like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Duurzame brandstof van houtvezels kan aardgastransitie helpen

Van: op 20 september 2018

pellets

Pellets zijn een vorm van hernieuwbare energie. Voor hout dat gebruikt wordt om pellets van te maken kan nieuw bos aangeplant worden. Zo is deze brandstof niet alleen hernieuwbaar maar ook CO2-neutraal. Houtpellets zijn dan ook een milieuvriendelijke vorm van verwarmen: slechts 0,5 tot 1% van de verbrande houtpellets blijven als assen achter en deze kunnen bovendien nog eens ingezet worden als meststof in de tuin. Niet onbelangrijk: de rook van pelletkachels is aanzienlijk schoner dan van traditionele houtkachels.

Hoe duurzaam pellets als brandstof zijn hang af van waar het hout vandaan komt en ook waarvoor het gebruikt wordt. Houtzagerijen verwerken ontschorste naaldbomen tot planken en balken, waarbij zaagsel als bijproduct ontstaat. Het zaagsel wordt zorgvuldig afgezogen en gedroogd. De warmte daarvoor wordt milieuvriendelijk opgewekt door houtschors te verbranden. Het droge zaagsel belandt vervolgens in een granulaatpers waar de pellets uitrollen. Worden de pellets, zoals de houtpellets van delangebv,  gebruikt in een moderne pelletkachel dan bedraagt het totale energieverlies in de keten minder dan 15 %.

In een productiebos kan per hectare tot 12 ton CO2 worden vastgelegd. Het bos kan lange tijd productief blijven doordat steeds weer heraanplant plaatsvindt. Het zaagsel is circa 5 tot 10 % van de timmerhoutproductie en kan het gebruik van aardgas helpen vervangen. Ook bleek uit onderzoek dat jonge bossen veel meer CO2 vastleggen dan oude oerbossen.

 

Andere bronnen

In het verleden deed Wageningen UR al onderzoek naar brandstofpellets uit andere biomassaDit gebeurde in nauwe samenwerking met de bedrijven Control Union (Nederland), Phytofuels (Oekraïne), Tuzetka (België), kennisinstelling Poltava State Agrarian Academy (Oekraïne) en met lokale boeren. Het onderzoek spitste zich toe op drie soorten biomassa: stro, riet en switchgrassDe onderzoekers wilden weten of uit deze soorten biomassa een economisch rendabele en duurzame productie van pellets mogelijk is. Vooral riet en switchgrass zijn kansrijk, zo wees het onderzoek uit.

Deze vormen van biomassa als bijstook in energiecentrales zijn te verkiezen boven het importeren van hout uit Amerika, dat veelal afkomstig van oude bossen, die we moeten beschermen. Bovendien draagt het vervuilende transport over zee ook bij aan extra klimaatrisico.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws