Vrijopnaam is de eerste 100% zonne-energieleverancier van Nederland. De zonne-energie wordt in Nederland opgewekt en voldoet daarmee aan de eisen die het HIER klimaatbureau stelt aan echt groene stroom.
Meer dan 3,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben groene stroom. Slechts een derde van die stroom wordt in Nederland opgewekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen of windmolens. Volgens HIER is dat écht groene stroom. Als je deze stroom afneemt weet je namelijk zeker dat je bijdraagt aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking.
Je eigen stukje zon
Vrijopnaam maakt het mogelijk om je eigen stukje zon te claimen met een zonnepaneel op afstand. Je wekt zelf je stroom op, zonder dat je panelen op je dak nodig hebt. De panelen liggen in een zonnepark ergens in Nederland.
Bas Wijnen, directeur Vrijopnaam, “Deze echt groene stroom noemen wij gouden stroom, stroom die je niet koopt maar zelf opwekt! Wij willen iedereen laten profiteren van een onuitputtelijke bron van energie: de zon.”
Ik vind 100% zonne-energie geen pluspunt. Zo lang er nog geen goede opslagmogelijkheden zijn voor opslag van te veel geproduceerde zonne-elektriciteit, word ik veel blijer van een combinatie van zon en wind. Dan is de kans tenminste groter dat die ook wordt geproduceerd op het moment dat ik hem nodig heb.
@vergroener:
Denk aan de Trias energetica: eerst besparen, dan duurzaam en wat dan nog overblijft zo efficient mogelijk met fossiel. Bespaar dus eerst zo veel mogelijk. Groene stroom afnemen heeft geen zin, de overheid bepaalt de energiemix door middel van vergunningen en subsidies, niet consumenten of energieleveranciers. Je levert al zelf een bijdrage aan groene stroom door de opslag duurzame energie. Deze wordt gebruikt voor financiering van SDE+, de belangrijkste subsidie voor duurzame energie. De opslag betaalt iedereen, of je nu grijze of groene stroom afneemt.
Als je echt iets bij wil dragen gebruik je zo min mogelijk, door “goed huishouden” (geen apparaten aan die je niet gebruikt, gordijnen dicht etc.), isoleren van je huis (dak-, muur-, vloerisolatie, denk ook aan radiatorfolie), en wek zelf op met zonnepanelen of zonneboiler.
Groene stroom draagt, hoe mooi het ook klinkt, niets bij. Alleen de leverancier wordt er beter van. De leveranciers zijn commerciele bedrijven met winstoogmerk. Geen enkele ervan heeft een CBF keurmerk. Sterker, ik denk dat mensen er alleen maar nonchalant van worden: “Oh, staat mijn tv de hele dag aan, geeft niks, ik heb toch groene stroom”.
Ah, nog zo’n negatiefneuzelende trol die het niet snapt. Laat met het uitleggen: het gaat om schoon opgewekte energie versus fossiel. Hoe meer zon, wind en water, hoe minder fossiel. De rest is gerommel in de marge. Gaslighting. Dingen in negatief daglicht plaatsen om de waarheid te verdraaien.Het maakt niet uit wie die zonne-energie afneemt, en ook niet zo veel wie ze opwekt. Het gaat er om dat het gebeurt. En dat er als gevolg minder fossiel wordt verstookt. Ergo: elke kWh zonnestroom is een bijdrage aan een beter klimaat.
@vergroener:
Laten we de zaak eens omdraaien: waarom denk jij dat als je stroom van Vrijopnaam afneemt, je werkelijk bijdraagt aan uitbreiding van duurzame energieopwekking?
Ik geef alvast een aanzet voor het antwoord: Nee.
De stroom wordt toch wel opgewekt met die panelen, of ik dit nu afneem of niet. Als ik (of andere consumenten) de stroom niet afneem wordt de stroom verhandeld op de APX voor handelsprijzen. Niets mis mee want de zonneparken krijgen al subsidie.
@Robert: wat is dit nu voor negatief geneuzel? Als 100% zon opwekken geen oplossing is, wat is dat dan wel volgens jou? We weten allemaal dat we in een overgangsperiode zitten en een zo duurzaam mogelijke basislast nodig hebben om van grijs naar groen te komen. Maar om beste pogingen zonder enige motivatie af te kraken werkt alleen maar contraproductief – maar misschien is dat juist de bedoeling – beroepstrol?
100 % zonne-energie uit Nederland is natuurlijk ook sjoemelen. De zon schijnt niet altijd. Helder en transparant communiceren. Waar komt mijn stroom vandaan als de zon niet schijnt? Want net zo veel opwekken als je verbruikt is geen kunst. Maar dat is geen oplossing.