like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

In een jaar tijd 100.000 daken met zonnepanelen erbij

Van: op 30 maart 2014

zonnepanelenNet als in voorgaande jaren is de Nederlandse zonne-energiemarkt in 2013 sterk gegroeid. Het afgelopen jaar werden er op ruim 100.000 nieuwe daken zonnepanelen geplaatst, waardoor het totale aantal in de buurt van de 200.000 uitkomt. Het totale vermogen aan zonnestroom groeide met ruim 82 procent. Dat blijkt uit de laatste cijfers die Peter Segaar heeft verzameld voor de conferentie The Solar Future NL, die 27 mei door Solarplaza wordt georganiseerd in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Blogger en marktanalist Segaar is een van de deskundigen die komt spreken.

De Nederlandse netbeheerders registreerden vorig jaar 101.326 nieuwe installaties, het merendeel bij particulieren. Die hebben samen een capaciteit van ruim 300 Megawatt zonnestroom. Ter vergelijking: In de Verenigde Staten kwamen er in 2013 ‘slechts’ 140.000 installaties bij, de meesten ook residentieel. Het totale vermogen nam in Nederland met 82 procent toe, van 365 naar 665 Megawatt. De werkelijke groei is waarschijnlijk nog groter omdat netbeheerders niet alle capaciteit in Nederland registreren.

De grootste groei in Nederland zit in de zonnepanelen op daken van particuliere woningen. ,,Een fenomeen dat je ook in andere internationale groeimarkten ziet. Het stimuleert als je ziet dat je buurman het heeft. Dan wil je niet achterblijven,” stelt CEO Edwin Koot van Solarplaza. ,,Bovendien is het in Nederland momenteel rendabeler om geld op je dak te investeren dan op een bankrekening te zetten. Dan wil je liever voorop lopen en laten zien dat jij ook groen investeert.”

De groei wordt verder aangezwengeld door collectieve inkoopacties, die de lage prijs van zonnepanelen verder doen dalen, en de inmiddels meer dan 300 lokale coöperaties en burgerinitiatieven. Daarbij plaatsen mensen samen grotere systemen op allerlei gebouwen, van scholen tot bedrijfsdaken.

De toegenomen vraag naar zonnepanelen levert meer werkgelegenheid op voor toeleveranciers en installateurs. Nederland telt inmiddels ruim 1100 aanbieders van zonne-energiesystemen, 300 meer dan de ruim 800 die vorig jaar mei werden gerapporteerd.

The Solar Future wordt voor de zesde achtereenvolgende keer georganiseerd. De conferentie is inmiddels de ontmoetingsplek geworden voor alle belangrijke spelers op de Nederlandse zonne-energiemarkt. Een van de belangrijke vragen tijdens de conferentie luidt: Hoe zal de saldering in Nederland er in de komende jaren uitzien? Nu mogen mensen hun stroom uit zonnepanelen terugleveren aan het net en wordt die afgetrokken van hun energienota. Daardoor loopt de staat echter energiebelasting, SDE-heffing en BTW mis.

Tijdens de conferentie komen vooraanstaande wetenschappers, ondernemers en deskundigen op het gebied van zonne-energie uit binnen en buitenland bijeen om de belangrijkste ontwikkelingen in de markt en nieuwe strategische inzichten te presenteren. Onder hen bekende namen als internationaal energiegoeroe Jeremy Leggett uit het Verenigd Koninkrijk, de voorzitter van het Franse Solairedirect, Thierry Lepercq, een wereld marktleider in zonne-energie projectontwikkeling, en professor Wim Sinke, Nederlands meest ervaren en grootste zonne-energie expert.

Lezers van Duurzaamnieuws.nl kunnen met   50,- korting naar The Solar Future.

Meld je hier aan met de promotion code: DUURZAAM

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (19)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ron schreef:

  Beste medelanders,

  Bedrijven gebruiken 80% en particulieren 20% van de energie. De energie van mijn dak wordt dus altijd gebruikt door een bedrijf in de buurt. Als er veel energie van mijn dak komt, wordt er door de producenten minder elektriciteit geproduceerd. Zie het als een wijk achter een verdeelstation. Normaal gaat er 10 kW de wijk in. Mijn dak levert 1 kW. Er hoeft dus nog maar 9 kW voor die wijk geproduceerd te worden. Wat er nu op de daken ligt is bij lange na niet het gebruik en ook de netcapaciteit is bij lange na niet bereikt. De mensen die bij de centrales aan de knoppen zitten weten echt wel hoe ze het enorme net stabiel houden.

