like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Duurzaamheid in de koffiebranche

Van: op 22 juli 2020

koffie

Duurzaamheid is een van de meest belangrijke onderwerpen waar steeds meer organisaties mee te maken krijgen. Niet alleen in Nederland maar ook in de rest van de wereld. Door de groeiende vraag naar koffie en de klimaatverandering, komt de wereldwijde koffievoorziening in gevaar. Alle sectoren moeten hun steentje bijdragen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, met daarbij de pijlers ‘people’, ‘planet’ en ‘profit’ is de basis van de verduurzaming in de koffiebranche. Er moet respectvol omgegaan worden met de werknemers, door middel van goede arbeidsomstandigheden. De rechten van de mensen mogen niet in gevaar komen. De koffie moet vervolgens op een milieuvriendelijke manier geteeld en geproduceerd worden. En er moet een eerlijke prijs voor de koffie betaald worden aan de koffieboer.

Vraag Offerte aan

Ook wij als consumenten kunnen en moeten bijdragen aan de duurzaamheid in de koffiebranche. Zorg dat de koffie een duurzaamheidskenmerk heeft, bijvoorbeeld het keurmerk van Max Havelaar of Rainforest Alliance. En maak natuurlijk gebruik van een herbruikbare koffiebeker. 

Circulariteit

Circulariteit is een hot topic in de koffiebranche. Consumenten zijn op zoek naar eerlijke producten. Voedselverspilling moeten we voorkomen en waar nodig willen we materialen hergebruiken. Het streven is om zo min mogelijk waarde van grondstoffen en producten te vernietigen tijdens het gebruik. Het zou mooi zijn als we uiteindelijk zero-waste en 100% duurzaam kunnen ondernemen.

Herbruikbare of kartonnen bekers

Starbucks biedt de mogelijkheid om te besparen op je koffie. Wanneer je een herbruikbare beker meeneemt kun je 30 cent korting krijgen op je koffie. Heb je geen herbruikbare beker, dan is het goed om te kiezen voor een kartonnen beker. Je zou zeggen dat het dan beter is om een keramische kopje te gebruiken, maar niets is minder waar. Uit onderzoek is gebleken dat 304 kartonnen bekers dezelfde milieu impact hebben als één keramisch kopje. Super duurzaam dus! 

De kartonnen koffiebeker heeft verhoudingsgewijs weinig impact op het klimaat als we kijken naar de gehele kop koffie. Ongeveer 4% tot 9% is te wijten aan kartonnen koffiebekers. De overige impact is toe te spelen aan de productie van de koffiebonen en het zetten van de koffie. 

Koffiedik: meer dan afval

Het is belangrijk dat de koffie zo duurzaam mogelijk is. En dan praten we niet alleen over de koffieboon. In de volledige keten van de koffiebranche moet duurzaamheid doorgevoerd  worden. Als we kijken naar het restproduct van de koffie, koffiedik, zijn er verschillende mogelijkheden waarmee dit restproduct een tweede leven kan krijgen.

Koffiebarretjes, bedrijven en koffiebranderijen verzamelen duizenden tonnen koffiedik per jaar. Koffiedik kan uiteindelijk omgezet worden tot biobrandstof of eco-koffie briketten. De koffie briketten verminderen de CO2 uitstoot en bevat 20%  meer energie dan hout. Het brandt daardoor langer en geeft meer warmte af. 

Koffiedik is ook uitermate geschikt voor compost. Als koffiedik verzameld wordt, kan het gebruikt worden voor het kweken van oesterzwammen. Deze worden weer gebruikt om producten van te maken. 

Groene Starbucks winkels

Starbucks is van plan om wereldwijd 10.000 duurzame vestigingen te hebben. Zo willen ze een nieuwe standaard zetten voor ‘groene retail’. Het is daarbij belangrijk dat het beheer en de bouw van nieuwe en te renoveren panden, op een duurzame manier uitgevoerd wordt. Er wordt ook gebruik gemaakt van duurzame bronnen, zoals zon- en windenergie. Door gebruik te maken van nieuwe duurzame technologieën, moet het energieverbruik met 25% dalen en het watergebruik met 30%. 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws