Een duurzaam festival, een paar jaar geleden was het nog een uitzondering. Door corona heeft de hele fysieke festivalwereld een gedwongen winterslaap gehouden. Dit seizoen zijn ze echter volop terug, en duurzamer dan ooit.
Net zoals de festivals van elkaar verschillen, zijn er nogal wat verschillen te vinden in de duurzame acties van de diverse events. Het scheiden van afval wordt soms als het toppunt van duurzaamheid aangekondigd, terwijl op een andere plek een heel zonnepark wordt aangelegd over een parkeerplaats. En ook de wetgever zit niet stil. Was het in het verleden nog een pluspunt om geen wegwerpplastic te gebruiken, ondertussen wordt dat gewoon wet.
Niet alleen de wetgeving dwingt de organIsatoren in een steeds groenere richting, ook het vooral jonge publiek vraagt er steeds dwingender om. Als gevolg is er op vrijwel alle websites van de festivals een verantwoording te vinden van hun duurzame inzet.
Die begint natuurlijk met het al eerder genoemde en onvermijdelijke gescheiden verzamelen van afval, maar gaat als het goed is door de hele organisatie heen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Daarom werken 20 festivals tot 2025 samen met Greenevents aan circulariteit en ontwikkelen ze een model voor een circulair festival. Door processen en ketens te herontwerpen, worden circulaire oplossingen ontwikkeld binnen verschillende thema’s. Denk aan eten & drinken, water, energie, transport, mobiliteit en materiaal- en plasticgebruik. Die samenwerking gebeurt onder de vlag van de Europese Green Deal voor festivals.
Zes toonaangevende Nederlandse festivalorganisatoren sloten al in 2015 een Green Deal Afvalvrije Festivals en werkten tot 2018 met succes aan hun missie: festivals afvalvrij maken. Als vervolg op die ervaring, is er er met deelnemers uit zes Europese landen een nieuwe Green Deal geïntroduceerd – dit keer voor Circular Festivals.
Duurzaam festival heeft een groot bereik
Festivals zijn de afgelopen tien jaar steeds populairder geworden. In het laatste jaar voor corona vonden in Europa zo’n 25.000 festivals plaats, die meer dan 500 miljoen bezoekers trokken. Dit biedt mogelijkheden om het gedrag van bezoekers te beïnvloeden en hen te inspireren om zich thuis meer circulair te gedragen.
Festivals kunnen hun milieueffect verminderen door groene keuzes te maken in locatie, toegankelijkheid, vervoer, catering en stroomvoorziening. Dat heeft een positieve invloed op het milieu en de CO2-uitstoot, en vermindert de impact op het gebruik van land en water. Door hun creatieve ondernemerschap, afgebakende terreinen en tijdelijke aard kunnen festivals ook een microkosmos voor circulaire innovaties en experimenten zijn.
Festivals hebben een brede invloed binnen hun toeleveringsketen, door de samenwerking met leveranciers en aannemers. De festivalorganisaties zijn zich steeds bewuster van de noodzaak om duurzamer te worden en nemen maatregelen om bijvoorbeeld bewust in te kopen, zuinig om te gaan met materialen en zwerfafval te voorkomen.
Festivals kunnen ook als model voor steden dienen. In korte tijd moeten ze in alle basisbehoeften voorzien. Daardoor krijg je inzicht in maatregelen die die nodig zijn om veelbelovende circulaire mogelijkheden verder te onderzoeken, ermee te experimenteren en deze te verbeteren.
Green Deal Monitor Tool
Binnen het samenwerkingsverband wordt ook een meetinstrument ontwikkeld. Deze monitor moet inzicht geven in de effectiviteit van inspanningen, zodat de koers sneller kan worden aangepast als blijkt dat een inspanning onvoldoende oplevert.
Deelnemers aan het project zijn: Amsterdam Open Air, DGTL, Body & Soul, Boomtown, Boardmasters, Into The Great Wide Open, Down the Rabbit Hole, Lowlands, Roskilde, Shambala, Vierdaagse Feesten, We Love Green, Best Kept Secret, Pukkelpop, Eurosonic Noorderslag en Zwarte Cross. Inmiddels zijn ook Castle Fest, Awakenings, Superbloom en Welcome to the Village bij de Green Deal aangesloten.
Koploper DGTL
In Nederland is DGTL (16-17 april 2022) de koploper als duurzaam festival. Het festival voor dance en elektronische muziek in Amsterdam werkt met een zogenaamd ‘circulair zero-waste’ principe. Al het afval van het festival kan opnieuw worden gebruikt. De etensresten en het biologisch afbreekbare bestek worden binnen 24 uur omgezet in compost. De compost gaat naar stadsboeren in Amsterdam, die hier hun producten op telen. Deze producten worden dan tijdens een volgende editie van het festival gebruikt als ingrediënten voor het menu, dat compleet vegetarisch is.
Er wordt alleen gebruik gemaakt van plastic hardcups, die langer meegaan en dus minder schadelijk zijn voor het milieu. Daarmee loopt het festival jaren voor op de wetgeving. DGTL’s meest ambitieuze project is het urine-recycling project. De urine van bezoekers wordt er gezuiverd tot drinkwater!
Een duurzaam festival organiseren is een van de belangrijkste speerpunten voor Oerol. Hierbij zetten we in op het (verder) minimaliseren van onze voetafdruk*. Maar we streven naar meer: we willen een mentaliteitsverandering tot stand brengen. Bij onszelf, bij onze makers, bij ons publiek. Hiervoor zetten we kunstenaars, wetenschappers en ons bereik in. We denken dan niet alleen aan Terschelling, maar ook aan duurzame keuzes die wereldwijd effect hebben. Veel kleine acties kunnen een wezenlijke verandering teweegbrengen.
Lowlands maakt inhaalslag in 2022
Ook Lowlands (19 -21 augustus 2022) werkt hard aan de verduurzaming van de festivalscene. Zo zijn alle disposables (bekers, bestek, borden etc., red.) sinds 2010 compleet recyclebaar, wat jaarlijks een besparing van 28.000kg afval oplevert. Stroom-, water- en brandstofverbruik worden bij iedere editie verder teruggedrongen.
In samenwerking met het bedrijf Solarfields, heeft Lowland de grootste solar carport ter wereld gebouwd, op de parkeerterreinen van Lowlands. Het zonnepark, bestaande uit 90.000 zonnepanelen, wordt in mei geopend. Jaarlijks zal er zo’n 35 miljoen kWh elektriciteit worden geproduceerd, waardoor 10.000 huishoudens van groene stroom voorzien zullen worden. Om dit cijfer in perspectief te plaatsen: met het zonnepark zal jaarlijks het stroomverbruik van ongeveer 100 Lowlands-weekenden opgewekt worden.
Wil je meer weten over duurzame festivals en waar ze worden gehouden? Lees dan dit artikel met een complete lijst van duurzame festivals.