  De prijs voor mijn overschot mag niet te laag zijn omdat anders iedereen met een overschot dat gaat “affakkelen”. De elektriciteit wordt goedkoper dan gas en met een prijs van € 0,05 kost een m3 gas (stel er zit netto 8 kW in) € 0,40. Koop een simpel kacheltje en… Daarom geven meerdere maatschappijen ongeveer € 0,08. Dat komt overeen met de gasprijs en zo wordt er niet onnodig veel elektriciteit gevraagd op momenten dat dat niet door de zon wordt opgewekt.

  Gas zou eigenlijk bij de boerderij opgewekt moeten worden. Zo blijft het bestaande net in gebruik en zadel je de gebruikers niet met hoge kosten op om een andere verwarmingsinstallatie aan te schaffen. Werkgelegenheid van de gas-oppompers naar de gas”producenten”. Mestvergisting zou al lang algemeen goed moeten zijn.

 2. Barry Groeneveld schreef:

  @Ed (9 april):
  Je krijgt van het energiebedrijf over de teruggeleverde stroom ook “energiebelasting” uitbetaald. Die betalen zij dus “uit eigen zak” (niet dus, die wordt verrekend met de kWh-prijs die zij aan overige consumenten berekend).
  In feite heeft Job gelijk, je zou bij saldering voor netto teruggeleverde stroom alleen de basisprijs (ca € 0,05/kWh) moeten krijgen en niet de energiebelasting (ca € 0,15/kWh).

 3. job schreef:

  @Ed, “.. met mijn zonnepanelen stroom terug lever, wat gebeurt er dan?”
  Het nutsbedrijf is verplicht die stroom aan te nemen, vaak moeten andere (fossiele) centrales daarvoor verminderen, al helemaal op een zonnige zondag met weinig stroomvraag.
  Dezelfde hoeveelheid geleverde stroom moet in de winter gratis door het nutsbedrijf geleverd worden – heet salderen. Gratis bestaat niet, andere gebruikers betalen daarvoor. Wat is er mis mee om die dienst -stroomopslag – in rekening te brengen?

  Als een wijk veel zonnepanelen heeft, moet ook het net versterkt worden. Wie moet dat betalen, ook met BTW e.d.?

  Als zon-pv bezitters niet kunnen salderen, krijgen ze een veel lagere stroomprijs voor het overschot. Begrijpelijk dat meerverbruik dan aantrekkelijk is of heet dat “spinnen”?

 4. Ed schreef:

  @Job:
  Jammer dat jij het nodig vindt om zo te spinnen. Mijn bewust zijn t.a.v. mijn energie verbruik is alleen gegroeid sinds ik zonnepanelen heb. Ik merk dat ook om mij heen bij andere mensen met panelen.

  Juist het klakkeloos afnemen van energie bij een energiemaatschappij tegen een zo laag mogelijke prijs en zonder te beseffen welke kosten en vervuiling dit met zich meebrengt stimuleert verspilling van schaarse energie.

 5. Ed schreef:

  “Nu mogen mensen hun stroom uit zonnepanelen terugleveren aan het net en wordt die afgetrokken van hun energienota. Daardoor loopt de staat echter energiebelasting, SDE-heffing en BTW mis.”

  Jammer dat deze rare redenering klakkeloos door iedereen wordt overgenomen.

  Als ik mijn huis laat schoonmaken door een schoonmaker, dan betaal ik belasting (loonbelasting, btw) over de dienst van de schoonmaker.
  Besluit ik mijn huis voortaan zelf schoon te maken, dan zal niemand het vreemd vinden dat ik deze belastingen niet meer hoef af te dragen.

  Als ik met mijn zonnepanelen stroom terug lever, wat gebeurt er dan?
  De stroom wordt gebruikt door mijn directe buren, die nu ook voor een deel echt groene stroom gebruiken (niet van die grijze rommel met fake certificaten van oorsprong).
  De energieleverancier van mijn buren brengt hiervoor gewoon de energieprijs (inclusief belastingen) bij hen in rekening. De staat ontvangt netjes belasting over de door mij terug geleverde energie.
  Het enige waarvoor de staat geen belasting ontvangt is de stroom die ik opwek en direct zelf verbruik. En dat is natuurlijk volledig terecht.

