GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wordt ‘rapporteur’ op wetgeving over de reductie van F-gassen. F-gassen zijn stoffen die een opwarmend effect hebben dat ongeveer 100 tot 22.000 sterker is dan CO2. Deze stoffen zitten vooral in koelingsapparatuur of worden gebruikt als isolatie. Een snelle reductie hiervan is nodig om de klimaatdoelen te halen.
Als rapporteur stelt Eickhout een rapport op namens het Europees Parlement, in reactie op het wetsvoorstel van de Europese Commissie. Als het Europees Parlement instemt met zijn rapport, volgen de onderhandelingen tussen het Europarlement en de EU-landen, waarbij Eickhout de onderhandelingen leidt namens het parlement.
In 2013 nam het Europees Parlement al een wet aan die het gebruik van F-gassen aan banden legt, deze wet trad in werking in 2015. Voor deze wet was Eickhout al rapporteur, dit leverde hem een plek op 1 in de Duurzame 100 op. In 2016 werd bovendien een internationaal verdrag gesloten dat ervoor moet zorgen dat het gebruik van F-gassen wordt teruggedrongen. Dit zogenoemde Akkoord van Kigali was geïnspireerd op de Europese wet. Sindsdien is de uitstoot van F-gassen afgenomen, maar moet de EU-wetgeving worden herzien om deze in lijn te brengen met de nieuwe Europese klimaatdoelen.
“Met goede wetgeving zorgen we ervoor dat wereldwijd deze superbroeikasgassen sneller worden teruggedrongen, de EU moet daarbij een voorbeeldrol nemen. De Commissie heeft een goed eerste voorstel gedaan, maar er zijn op verschillende vlakken echt nog verbeteringen nodig. Zo kunnen bepaalde sectoren sneller F-gassen uitfaseren, wanneer er alternatieven zijn. Ook moeten we uitkijken dat we niet weer vast komen te zitten aan nieuwe chemische cocktails, terwijl er natuurlijke oplossingen voorhanden zijn”, aldus Eickhout.