like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Eneco en Shell helpen Amazon te vergroenen

Van: op 10 februari 2021

wind op zee energieverkenning energieakkoord

Amazon wil een CO2 neutraal bedrijf te worden in 2040, 10 jaar voor het klimaatverdrag van Parijs. Daarom neemt #Amazon nu  #windenergie af die wordt opgewekt in het offshore windpark Hollandse Kust Noord, waarin ook Eneco en Shell deelnemen.

De overeenkomst tussen Amazon en Eneco betreft de afname van 130 MW geïnstalleerd duurzaam vermogen. Hiermee zet Amazon wederom een stap richting haar streven om op 100% hernieuwbare energie te opereren in 2025.

groenopladen generic keuzehulp

Deze nieuwste investering in hernieuwbare energie, het Amazon-Shell HKN Offshore Wind Project, is tot nu toe het grootste single-site hernieuwbare energieproject van Amazon.

Het offshore windpark wordt beheerd door het Crosswind Consortium, een joint venture tussen energiebedrijven Shell en Eneco. Het staat gepland voor 2023 en zal een totale capaciteit hebben van 759 megawatt (MW) die het elektriciteitsnet van Nederland van stroom zal voorzien zonder overheidssubsidies. Amazon koopt meer dan 50 procent van die capaciteit, in totaal 380 MW, voor haar activiteiten in Europa.

Het windpark Hollandse Kust Noord is een drijvend zonnepark met batterijopslag voor de korte termijn. Ook maakt het groene waterstof voor energieopslag.

De klimaatbelofte van Amazon

In 2019 hebben Amazon en Global Optimism samen The Climate Pledge opgericht, een toezegging om 10 jaar eerder de Overeenkomst van Parijs te bereiken en tegen 2040 netto nul koolstof te produceren.

Aanzienlijke investeringen in hernieuwbare energie zijn een cruciale stap om de koolstofvoetafdruk van Amazon wereldwijd te verkleinen. Met 187 zonne- en windprojecten wereldwijd is Amazon 's werelds grootste zakelijke koper van hernieuwbare energie. Deze projecten hebben een capaciteit van meer dan 6,9 GW en leveren jaarlijks meer dan 20 miljoen MWh aan energie.

In heel Europa omvatten deze investeringen 20 zonnedaken op Amazon distributiecentra en 16 wind- en zonne-energieprojecten  in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Zweden. Dit is het tweede offshore windproject van Amazon.

Shell nog lang niet schoon

Maar milieuorganisaties blijven kritisch over Shell, dat deelneemt in het windpark. Want ondanks Shells klimaatambitie uit 2017 stoot Shell elk jaar meer CO2 uit. De komende 11 jaar groeit de olie- en gasproductie zelfs, dat concludeert Milieudefensie in het rapport ‘Groene Woorden, fossiele daden: Shells klimaatambitie onder de loep’ op basis van gegevens over Shells gerealiseerde en geplande investeringen uit de zogenaamde Rystad Energy database.

Volgens Milieudefensie moeten de claims van Shell met argusogen worden bekeken. Nine de Pater van Milieudefensie: "Wederom blijkt uit de daadwerkelijke cijfers dat er een groot verschil is tussen Shells woorden en Shells investeringen: de woorden zijn groen de investeringen zwart. Tot 2032 groeit Shells olie- en gasproductie alleen maar en ondanks de klimaatambitie uit 2017 stoot Shell elk jaar méér CO2 uit. Shell moet op 11 februari een radicaal andere koers aankondigen als we de klimaatdoelen nog willen halen. Maar als we naar de resultaten van de afgelopen jaren en de projecties van toekomstige CO2 uitstoot kijken dan ziet Milieudefensie het somber in."

Compensatie en CCS geen realistische opties

Om de CO2-productie van de komende 30 jaar te compenseren zou een bos moeten worden aangeplant dat ongeveer 10x zo groot is als Nederland. Ook het afvangen en opslaan van CO2 uit de lucht (CCS) is niet de snelle stap die nodig is volgens Milieudefensie. Daarvoor zijn ongeveer tweehonderd CCS installaties nodig waarvan er nog geen enkel in bedrijf is.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws