Hoeveel elektriciteit wordt er in mijn buurtje verbruikt? Hoeveel warmte produceert dat bedrijventerrein? Waar liggen kansen voor bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie? En waar zijn mogelijkheden om de vraag naar energie te combineren met het duurzame aanbod? De interactieve Amsterdamse Energieatlas geeft antwoorden op al deze vragen.
De atlas is uniek in de wereld. Het bijzondere is dat alle gegevens zijn gebaseerd op het werkelijke energieverbruik. Netbeheerder Liander heeft deze gegevens ter beschikking gesteld. Ze zijn niet te herleiden tot een individuele gebruiker, omdat gegevens van gebruikers gebundeld zijn.
Winstkansen
De Energieatlas zal het gebruik van duurzame energie stimuleren, zo verwacht de gemeente. Bewoners zullen zich bewuster worden van hun eigen energieverbruik en inzien dat er nog kansen op winst liggen. Bedrijven zien wat het verbruik is en waar zich duurzame energiebronnen en energie-infrastructuur bevinden. Al die gegevens kun je over elkaar projecteren door de kaarten op de website te verslepen. Zo ziet bijvoorbeeld Bedrijf A , dat veel warmte nodig heeft, dat Bedrijf B veel restwarmte afstoot. Vlakbij loopt een leiding. Dan is één plus èèn snel twee. Bedrijf A weet dat er winstkansen zijn en zal contact opnemen met het andere bedrijf om te kijken of ze een win-win situatie kunnen creëren.
Uitdagingen
De Energieatlas is een van de instrumenten waarmee Amsterdam de overgang naar een systeem van duurzame energie (de energietransitie) kan bespoedigen. De stad staat voor enorme uitdagingen. Het aantal inwoners in de hoofdstad zal de komende jaren met 100.000 tot 150.000 mensen toenemen. Nu al spendeert Amsterdam jaarlijks maar liefst 2 miljard euro aan energie. Tegelijkertijd wil de hoofdstad in 2025 40% minder CO2 uitstoten dan in 1990, en in 2040 75%.
Deelnemende partijen
De atlas is te downloaden via www.amsterdam.nl/energie/energieatlas. De data zijn als open data beschikbaar via een interactieve kaart op www.maps.amsterdam.nl . Kijk daar onder Milieu, Klimaat & Energi. Daar staan kaarten met verbruiksgegevens en gegevens over de productie van duurzame energie. Onder elk thema zijn de bijbehorende energienetwerken geprojecteerd. In de nabije toekomst zijn de kaarten door middel van ‘grab a map’ over elkaar te projecteren.
De gemeente Amsterdam heeft de atlas gemaakt in samenwerking met netbeheerder Liander, Waternet, energieproducent NUON, TNO, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties AFWC en Amsterdam Smart City. Al deze partijen hebben data aangeleverd.