Het Internationale Hof van Justitie, het belangrijkste juridische orgaan van de Verenigde Naties met bindende beslissingsmacht, heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak die Australië had aangespannen tegen Japan over de jacht op walvissen. Het hof is in meerderheid van oordeel dat het ‘onderzoeksprogramma’ van Japan in zijn huidige vorm onvoldoende wetenschappelijk is gemotiveerd. Daarom mag het project, dat jaarlijks aan honderden walvissen het leven kost, niet worden voortgezet.
“De uitspraak van vandaag ging niet over wetenschap of geografie of over politiek . Het ging ook niet om Australië tegenover Japan . Het ging over de onaanvaardbare exploitatie van dieren”, aldus Claire Bass, hoofd van het oceanenprogramma van de dierenwelzijnsorganisatie van het WSPA.
“Of het nu in internationale wateren gebeurt of niet, elke gedode walvis is er een te veel . Noch om commerciële redenen, noch om wetenschappelijke, de walvisvangst hoort niet thuis in de 21e eeuw. Deze uitspraak geeft een duidelijke boodschap af aan de regeringen overal ter wereld: dat de exploitatie van dieren niet langer zal worden getolereerd en dat dieren op het hoogste niveau beschermd moeten worden. Alle ogen zijn nu gericht op Japan dat deze beslissing moet respecteren. Wij feliciteren de Australische regering met deze historische overwinning voor dieren”, zegt Claire Bass.
Maar met deze uitspraak is de Japanse walvisvangst nog niet voor eens en altijd van de baan. Het land kan een nieuw voorstel indienen, dat mogelijk opnieuw getoetst zal worden door het hof. Daarom hoopt WSPA dat er in de toekomst strenger en eerder naar ‘onderzoeksprogramma’s’ wordt gekeken die aan dieren het leven kosten.