donzen dekbed

Goed slapen is de basis voor een gezond en gelukkig leven. En een goed donzen dekbed draagt fink bij aan een comfortabele nachtrust. Maar wat doet je dekbed voor de rest van de wereld? Wat is de impact op milieu en duurzaamheid? 

Om de duurzaamheid van een donzen dekbed te kunnen bepalen kun je kijken naar verschillende elementen. Belangrijk is waar de materialen vandaan komen en hoe ze zijn verwerkt. Onder welke omstandigheden is het geproduceerd en hoe is er omgegaan met de dieren die het dons leveren?

Duurzame materialen

Een donzen dekbed is een textielproduct. De textielsector gebruikt de Higg Materials Sustainability Index (Higg MSI) om de belasting op het milieu van de meest gebruikte materialen te bepalen. Dat helpt bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe, duurzamere producten.

In dekbedden worden vooral polyester (synthetisch), wol en dons toegepast. De Higgs MSI index laat zien dat de productie van dons een lagere impact op het milieu dan wol en polyester: de impactscore van dons is 19 terwijl die van polyester 28 is en van wol zelfs 71. (Hoe lager de score, hoe minder impact het materiaal heeft).

Als je dat naar procenten omrekent zie je dat dons 32% duurzamer is dan polyester en wel 72% beter dan wol. Dat betekent dat dons een veel milieuvriendelijker materiaal is dan synthetische vezels en wol.

Dierenwelzijn

Een belangrijk aspect van dons is natuurlijk de bron van het materiaal. Een duurzaam donzen dekbed wordt gevuld met dons, waarvoor geen dieren speciaal worden gefokt. Dat is afkomstig van afval van andere bronnen.

Hergebruik

Duurzaamheid en levensduur gaan hand in hand. Hoe langer een product meegaat, hoe duurzamer het ook is. Door goed met je dekbed om te gaan en het regelmatig te luchten draag je zowel bij aan een goede hygiene als een lange levensduur.

En komt je dekbed toch aan het einde van zijn gebruik, dan kan het prima worden gerecycled en kunnen veel materialen, en vooral het dons, worden hergebruikt.

 

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws