De laatste jaren is duurzaamheid in Nederland en de rest van Europa een belangrijk thema. Eigenlijk zien we dit overal in terugkomen. Dat gebeurt veel in het bedrijfsleven, maar ook op andere vlakken. Iedereen lijkt er ineens mee bezig en dat is wellicht maar goed ook. Toch is het opvallend om te constateren dat het in Nederland nog lang niet altijd lijkt te vlotten in vergelijking met andere landen.
We gaan hier kijken naar hoe dit precies zit.
Vergeleken met andere landen
Er zijn verschillende rapporten waaruit blijkt dat Nederland nog achterblijft in vergelijking met veel Europese landen. Zo valt onder andere op te merken dat de energie in Nederland niet heel erg duurzaam is vergeleken met andere landen in de Europese Unie. Volgens de richtlijnen van dezelfde EU moet dit omhoog, als Nederland hieraan wil kunnen voldoen. Dat lukt in een hoop andere landen wel, of gaat in ieder geval een stuk beter.
Het Europese gemiddelde ligt veel hoger dan het percentage wat in Nederland wordt gehaald. Andere landen, zoals Zweden bijvoorbeeld, doen het stukken beter en hebben de doelstellingen al lang en breed gehaald. Niet alleen op het gebied van energie weten zij zich te onderscheiden, want ook qua marketing en technologie zijn ze een duurzame weg in geslagen. Zweedse bedrijven als AWISEE volgen de meest duurzame marketing trends zoals employer branding, maatschappelijk verantwoorde digitalisering en disruptieve innovatie.
Wat zorgt voor deze verschillen?
Er wordt in Nederland wel ontzettend veel gesproken over verduurzaming. Daarbij zijn er reeds verschillende initiatieven die zich hierop richten. We zien meer en meer oplossingen komen voor duurzame energie, en dus zou je zeggen dat het allemaal de goede kant op aan het gaan is. Maar waarom zien we dit dan niet terug in alle cijfers? Dat lijkt er vooral mee te maken te hebben dat het een proces is wat niet zomaar op gang gebracht kan worden, al zal hier wel steeds sneller verandering in gaan komen.
Het blijkt dat er in de afgelopen jaren steeds meer projecten omtrent verduurzaming zijn die goedkeuring krijgen en doorgang vinden. Aan veel van deze initiatieven wordt momenteel nog gewerkt, en dus is nog niet het volledige resultaat hiervan zichtbaar, maar dat zal op korte termijn gaan veranderen. De reden dat Nederland achterloopt is dan ook vooral dat het met bepaalde dingen te laat begonnen is, of dat het te lang duurt voordat deze eindelijk goedgekeurd worden. Een andere belangrijke reden is dat sommige landen makkelijk meer duurzame energie kunnen halen uit allerlei verschillende bronnen, terwijl dat hier niet altijd mogelijk is. De inhaalslag is dus wel ingezet, en in 2023 zal het daarom haalbaar moeten zijn om eindelijk aan alle klimaatdoelen van de Europese Unie te gaan voldoen.
Onder het gemiddelde
Ondanks dat Nederland momenteel flink onder het gemiddelde zit vergeleken met andere landen, gaat het zeker de goede kant op. Hierdoor ligt er echter ook veel ruimte voor verbetering. Daarom is de verwachting dat Nederland in de komende jaren nog heel wat in zal gaan kunnen lopen op alle andere landen die momenteel een voorsprong hebben. Ook mag er tot dit gelukt is hernieuwbare energie worden overgenomen van andere landen die dit juist weer over hebben, al zal hier wel over onderhandeld moeten worden. Het biedt wel een goede tussenoplossing totdat alle zaken op orde zijn.