalen en het watergebruik met 30%.