Dit jaar stond de Agroscoopbokaal in het teken van duurzaamheid in de agrarische sector. Paus Franciscus gaf begin juni dan weer aan dat elke gelovige een positieve bijdrage moet leveren in sociale en ecologische duurzaamheid. En duurzame ETF’s groeiden het afgelopen jaar weer met 25%.
Het zijn slechts enkele voorbeelden die aantonen dat duurzaamheid steeds hoger op de maatschappelijke agenda komt te staan. Ook ondernemingen zetten duurzame doelstellingen steeds vaker om in praktische ontwikkelingen. Ze hoeven dat dan ook niet alleen te doen maar worden geruggesteund door de Nederlandse overheid. Boekhoudprogramma e-Boekhouden zet een aantal van die mogelijkheden op een rijtje.
Minder belastingen door te investeren in duurzame energie
Ondernemingen die investeren in duurzame energie of energiebesparende bedrijfsmiddelen kunnen gebruik maken van een extra aftrek van hun belastbare winst. Op die manier hoeven ze dus minder belastingen te betalen en krijgen ze een beloning voor hun energievriendelijke investeringen, terwijl ze hun investeringen nog gewoon mogen afschrijven. Belangrijk is wel dat het gaat om een niet eerder gebruikt bedrijfsmiddel met een kostprijs van minimaal 2.500 euro. Bovendien moet het bedrijfsmiddel opgenomen zijn op de zogeheten Energielijst, hoewel er ook hier uitzonderingen van toepassing zijn. Het gaat onder andere om isolatie voor bestaande constructies, besparingssystemen voor verlichting en zonnecollectorsystemen. De aftrek voor 2018 bedraagt 54,5% van de voortbrengings- en aanschafkosten. Dat is geen onbelangrijke besparing voor de duurzame ondernemer.
Meer informatie over de energie-investeringsaftrek vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen
Wanneer een onderneming investeert in bedrijfsmiddelen die op de zogenaamde Milieulijst 2018 staan, kan de onderneming beroep doen op de willekeurige afschrijvingsmethode (VAMIL) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). De ondernemer kan deze subsidies niet meer combineren met de eerdere aftrekregeling. Hier zal de ondernemer dan ook een keuze dienen te maken. Verschillende simulaties moeten die keuze vereenvoudigen.
Met de willekeurige afschrijvingsmethode (VAMIL) kan de ondernemer de investering op een willekeurig ogenblik afschrijven om zo de belasting in dat jaar te verminderen. Wel geldt er een beperking van 75% voor milieuvriendelijke investeringen vanaf 2011. De overige 25% dient dus regulier afgeschreven te worden.
De milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt dan weer de mogelijkheid om tot maximaal 36% van het geïnvesteerde bedrag fiscaal van de winst af te trekken. Het kan gecombineerd worden met de willekeurige afschrijvingsmethode (VAMIL).
31 maal fiscaal vriendelijk en duurzaam investeren
De duurzame subsidielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Vlaanderen telt momenteel maar liefst eenendertig subsidie- en financieringsregelingen voor ondernemingen die duurzaam investeren. Zo biedt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een waarborgregeling voor ondernemingen die investeren in aardwarmteprojecten, is er de Europese subsidie voor ondernemingen die hun CO2-uitstoot nuttig wensen aan te wenden en zijn er ook innovatiesubsidies voor ondernemingen die hun groene investeringen ook in economische groei willen omzetten.
Europa bouwt aan duurzaam ondernemerschap
Waar Amerikaans president Trump recent nog weigerde engagementen aan te gaan omtrent het bestrijden van plastic afval in de oceanen, bewijzen Europa en Nederland wel stappen te willen zetten naar een duurzamere wereld. Gedaan met de oeroude Nederlandse struisvogeltactiek. Ze doen dat bovendien zonder te raken aan de economische fundamenten maar trachten de duurzame transitie net van daaruit vorm te geven. Fiscale voordelen, subsidies en waarborgregelingen moeten ondernemers de Rubicon overtrekken. Of dat ook voldoende zal zijn? Dat blijft altijd afwachten. Toch kunnen die ondernemingen er tot dan gewoon de vruchten van plukken. En uiteindelijk is dat goed voor iedere Nederlander.