like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzame cosmetica is goed voor huid en haar

Van: op 12 mei 2017

Met de zomer in het vooruitzicht en soms hoge zonkracht wil je er zo goed mogelijk uitzien, zonder dat je huid of haren daar te veel van merken. Of de rest van je lijf, want verkeerde componenten kunnen zeker van invloed zijn op je gezondheid. Gebruik dan natuurlijke zonnebrandcreme.

Conventionele schoonheidsproducten bevatten vaak hormoonverstoorders zoals ftalaten, parabenen, triclosan en benzofenon-3. Dergelijke stoffen zijn niet accuut giftig, maar hebben een invloed op het hormoonsysteem en de vruchtbaarheid. Dat wil je natuurlijk wel voorkomen.

 

Haarverf zonder parabenen

Door zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven in de samenstelling van je producten kun je de meeste problemen makkelijk voorkomen. Zoals bij natuurlijke haarverf. Haarverf is uiteindelijk een chemisch product, maar kan uitstekend zonder ammonia, PPD, parabenen, resorcinol.

PPD is een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in permanente haarkleurproducten. Er zijn mensen die allergisch zijn voor PPD en tijdens het verven een allergische reactie krijgen. In de plaats daarvan kun je ook TDS (Toluene-2.5 Diamine sulfaat) gebruiken. Dit is, net als PPD, een kleurstof, maar geeft veel minder kans op allergische reacties en is veel minder schadelijk dan PPD.

Parabenen worden gebruikt voor de houdbaarheid. Men zegt dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Resorcinol zorgt ervoor dat de haarverf blijft zitten, maar is erg slecht voor je hoofdhuid. Het droogt je haar uit en zorgt ervoor dat de kleur snel terug loopt.

 

Zonnebrandcrème zonder synthetische stoffen

Om goed te werken heeft zonnebrandcrème ‘zink oxide’ en/of ‘titanium dioxide’ nodig. Zonnebrandcrèmes op basis van deze ingrediënten heten ‘op mineralen gebaseerde zonnebrandbescherming’. UV-stralen worden door de oxides gereflecteerd en verspreid.

Minerale zonnebrandbescherming werkt direct na het opbrengen. Doordat de UV-stralen gereflecteerd worden, behoudt de crème zijn werking.

Zonnebrandcrème zonder zink oxide of titanium oxide geeft 20% meer blootstelling aan UV-A straling. Verder bevatten zonnebrandcrèmes zonder deze ingrediënten o.a. vier maal zoveel schadelijke, synthetische stoffen bevatten.

Zink oxide en titanium dioxide beschermen goed tegen UV-A en UV-B straling, en huidige onderzoeken tonen aan dat deze stoffen via zonnebrandcrème niet of bijna niet door een gezonde huid doorgelaten worden.

 

Onderzoek

Zelfs een korte pauze in het gebruik van niet-duurzame make-up, shampoo en crèmes doet de blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën sterk dalen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie onder tienermeisjes.

Conventionele schoonheidsproducten bevatten vaak hormoonverstoorders zoals ftalaten en parabenen. Dergelijke stoffen zijn niet accuut giftig, maar hebben een invloed op het hormoonsysteem en de vruchtbaarheid. Eind vorig jaar nog waarschuwde de Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen voor de effecten van de stoffen.

"Omdat vrouwen de belangrijkste gebruikers zijn van veel schoonheidsproducten, kunnen ze disproportioneel worden blootgesteld aan deze chemicaliën", zegt hoofdauteur van het onderzoek Kim Harley, van het UC Berkeley Center for Environmental Research and Children's Health. "Met name tienermeisjes lopen gevaar omdat hun reproductieve organen zich snel ontwikkelen, en uit onderzoek blijkt dat ze meer cosmetica gebruiken dan een gemiddelde volwassen vrouw."

 

Drie dagen

De aanpak van de onderzoekers was eenvoudig: ze vroegen honderd tienermeisjes om drie dagen lang alleen schoonheidsproducten te gebruiken die vrij waren van hormoonverstoorders, en vergeleken vervolgens urinestalen van voor en na de testperiode.

Uit die vergelijking bleek een duidelijk verschil in blootstelling: Parabenen, die vooral als bewaarmiddel in cosmetica gebruikt worden, daalden met maar liefst 45 procent. Reststoffen van triclosan en benzofenon-3, gebruikt in respectievelijk antibacteriële zepen en zonnecrème, daalden met meer dan een derde.

Kies daarom je cosmeticaproducten met zorg uit, voor je huid en je haren, en voor je totale gezondheid.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info