Maandag: Shell geeft het klimaat de middelvinger
Shell gaat de verkoop van fossiele brandstoffen verhogen, ondanks het Klimaatakkoord van Parijs. Het olie- en gasconcern zal “de productie van [fossiele] vloeistoffen[olie] stabiliseren tot 2030” en “gasactiviteiten laten groeien”, aldus een persbericht. Daarmee toont het olieconcern feitelijk de middelvinger aan het klimaat.
Dinsdag: Na regen komt zonneschijn, zonneschijn, zonneschijn, zonnes…….
Droog, droger, droogst. Boeren kunnen de borst natmaken om hun oogst boven water te houden. En de weermensen krijgen een droge keel van het herhalen van de berichten. Maar alle woordspelingen ten spijt, het klimaat laat weer even weten dat we het verziekt hebben.
Woensdag: DuPont heeft Pfas op het hoofd
Nog een gevalletje van ‘voorkennis’: wist Shell al decennia lang dat hun handelswaar het klimaat naar de bliksem zou helpen, bij DuPont wisten ze ook al tijden dat hun pfas het milieu, en daarmee de gezondheid van vele duizenden mensen, ondermijnde. En in Dordrecht wisten ze er nog een groter zooitje van te maken dan in de VS. Niet dat het reden was om er iets aan te doen of er iets over te melden natuurlijk, gewoon blijven doen of je neus bloedt en geld blijven verdienen. Zembla haalde het boven water.
Donderdag: De kantoorfile is terug
De voorstanders roepen natuurlijk van niet, maar heel wat grote bazen kunnen zich wel vinden in de aanwijzingen dat thuiswerken toch niet zo productief is als werken op kantoor. Daarom proberen ze en masse de zwoegers terug het kantoor in te jagen, en daarmee ook weer de file in. Het leven van voor de pandemie is terug van weggeweest, en misschien nog wel een tikje extremer.
Vrijdag: Met een zwavelvakantie door de 1,5 graden
Ooit van een cruisevakantie gedroomd? En zag je toen ook de zwarte rookwolken boven dat roomwitte schip? Dat kan, want die drijvende vakantiefabrieken stoten jaarlijks alleen al in de EU net zoveel zwavel (naast de andere troep) uit als 1 miljard (!) personenauto’s. Niet dat verstokte zwavelvakantievierders daar wakker van liggen: het aantal verkochte cruisevakanties stijgt nog steeds flink.
Geen wonder dat de opwarming van de hele planeet deze maand gemiddeld door de legendarische en overhypte 1,5 graad opwarming schoot. Nu gebeurt dat wel vaker en om Parijs helemaal te verlaten moet dat gemiddelde over maar liefst 20 jaar gerekend worden. Dus kan de politieke goegemeente nog wel even vooruit met babbelen dat we daar nog onder kunnen blijven. Mooi niet. Die overschrijdingen vinden namelijk steeds vaker plaats. En dat is een sterke aanwijzing dat we er uiteindelijk ook volgens het Parijse 20-jaars gemiddelde doorheen schieten. Zoals lokaal de Noordpool met nu al 6 graden, of Europa met 2,2.
Een aflevering gemist? Hier vind je het overzicht.