Steeds meer mensen gaan op zoek naar een mogelijkheid om hun woning op een voordelige manier uit te bouwen. Wat dat betreft behoort een dakkapel tot één van de financieel interessantste opties. Indien je er aan denkt om ook jouw woning op dergelijke wijze uit te bouwen is het wel belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Is er bijvoorbeeld voldoende ruimte beschikbaar rondom je woning en welke kosten zijn er precies aan verbonden? Het kostenplaatje van de aanbouw is uiteraard sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar we proberen je er toch een goed inzicht in te geven.
Vaste kostprijs voor volledig project
Het realiseren van een aanbouw is mogelijk op tal van verschillende manieren. De kostprijs die daarmee gepaard gaat kan daarbij ook op twee manieren in rekening worden gebracht. Er kan gebruik worden gemaakt van een uurtarief, maar daarnaast kan er eveneens een vaste kostprijs worden gehanteerd voor het volledige project. Dit laatste is vaak interessanter omdat je dan een duidelijk beeld hebt van het volledige kostenplaatje, dus niet alleen van het uurloon, maar ook van de materialen die worden gebruikt. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.
Gemiddelde kostprijs kleine aanbouw | Ongeveer 20.000 euro |
Gemiddelde kostprijs grote aanbouw | Tussen de 25.000 & 30.000 euro |
Gemiddelde kostprijs dakkapel | Tussen de 2.500 & 4.000 euro |
Gemiddelde kostprijs dak vervangen | Tussen de 4.600 & 6.000 euro |
Architect inschakelen of niet?
Veel mensen die een aanbouw willen realiseren stellen zich de vraag of ze verplicht zijn om een architect in te schakelen of niet. Een verplichting geldt hier niet voor, maar dat wil niet zeggen dat het in bepaalde situaties niet interessant kan zijn. Een architect kan je immers veel geld kosten, maar kan je ook behoorlijk wat kosten besparen. Aan jou zelf om te bepalen of je graag een beroep wil doen op de diensten van een dergelijke professional of niet.
Wat zijn duurzame opties
Bij een aanbouw, opbouw of uitbouw van je huis denk je niet gelijk aan duurzaamheid. Toch kunnen enkele opties je wel helpen bij het maken van een duurzame keuze. Denk bijvoorbeeld aan een groen dak bovenop je nieuwe aanbouw. Tegenwoordig vragen steeds meer mensen bij een dakdekker of een groen dak gerealiseerd kan worden. Daarnaast kun je ook denken aan het duurzaam verwarmen van de ruimte (dakkapel, aanbouw of uitbouw). Je kunt hierbij denken aan vloerverwarming i.c.m. een warmtepomp of zonnepanelen i.c.m. elektrische vloerverwarming. Uiteindelijk zullen dergelijke keuzes ervoor zorgen dat de waarde van jouw huis zal stijgen. Tot slot is het zo dat dergelijke keuzes zorgen voor een verhoogd energielabel wat weer resulteert in een eventuele makkelijkere verkoop van jouw huis in de toekomst.