Het is een feit dat rijden met een elektrische auto in populariteit toeneemt. Je bespaart op brandstofkosten, je profiteert van belastingvoordeel en bovendien kun je nog subsidie krijgen ook. Het is milieuvriendelijk en stil. Er is al zo veel lawaai in de wereld en een beetje stiller vervoer is dan ook welkom. Op alle gebied voordeel dus. Logisch dat steeds meer mensen kiezen voor elektrisch vervoer.
Voor- en nadelen
Elektrisch rijden is de stille kracht. Maar biedt het uitsluitend voordelen? Er zijn mensen die roepen dat je die stille auto’s niet hoort aankomen. Dat op steeds meer plaatsen van die lelijke en opzichtige oplaadplekken tevoorschijn komen. Dat straks de stroom veel duurder gaat worden als iedereen alleen maar elektra gebruikt. Zeurkousen en doemdenkers? Het is in ieder geval de doelstelling van de overheid om zo snel mogelijk de CO2-uitstoot te verminderen in verband met afspraken in het Klimaatverdrag van Parijs. En elektrische auto’s stoten geen CO2 uit. Hierdoor hoef je geen bpm te betalen. Dan is er de MIA, de Milieu Investeringsaftrek, waarbij ondernemers fiscaal voordeel kunnen hebben door te investeren in elektrisch vervoer. Ook hoef je geen Motorrijtuigenbelasting te betalen als je een volledig elektrische auto rijdt.
Elektrisch rijden zorgt dus in ieder geval voor een schoner milieu. Naast alle voordelen die je krijgt als je in de nabije toekomst elektrisch gaat rijden zijn er ongetwijfeld ook een paar nadelen. Je moet er wat voor over hebben! Hoe zit het met het aantal oplaadpunten? Hoe staat het met de veiligheid en moet je een ander soort autoverzekering afsluiten? Inmiddels is de actieradius van iedere elektrische auto ruim voldoende om van je woonadres naar je werkadres en terug in Nederland te rijden. De elektrische auto’s moeten aan exact dezelfde zware veiligheidseisen voldoen als alle andere auto’s.
Autoverzekering duurder
Een autoverzekering is weer een iets ander verhaal. De verzekeraars kijken voor het bepalen van de premie onder andere naar de waarde van de auto die ze moeten verzekeren. Vooral de accu van de elektrische auto is prijzig. Het onderhoud van de auto en de prijzen van de onderdelen zijn vaak duurder dan die van conventionele auto’s. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de verzekering voor elektrische auto’s nog steeds wat hoger uitvalt dan die van de diesel-, benzine en lpg-auto’s. Pas wanneer het prijsverschil tussen de traditionele en elektrische auto’s vermindert, zal ook het premieverschil verminderen. Maar dat kan nog even op zich laten wachten.
Toekomst elektrische auto
De PvdA heeft het liefst dat in 2026 alleen nog maar elektrische auto’s op de Nederlandse snelwegen mogen rijden, maar dat lijkt ons een iets te positieve insteek. Wel staat in het regeerakkoord dat de regering wil dat er vanaf 2030 alleen nog elektrische auto’s nieuw verkocht worden in Nederland.