De mensheid is de afgelopen eeuw ongekend verwend geraakt. Kijk bijvoorbeeld naar hoe en wat velen consumeren. The sky is the limit, en de mogelijkheden zijn eindeloos. En dat, terwijl intussen ook al decennia bekend is dat de gemiddelde welvarende levensstijl niet bepaald bevorderlijk is voor de aarde op de lange termijn.
Hoewel we hopelijk nog niet te laat zijn, komt er gelukkig een kentering. Steeds meer mensen zien in dat onder meer ons voedselsysteem hervormd zal moeten worden. Zodat er niet alleen gezond en voldoende voedsel voor iedereen is, maar natuur en milieu ook nog eens kunnen herstellen. Hieronder lees je meer over drie toepassingen van duurzamer boeren.
Verduurzaming aan alle kanten
Zoals in elke markt spelen ook binnen de voedselindustrie vraag en aanbod allebei een rol. Aan de vraagkant zie je dat we in Nederland de afgelopen jaren gezonder zijn gaan eten. Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt bijvoorbeeld dat we minder (rood en bewerkt) vlees zijn gaan eten, en juist meer groenten, fruit en peulvruchten. Ook de aanbodkant heeft zeker niet stilgezeten. Hoewel veel land- en tuinbouw zorgt voor vervuiling, klimaatverandering en afnemende biodiversiteit zijn er ook zeker allerlei duurzame initiatieven ontwikkeld en gerealiseerd.
Energiebesparing en opwekking van duurzame energie
Stallen van onder meer kippen, varkens en koeien bieden vaak allerlei mogelijkheden voor energiebesparing en -efficiencyverbetering. Een schuurdak vervangen kan bijvoorbeeld zorgen voor betere ventilatie en isolatie. Bij een dakrenovatie is het ook goed gelijk te onderzoeken of zonnepanelen erop een interessante optie zijn. Wil je meer weten hierover? Bezoek dan deze website.
Uitstoot schadelijke stoffen terugdringen
De stikstofcrisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om onder meer ammoniak- en fijnstofuitstoot te reduceren. Dit kan onder meer gerealiseerd worden door te kiezen voor een andere substraat dan strooisel en mest, en door dit snel te drogen met behulp van buizenverwarming of heteluchtkanonnen. Gebruik je wel strooisel dan kun je de fijnstof die vrijkomt opvangen met ionisatietechniek. Luchtwassers kunnen tot slot het restant ammoniak uit de lucht filteren.
Meer aandacht voor dierenwelzijn
Verduurzaming draait natuurlijk tot slot ook om een fijner en gezonder leefklimaat voor dieren. Denk aan stallen met (overdekte) uitloopmogelijkheden, en een natuurlijk dag- en nachtritme. En met ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen, zoals verschillende functiegebieden om te slapen, te bewegen en te eten en drinken.
Geen verplichte verduurzaming, maar toch voordelen
In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord is er de nodige aandacht voor boeren. De coalitiepartijen willen het boeren gemakkelijker maken, door ze meer bewegingsruimte te geven. De vraag is echter of de voorgestelde plannen wel juridisch houdbaar zijn, ook in Europees verband. Bovenstaande toepassingen zijn dan ook zeker niet overbodig, en leveren vaak een win-win (zoals besparing op energielasten na een dakrenovatie) op voor een boer. Linksom of rechtsom zal het voedselsysteem op de schop moeten, en de hierboven genoemde oplossingen zijn mooie stappen.