Steeds meer consumenten en bedrijven maken bewuste keuzes om hun impact op de wereld te verminderen. Maar het vergelijken van opties is niet altijd gemakkelijk. Bijvoorbeeld als het gaat om banken. Voor particulieren is er de Eerlijke Bankwijzer, een handige gids die inzicht geeft in de duurzaamheid van banken voor spaar- en betaalrekeningen. Voor zakelijke bankrekeningen ontbreekt echter zo’n helder overzicht. Hieronder lees je meer over de factoren waarop bedrijven kunnen letten bij het kiezen van een duurzame zakelijke bankrekening.
Het belang van duurzaamheid bij banken
Zakelijke banken spelen een cruciale rol in het economische systeem. Ze financieren projecten, verstrekken leningen en beheren het vermogen van bedrijven. De keuzes die zij maken over waar ze in investeren, kunnen een enorme impact hebben op mens en milieu. Denk bijvoorbeeld aan het financieren van fossiele energiebedrijven, de wapenindustrie of ontbossing. Door te kiezen voor een duurzame bank, draag je als bedrijf bij aan een economie die minder schadelijk is voor de wereld om ons heen. Bovendien laat je zien dat je als ondernemer maatschappelijk verantwoord onderneemt, dat steeds meer gewaardeerd wordt door klanten, partners en medewerkers.
Geen Eerlijke Bankwijzer voor zakelijke producten of diensten
De Eerlijke Bankwijzer helpt particulieren bij het kiezen van een bank op basis van hun ethisch en duurzaam beleid, maar voor zakelijke rekeningen is er geen specifieke gids beschikbaar. Dit betekent dat bedrijven zelf op onderzoek moeten uitgaan om te bepalen hoe duurzaam een bank is.
Aandachtspunten bij het kiezen van een duurzame zakelijke bank
Ondanks het gebrek aan een specifieke wijzer voor een duurzame zakelijke rekening, zijn er toch een aantal factoren waar je als ondernemer op kunt letten om een bewuste keuze te maken.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
- Transparantie van de bank: Zoek naar banken die open en transparant zijn over hun investeringsbeleid. Banken die inzicht geven in hun projecten, zoals welke sectoren ze financieren, hebben vaak een duidelijker duurzaamheidsbeleid.
- Uitsluitingsbeleid: Controleer of de bank beleid heeft dat bepaalde schadelijke sectoren uitsluit, zoals de fossiele industrie, tabaksindustrie of wapenhandel. Banken die investeren in duurzame energie, circulaire economie en sociale projecten, dragen doorgaans meer bij aan een duurzame toekomst.
- Certificeringen en keurmerken: Sommige banken hebben duurzaamheidskeurmerken of certificeringen die hun inspanningen bevestigen, zoals het B Corp-certificaat of de Global Alliance for Banking on Values (GABV). Dit zijn tekenen dat de bank haar bedrijfsvoering afstemt op duurzaamheid en ethische normen.
- Maatschappelijke betrokkenheid: Kijk naar banken die actief betrokken zijn bij maatschappelijke projecten of initiatieven. Dit kan variëren van financiële steun aan duurzame startups tot het faciliteren van groene innovaties binnen het bedrijfsleven.
Wil je meer weten over hoe je de betalingen van en aan je onderneming in het algemeen duurzamer kunt maken? In het eerder verschenen artikel ‘Betalingen rondom jouw bedrijf kunnen duurzaam worden, en zo doe je dat’ lees je er meer over.
Bijdragen aan een duurzamere economie
Hoewel er geen specifieke Eerlijke Bankwijzer is voor zakelijke rekeningen, zijn er wel verschillende manieren waarop bedrijven een bewuste keuze kunnen maken bij het kiezen van een duurzame bank. Transparantie, uitsluitingsbeleid en certificeringen zijn bijvoorbeeld belangrijke factoren om rekening mee te houden. Door als bedrijf te kiezen voor een duurzame bank, kun je niet alleen je eigen impact op het milieu en de maatschappij verminderen, maar ook bijdragen aan een grotere verschuiving naar een duurzame economie. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar kan ook gunstig zijn voor de reputatie van je onderneming.