 6. Job schreef:

  @: Barry,
  De saldering, ook een vorm van subsidie, is nu zelfs verruimd voor (veel) meer dan gemiddelde stroomverbruik! Dat lokt verspilling uit op kosten van verbruikers zonder zonnepanelen – door gebrek aan eigen dak of spaargeld. Eigenlijk een subsidie aan de rijken. Met duurzaamheid heeft dat niets te maken.

 7. Barry schreef:

  @ K.Lanting: je maakt een denkfout. Je vergeet de besparing op je elektriciteitsrekening. Voor ca € 4000 heb je al zo’n 3 kW aan zonnepanelen, waarmee je elec-inkoop bij je energieleverancier met minstens de helft wordt verlaagd.

 8. Barry schreef:

  @ Job: de subsidie voor zonnepanelen is allang afgeschaft. Met een terugverdientijd van ca. 7 jaar is dat ook helemaal niet meer nodig, het is gewoon een verstandige investering (geld op de bank zetten levert veel minder op).

 9. job schreef:

  @Hans,

  Subsidie voor zonnepanelen voor een wintersportvakantie, of die trip naar Thailand.
  Met duurzaam heeft dat niets te maken.
  Het onderstreept dat zonnepaneel subsidie snel behoort te verdwijnen.

 10. W. Peeters schreef:

  Zou ook elke particulier al de BTW teruggevraagd hebben op de aankoop en installatie van zijn zonnepanelen, bij installatie vanaf 20 juni 2013?
  Scheelt weer een jaar terugverdientijd.
  Meer informatie: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

 11. ik heb momenteel 44 zonnepanelen, mijn gas heb ik laten afsluiten, het huis word verwarmt met infraroodpanelen, een zonneboiler met naverwarming van een elektrische boiler geeft ons warm water, koken doe ik op inductie en ja ik kijk niet na terugverdien tijd maar wel naar het terug draaien van de kwu meter. eind mei kan ik zien (laatste serie van negen zonnepanelen geplaatst) of ik het daar mee red. zit nog te denken aan een Pelle kachel.

 12. jeanine hoefnagels schreef:

  Hans, ik ben het volledig met je eens. Ik heb sinds 2012 10 zonnepanelen (meer ging niet helaas) en vind het helemaal te gek. Afgezien van het voordeel (maandbedrag al met 30 euro omlaag) is het een fijn gevoel dat je iets doet voor Moeder Aarde en gebruik maakt van de gulle natuur.

 13. Hans schreef:

  Zonnepanelen zijn gewoon een verstandige investering. Zeker op dit moment. Ik kan mijzelf met een gerust hart ervaringsdeskundige noemen, omdat ik al in 2002 panelen op mijn dak had liggen. Twee jaar geleden heb ik er weer 16 bij geplaatst. Mijn energieverbruik is al een aantal jaren 0 op de meter en dat voelt goed. In november een elektrische auto gekocht en ik heb uitgerekend dat ik met 15 zonnepanelen van 260 Wattpiek zo’n 20.000 km. gratis kan rijden. Afgezien van het feit dat je er geld mee verdiend kan ik er in ieder geval mijn eigen klimaatdoelstellingen mee halen. Met de terugverdientijd is het OK, al weegt dit argument voor mij niet het zwaarste. Er is niets in mijn huis dat een terugverdientijd heeft. Geen schemerlamp, televisie of bedenk zelf iets. Waarom hebben we het bij zonnepanelen dat altijd over terugverdienen. Dat zit ons Hollanders blijkbaar tussen de oren. Zonnepanelen op je dak is gewoon leuk. Je meter achteruit zien draaien geeft ook een kick en als je er dan toch aan wilt rekenen…… Een jaartje of 7 en dan heb je ze echt terugverdiend! Van mij mag je ook het renteverlies er bij rekenen, maar dan moet je dat ook doen met het geld dat je uitgeeft aan de wintersportvakantie, of die trip naar Thailand.

