like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Eemshaven krijgt algenkwekerij

Van: op 14 december 2015

algaecomIn de Eemshaven start het bedrijf Omega Green in 2016 een algenkwekerij. Het betreft een innovatief project, waarbij wordt onderzocht of het mogelijk is om op grootschalige wijze algen te produceren om te gebruiken als veevoer. Voor het kweken van algen wordt CO2 gebruikt dat in de Eemshaven ruim voor handen is. In eerste instantie gaat het om een proefopstelling op een kwart hectare grond,  waarmee tien ton algen geproduceerd worden.

Het project is van belang. De initiatiefnemers hopen ermee aan te tonen dat een algenkwekerij op commerciële basis en met gebruik van CO2, hoogwaardig veevoer kan produceren. Daarom heeft het project van Omega Green onlangs de “Eemsdelta Innovatieprijs” gewonnen.

‘We waren heel blij dat we de Innovatieprijs van de Eemsdelta hebben gekregen, en we zien dat als een blijk van waardering. We zijn zeer gemotiveerd om er het komend jaar een geslaagde proef van te maken, want wij hebben zeer hoge verwachtingen van de commerciële teelt van algen’, vertelt Monique Schoondorp van Omega Green.

Gezonder veevoer

Het verhaal van de algenkwekerij klinkt haast te mooi om waar te zijn. Algen zijn eenvoudig te kweken en zeer interessant als voedingsmiddel in de veehouderij. Voor kippen, biggen en kalveren is het gezonder veevoer: bij het gebruik van algen als veevoer is er minder antibiotica nodig. Dat algen gezonder zijn als veevoer, is ook uit onderzoek van de Wageningen-universiteit al gebleken.

Opschalen

‘Wij zijn al sinds 2007 bezig met onderzoek naar algenteelt en hebben nu een systeem ontwikkeld waarbij het relatief simpel is om algen te kweken. Waar het nu om gaat is dat we moeten laten zien dat we ook grootschalig kunnen produceren. Wij hebben afnemers in de veevoer- en petfood-industrie voor onze algen, maar zij willen wel graag een stabiele aanvoer tegen een redelijke prijs. Wij willen komend jaar laten zien dat het mogelijk is om aan die wensen te voldoen’, vertelt Monique Schoondorp.

Uniek in de wereld

Het Noord-Groningse project is tamelijk uniek in de wereld. Want weliswaar zijn er ook al algen geteeld in de VS en Frankrijk, maar dat was vooral voor gebruik als alternatieve energiebron. ‘Wat ons project ook uniek maakt, is dat wij hopen aan te tonen dat je bijna overal algen kunt produceren. Het is niet al te ingewikkeld, je hoeft dus zeker geen bioloog te zijn, maar iedere landbouwer zal het kunnen. En de investering is in drie tot vier jaar terugverdiend’.

Algen zijn aantrekkelijk omdat ze waardevolle omegavetzuren produceren en groeien op zonlicht. Ze gebruiken daarbij CO2 als voedsel. ”Met ons systeem, bestaande uit speciale plastic zakken, kunnen vrij eenvoudig algen worden gekweekt”, vertelt Monique.

Waddenfonds

Het project wordt ook mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds. Het waddenfonds steunt hiermee de ontwikkeling van een nieuwe kringloop in het Waddengebied. Met de beschikbaarheid van algen wordt ook het telen van schaal- en schelpdieren op land mogelijk en dit gaat de Waddenzee ontlasten.

Uitdaging

‘Kortom: het wordt een spannend en uitdagend jaar voor ons! We voelen ons gesteund door de prijs van de Eemsdelta en we gaan vol vertrouwen aan de slag. Onze ambitie is dat we over één jaar hebben aangetoond dat we op een hectare veertig ton biomassa kunnen kweken, tegen redelijke kosten, zodat we onze afnemers garanties kunnen bieden. Wie weet levert dat voor de toekomst dan nieuwe kansen op voor de Eemshaven: die vraag hopen we over een jaar positief te kunnen beantwoorden’, aldus Monique Schoondorp.

Bron: www.eemsdelta.nl

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Groningen, Nieuws 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. henkz schreef:

  Jaren geleden kwam ik al artikelen tegen om mbv varkensmest algen te kweken die weer als veevoeder konden worden gebruikt. Prima idee dit uit te voeren. In de Eemshaven is voldoende CO2 en restwarmte voor handen. Ik wens dit project veel succes, er zijn in het verleden meer proeven gestart en niet allemaal met succes.

 2. Jan Kursten schreef:

  Algen,een zeer belangrijke schakel in de voedselketen. Oók en vooral de humane voedsel voorziening is hiermee gediend.

 3. Arjan schreef:

  Direct als eiwitrijk voedsel voor mensen zou nog mooier zijn.

 4. Dirk hofman schreef:

  Prrrrachtig , werkgelegenheid