like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hoe ook je tuin aan duurzaamheid kan bijdragen

Van: op 12 mei 2017

Duurzaamheid is een term die je niet zo snel aan je tuin zou verbinden. Het stukje groen om je huis beschrijf je eerder als natuurlijk. Toch kan je tuin een paar niet zo verwachte bijdragen leveren aan je totale voetafdruk.

Bij voorbeeld bij de verwerking van regenwater. Een tuin vol planten, of een flink gazon, kan bij een forse plensbui (of erger) een behoorlijke sloot water opnemen. Dat water komt dan niet in het riool terecht, dat het op zo'n moment toch al zwaar te verduren heeft.

Andersom neemt een tuin die vol gelegd is met tegels of bestrating vrijwel geen water op. De extra belasting voor de afwatersystemen leveren zo een extra bijdrage aan overstromingen, die als gevolg van steeds extremer weer door klimaatverandering toch al vaker voorkomen. Een organisatie die zich voor dit probleem inzet is operatie Steenbreek.

 

Rijden op stroom van je carportdak

Een andere mogelijkheid is om een carport te laten dienen als stroombron, misschien wel voor je toekomstige elektrische auto.

Zonnepanelen op het dak zijn inmiddels een alledaags verschijnsel, je ziet ze in vrijwel elke straat. Maar ook de plek waar je auto meestal staat kan gebruikt worden om schone energie op te wekken. Zo kunnen parkeerplaekken overdekt worden met  met een carports. Wanneer daar ook zonnepanelen op worden gelegd, kost dat in feite niet of nauwelijks bruikbare ruimte van de tuin. Maar je maakt wel een flinke extra stap op je duurzame energiebalans.

Reken maar mee: zo'n 15 m2 zonnepanelen leveren elk jaar een slordige 1600 kWh aan stroom op. Daar kan een gemiddelde elektrische auto zo'n 25.000 kilometer op rijden.

Dat zo'n stroom-opwekkende parkeerplaats niet zo'n raar idee is weten ze ook in Drenthe, waar een vakantiepark haar parkeerplaats van stroomdaken heeft voorzien. Zo zie je maar

 

Thuis investeren in plaats van ver op vakantie

Wie verder doordenkt kan zich realiseren dat een investering in een comfortabele tuin, bij voorbeeld met windschermen of terrasoverkapping van Tuinmaximaal, misschien wel die verre vakantie uitspaart, in geld en in co2 uitstoot van die vliegreis. En het draagt ook nog bij aan een hogere waarde van je huis.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info