 14. Sven Kramer schreef:

  Laten we juist wel betaalbaar gas uit Rusland kopen en ons eigen gas sparen voor als we het echt nodig hebben. Ondertussen moeten we wel gas gebruiken als een relatief schone transitiebrandstof totdat hernieuwbare brandstoffen zoals zonneenergie een reeel en meer betaalbaar alternatief vormen. Die offschore windmolens zijn veel duurder dan andere vormen van energie en zijn eveneens waardeloos schroot over 25 jaar, dus laat de overheid vooral niet blindelings het huidige energieakkoord uitvoeren en ons belastinggeld niet aan dure en nauwelijks duurzame offshore windmolens uitgeven, maar aan echt baanbrekende vormen van duurzame energie.

 15. Dave schreef:

  Tja, voor de winst zal je zo,n grote investering niet hoeven doen ,denk ik net als meneer Lanting. Maar t scheelt hopenlijk voor t mileu, en alleen als niet iedereen de ander de kastanjes uit t vuur laat halen. Zoals ik.

 16. K. Lanting schreef:

  Natuurlijk zouden we alleen maar duurzame producten moeten kopen en het gebruik van fossiele brandstoffen in de ban moeten doen. Maar als burger en concument zijn we deel van een systeem waarin onze keuzevrijheid beperkt is, we kunnen ons geld maar één keer uitgeven. Het verduurzamen van de maatschappij overlaten aan de markt veroorzaakt onder andere dat de consument niet goed wordt voorgelicht. Dat bedoelde ik met mijn eerdere betoog over zonnepanelen. Overigens is er ook duurzaam geproduceerde stroom op het net verkrijgbaar, dus er kan als consument altijd worden bijgedragen aan de ontwikkeling van een duurzame maatschappij,ook zonder zonnepanelen. De overheid zou echter een veel grotere rol kunnen spelen, bijvoorbeeld geen gas meer kopen van Rusland maar dat geld steken in de ontwikkeling van meer offshore windparken.

 17. André schreef:

  Waarom praat iedereen als eerste over TERUGVERDIENEN. Mijn motivatie om panelen te nemen is een bijdrage leveren aan de terugdringing van het gebruik van fossiele brandstoffen om mijn kinderen een betere planeet na te laten. Daarom rijd ik ook minder auto en eet minder vlees.
  Natuurlijk zijn mijn panelen maar een kleine bijdrage, maar omdat er panelen op mijn dak liggen kijk ik ook verder vaker naar mijn energieverbruik: het heeft invloed op mijn leefwijze.

  Ik ben benieuwd of K.Lanting ook over terugverdienen praat als hij een auto of een nieuwe smartphone koopt.

 18. job schreef:

  @K. Lanting,
  “Daarnaast dalen de panelen in waarde, hun capaciteit neemt ieder jaar af, na 25 jaar zijn ze niets meer waard”

  Is dit een willekeurig vermoeden en zou 25 ook 40 kunnen zijn, zoniet waar vind ik de ervarings gegevens?

 19. K. Lanting schreef:

  Om te beoordelen hoe rendabel zonnepanelen echt zijn moeten alle kosten in rekening worden gebracht. Dus ook renteverlies en afschrijving. Er wordt immers een bepaald bedrag geïnvesteerd. Het betreffende produktiemiddel moet ongeveer 25 jaar mee gaan. Het geïnvesteerde bedrag rendeert dan niet meer over die periode op de bank. Dat bij vastzetten over die periode toch een aardig bedrag opleveren, 10.000 euro levert bij 3% rente na 25 jaar zo’n 11.000 euro winst. Nu niet, want dat geld zit nu in de panelen. Daarnaast dalen de panelen in waarde, hun capaciteit neemt ieder jaar af en na 25 jaar zijn ze nagenoeg niets meer waard. Je moet dus afschrijven ofwel sparen over die periode voor vervanging. 10.000 over 25 jaar betekent een kostenpost van 400 euro per jaar. Die twee kostenposten bij elkaar, rente en afshrijving, maken de terugverdientijd veel langer dan vaak wordt voorgessteld. De tijdsduur dat er dus echt aan verdiend wordt is daarom veel korter. Zet je die verdiensten af tegen wat die 10.000 euro op de bank had kunnen opleveren dan valt het erg tegen. Daarnaast wordt ook vaak niet gesproken over het vervangen van de omvormer, het verzekeren van de installatie en de administratieve rompslomp vanwege de saldering bij de energiebedrijven, die niet van harte meewerken.Kortom, het wordt volgens mij veel te zonnig voorgesteld. Ik steek voorlopig nog maar gewoon de stekker in het stopcontact en heb er geen omkijken naar. Mocht het anders zitten dan hoor ik het graag.