• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • DDWD overzicht
  • Zoek
  • Menu Menu

Ontwikkelingshulp, maar dan van arm naar rijk

17 januari 2017|doorredactie

kapitaalvluchtAl jaren wordt ons een meeslepend verhaal verteld over de relatie tussen rijke landen en arme landen: de rijke OESO-landen geven grootmoedig een deel van hun vermogen aan de armere landen van het zuidelijk halfrond. Om deze landen te helpen de armoede uit te roeien en ze een zetje omhoog te geven op de ontwikkelingsladder. Ja, inderdaad, tijdens het kolonialisme hebben westerse landen zich verrijkt door het onttrekken van middelen en slavenarbeid uit hun koloniën … maar dat is allemaal verleden tijd. Tegenwoordig geven deze landen jaarlijks meer dan 125 miljard USD aan ontwikkelingshulp. Een solide bewijs van hun welwillendheid. Dankzij de steun van de handel, de industrie en regeringen is dit verhaal zo wijd verspreid dat wij het voor waar aannemen. Maar het is niet zo eenduidig als het lijkt, zo schijft Jason Hickel in The Guardian. 

Opnieuw tellen

Het Amerikaanse GFI (Global Financial Integrity)  en het Centre for Applied Research van de Noorse School of Economics publiceerden onlangs een fascinerend rapport. Beide organisaties hebben alle financiële stromen tussen rijke en arme landen bij elkaar geteld: niet alleen ontwikkelingshulp, buitenlandse investeringen en handelsstromen (zoals eerdere studies al hebben gedaan), maar ook niet-financiële zaken zoals schuldkwijtschelding, terugvorderbare overdrachten (bijvoorbeeld geld dat werknemers overmaken naar hun thuisland) en ongeregistreerde kapitaalvlucht (hierover later meer). Voor zover ik weet, is het de meest uitgebreide beoordeling van financiële middelen ooit. En wat blijkt: de stroom geld van rijke naar arme landen verbleekt ten opzichte van de stroom die de andere kant opgaat.

De onderzoekers ontdekten dat de stroom geld van rijke naar arme landen verbleekt ten opzichte van de stroom die de andere kant opgaat.

In 2012, het laatste jaar dat geregistreerde gegevens biedt, ontvingen ontwikkelingslanden totaal 1,3 biljoen USD. Dit is inclusief alle ontwikkelingsgelden, investeringen en andere inkomsten vanuit het buitenland. Maar in datzelfde jaar stroomde circa 3,3 biljoen USD weer uit die landen weg. Met andere woorden: ontwikkelingslanden betaalden 2 biljoen USD (tweeduizend miljard) meer aan de rest van de wereld dan dat ze ontvingen. Gerekend vanaf 1980 is de netto ‘uitstroom’ 16,3 biljoen USD. Ter vergelijking: 16,3 biljoen USD is ongeveer het BBP van de Verenigde Staten.

Dit betekent dat het verhaal dus helemaal niet klopt: hulpgelden stromen juist de andere kant op. Rijke landen helpen niet mee aan de ontwikkeling van arme landen; arme landen helpen bij de ontwikkeling van rijke.

Schuld afbetalen

Waar bestaat deze grote uitstroom van financiële middelen eigenlijk uit? Een deel bestaat uit het afbetalen van schuld. Ontwikkelingslanden hebben sinds 1980 bij elkaar opgeteld al meer dan 4,2 biljoen USD rente betaald. Directe overboekingen naar grote banken in New York en Londen. Op een schaal die de steun die zij in diezelfde periode ontvingen doet verbleken. Een andere grote geldstroom is het geld dat buitenlanders verdienen op hun investeringen in ontwikkelingslanden. Dat geld verdwijnt eenvoudig naar het thuisland van de investeerders. Denk bijvoorbeeld aan alle winst die BP maakt met Nigeriaanse olie. Of de winst die Anglo-Amerikaanse bedrijven maken in Zuid-Afrikaanse goudmijnen.

Kapitaalvlucht

Maar veruit de grootste uitstroom van financiële middelen heeft te maken met niet-geregistreerde - en meestal illegale - kapitaalvlucht. GFI heeft berekend dat de ontwikkelingslanden sinds 1980 zo’n 13,4 biljoen USD hebben verloren door niet-geregistreerde kapitaalvlucht. De meeste van deze niet-geregistreerde kapitaalvlucht loopt via het internationale handelssysteem. Buitenlandse en binnenlandse bedrijven vervalsen de prijzen op hun facturen om geld uit ontwikkelingslanden rechtstreeks naar belastingparadijzen en andere geheimzinnige rechtsgebieden door te sluizen. Een praktijk die bekend staat als ‘trade misinvoicing’. Meestal is het ontduiken van belastingen het doel. Soms wordt deze praktijk gebruikt om geld wit te wassen of kapitaalcontroles te omzeilen. Alleen al in 2012 verloren ontwikkelingslanden 700 miljard USD door ‘trade misinvoicing’. Vijf keer zoveel als de ontvangen steun in dat jaar.

Multinationals

Ook multinationals stelen geld van ontwikkelingslanden door nepfacturen. Ze verschuiven hun winst illegaal tussen hun eigen dochterondernemingen nepfacturen te versturen. Een voorbeeld: een dochtermaatschappij in Nigeria ontwijkt de lokale belastingen door geld door te schuiven naar een verwante dochteronderneming in de Britse Maagdeneilanden. Daar is de belastingdruk nul en kan het gestolen geld niet worden getraceerd.

