like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Ook alternatieven voor BPA risico voor gezondheid

Van: op 18 september 2018

bpa in voedselverpakking

Alternatieve stoffen voor bisfenol A (BPA), zoals BPS,  blijken dezelfde gezondheidsproblemen te veroorzaken. Dat zegt het team dat twintig jaar geleden bij toeval aantoonde dat BPA schadelijke effecten heeft op de vruchtbaarheid.

Twintig jaar geleden ontdekten wetenschappers bij toeval dat het nu beruchte bestanddeel bisfenol A (BPA) uit de plastic kooien lekte waarin vrouwelijke laboratoriummuizen zaten. Dat veroorzaakte een plotse toename van chromosomaal abnormale eieren bij de dieren.

Hetzelfde team meldt nu in het tijdschrift Current Biology dat de reeks alternatieve bisfenolen die worden gebruikt ter vervanging van BPA in BPA-vrije plastic flessen, bekers en andere voorwerpen, vergelijkbare hormoon verstorende problemen geeft bij muizen.

 

Speelgoed

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel plastic producten zit, zoals flessen, voedselverpakking, bouwmaterialen en speelgoed. Van daaruit kan BPA in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen.

“Deze paper is het gevolg van een vreemde déjà vu in ons laboratorium”, zegt Patricia Hunt van Washington State University.

De onderzoekers onderzochten de data afkomstig van een bepaalde studie waaruit grote verschillen bleken. Opnieuw lagen beschadigde kooien van muizen aan de oorzaak van het probleem, al waren de gevolgen, volgens Hunt, meer subtiel dan twintig jaar geleden. Dat kwam omdat niet alle kooien beschadigd waren en de bron van vervuiling minder duidelijk was.

Nochtans konden Hunt en collega’s aantonen dat de muizen deze keer werden blootgesteld aan de vervangers van klassieke bisfenolen. Ze zagen ook dat het probleem zich opnieuw stelde met betrekking tot de productie van eitjes en sperma bij de muizen.

 

Effect voor de mens

Toen ze de besmetting onder controle hadden, bestudeerde het team de effecten op de dieren na blootstelling aan een aantal veelgebruikte alternatieven voor BPA, waaronder de stof BPS. De studie toont aan dat die alternatieven vergelijkbare chromosomale afwijkingen veroorzaken. Hunt merkt op dat vergelijkbare effecten voor mensen kunnen voorvallen, al is de mate van blootstelling bij mensen moeilijk in te schatten.

Als de problemen opgaan voor mensen, zoals al werd aangetoond in het geval van blootstelling aan BPA, zullen de effecten ook overgedragen worden op toekomstige generaties, zegt Hunt.

 

Advies

Zij vindt nu dat meer onderzoek nodig is naar de producten die worden gebruikt om bisfenolen te vervangen, zeker gezien het feit dat er tientallen van deze chemische alternatieven in omloop zijn.

Ze vermoedt dat ook andere veel gebruikte hormoonverstorende chemicaliën, waaronder parabenen, ftalaten en brandvertragers, vergelijkbare ongunstige effecten op de vruchtbaarheid hebben. “Dit rechtvaardigt veel meer onderzoek”, zegt ze.

Hunts advies voor consumenten is eenvoudig: “BPA-vrij plastic of niet, plastic producten die duidelijke sporen van schade of ouderdomsslijtage vertonen, kan je niet langer als veilig beschouwen.”

Lees ook: Dit zijn de hormoonverstoorders die elke dag je gezondheid bedreigen

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws