Wanneer je je hele leven bewust bezig bent met duurzaamheid, wil je dit in alle aspecten van je leven terug laten komen. Een uitvaart kan zeer onvriendelijk zijn voor het milieu. Zo stoot een gemiddelde crematie met een gasoven bijvoorbeeld 208 kilogram CO₂ uit. Een duurzame uitvaart regelen, wordt daarom steeds gewilder. Hoe je dit kunt regelen en waar je over na moet denken, nemen we in deze blog met je door.
Bekijk de mogelijkheden
Wanneer je een duurzame uitvaart wilt hebben, is het verstandig om eerst te kijken naar de verschillende mogelijkheden. Denk na over het vervoer waar je gebruik van wilt maken, de locatie waar je de uitvaart wilt laten plaatsvinden en de decoraties en kaarten die je mogelijk wilt laten maken. Daarnaast zijn er ook steeds meer milieuvriendelijke uitvaartmethodes in Nederland om uit te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een natuurbegrafenis, maar resomeren zal naar alle waarschijnlijkheid ook toegestaan worden door het kabinet. Begin 2024 wordt hierover het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.
Bespreek het met nabestaanden
Het is ook van belang dat je je wensen deelt en bespreekt met je nabestaanden. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van je uitvaartwensen, wanneer je komt te overlijden. Ze kunnen een duurzame uitvaart regelen, wanneer ze weten dat dit je wens is. Hen vertellen welke soort uitvaart je wenst en wat er allemaal geregeld moet worden, is daarom belangrijk. Daarnaast zal dit ook discussies en twijfel wegnemen, aangezien je duidelijk hebt aangegeven wat jouw wensen en voorkeuren zijn. Je kunt ook een uitvaartverzekering afsluiten, zodat (een deel van) de kosten door de verzekeraar worden betaald. Hierdoor hoef je je nabestaanden hier niet mee te belasten. Daarbij komt het voordeel dat uitvaartverzekeraars bekend zijn met de verschillende aspecten van het organiseren van een duurzame uitvaart en je nabestaanden hiermee kunnen helpen.
Leg het vast
Wanneer je zeker wilt zijn van een duurzame uitvaart is het verstandig om dit vast te leggen in je testament of codicil. In je testament kun je ook andere duurzame wensen vastleggen, zoals een donatie aan een goed doel. Een testament wordt via een notaris vastgelegd, een codicil kun je zelf vastleggen. Wanneer je dit op de juiste manier doet, zijn beide documenten rechtsgeldig. Let er wel op dat je een codicil zelf moet ondertekenen en bewaren. Het is dus verstandig om hier kopieën van te maken, deze te ondertekenen en daarna te bewaren op afgesproken plekken. Je kunt ook een paar nabestaanden een kopie geven, zodat ze allemaal bekend zijn met jouw wensen.