GFI heeft ‘factuur vervalsen’ niet meegenomen in de totaalcijfers, omdat het erg moeilijk is op te sporen. Maar de schatting is dat het gaat om 700 miljard USD per jaar. En deze cijfers hebben alleen betrekking op diefstal door handel in goederen. Als we diefstal door handel in diensten toevoegen aan de mix, loopt de totale netto-uitstroom op tot ongeveer 3 biljoen USD per jaar. Dat is 24 keer meer dan de ontwikkelingshulp. Met andere woorden, voor elke dollar ontwikkelingshulp die de ontwikkelingslanden ontvangen, verliezen ze er 24.

Door deze uitstroom van geld missen ontwikkelingslanden een belangrijke inkomstenbron. Ze hebben daardoor niet genoeg geld voor ontwikkeling. Het rapport van GFI constateert dat de steeds grotere uitstroom van geld ervoor zorgt dat de economische groei achterblijft in ontwikkelingslanden. Een dalende levensstandaard is het directe gevolg.

Wie is schuldig

Maar wiens schulp is deze ramp eigenlijk? Omdat illegale kapitaalvlucht zo'n groot deel van het probleem vormt, is dat een goede plek om te beginnen. Bedrijven die hun facturen vervalsen, blijven duidelijk in gebreke; maar waarom is het zo gemakkelijk voor hen om daarmee weg te komen? In het verleden hielden douanebeambten transacties waar een geurtje aan zat gewoon vast. Daardoor was het bijna onmogelijk iemand te bedriegen. Maar de Wereldhandelsorganisatie beweerde dat deze praktijken de handel inefficiënt maakte. Sinds 1994 wordt douaneambtenaren verzocht gefactureerde prijzen tegen nominale waarde te accepteren, behalve in zeer verdachte omstandigheden. Daardoor is het moeilijker om illegale geldstromen aan te pakken.

Belastingparadijzen

Toch zou illegale kapitaalvlucht niet mogelijk zijn zonder belastingparadijzen. En als het gaat om belastingparadijzen zijn de daders niet moeilijk te identificeren: er zijn er meer dan 60 in de wereld, en het overgrote deel wordt gecontroleerd door een handvol westerse landen. Er zijn Europese belastingparadijzen zoals Luxemburg en België, en Amerikaanse belastingparadijzen zoals Delaware en Manhattan. Maar verreweg het grootste netwerk van belastingparadijzen is gecentreerd rond de City of London, waarvandaan belastingparadijzen worden bestuurd door het gehele Britse rijk. Met andere woorden, sommige landen die trots zijn op hun ontwikkelingshulp zijn juist de landen die het meeste stelen uit ontwikkelingslanden.

Het verhaal van de ontwikkelingshulp begint een beetje naïef te lijken als we rekening houden met de geldstromen de andere kant op. Het wordt duidelijk dat ontwikkelingshulp weinig doet. Het maskeert alleen de slechte verdeling van financiële middelen over de wereld. De nemers lijken gevers, waarbij ze zich een soort morele air aanmeten. Dit terwijl ze voorkomen dat de waarheid aan het licht komt voor degenen onder ons die zich zorgen maken over de wereldwijde armoede.

Arme landen hebben geen liefdadigheid nodig. Zij hebben behoefte aan rechtvaardigheid. En gerechtigheid is niet zo moeilijk. We zouden de excessieve schulden van arme landen kunnen afschrijven, zodat ze vrij zijn hun geld te besteden aan ontwikkeling in plaats van aan rente op oude leningen; we zouden de belastingparadijzen kunnen sluiten, en straffen uitdelen aan bankiers en accountants die illegale uitstroom bevorderen; en we zouden wereldwijd vennootschapsbelasting kunnen heffen, zodat bedrijven hun geld niet meer in het geheim over de hele wereld sluizen.

We weten hoe we dit probleem kunnen oplossen. Maar daarmee gaan we in tegen de belangen van machtige banken en bedrijven die aanzienlijk profiteren van het bestaande systeem. De vraag is of we zo moedig zijn…

Jason Hickel in The Guardian

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je actuele ontwikkelingen en inzichten rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid die je niet overal al leest. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • flitsdroogtes in Europa Onvoorspelbare flitsdroogtes nemen ook in Europa snel toe30 mei 2023 - 18:10
  • opwarming boven 2 graden Schone lucht is slecht voor het klimaat29 mei 2023 - 10:12
  • ddwd 19 Duurzaam De Week Door 21: Over Musk, de middeleeuwen en agressief glimlachen28 mei 2023 - 10:42
  • plastic afval Recycling maakt plastic nog giftiger24 mei 2023 - 18:15
  • methaanUitstoot superbroeikasgas methaan is amper gereguleerd23 mei 2023 - 17:53

Inzicht

  • duurzaam voedingspatroon De 3 belangrijkste stappen voor een duurzaam voedingspatroon23 mei 2023 - 09:05
  • links rechts politiekPeilingen voor de Tweede Kamer: wordt Pieter Omtzigt de volgende premier?23 mei 2023 - 07:00
  • kantoorEen duurzame economie en duurzaam ondernemen begint bij bestuurders16 mei 2023 - 18:17

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
speedcomfort radiatorventilator

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Een duurzame uitbouw, aanbouw en opbouwBedrijven met EKO keurmerk gaan extra stappen zetten
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen