like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Energieatlas brengt duurzame energiewinst in kaart

Van: op 21 april 2014

energieatlasHoeveel elektriciteit wordt er in mijn buurtje verbruikt? Hoeveel warmte produceert dat bedrijventerrein? Waar liggen kansen voor bijvoorbeeld  zonne-energie of windenergie? En waar zijn mogelijkheden  om de vraag naar energie te combineren met het duurzame aanbod? De interactieve Amsterdamse Energieatlas geeft antwoorden op al deze vragen.

De atlas is uniek in de wereld. Het bijzondere is dat alle gegevens zijn gebaseerd op het werkelijke energieverbruik. Netbeheerder  Liander heeft deze gegevens ter beschikking gesteld.  Ze zijn niet te herleiden tot een individuele gebruiker, omdat gegevens van gebruikers gebundeld zijn.

Speedpedelecs.com - Dé specialist in Speed Pedelecs

Winstkansen

De Energieatlas zal het gebruik van duurzame energie stimuleren, zo verwacht de gemeente. Bewoners zullen zich bewuster worden van hun eigen energieverbruik en inzien dat er nog kansen op winst liggen. Bedrijven zien wat het verbruik is en waar zich duurzame energiebronnen en energie-infrastructuur bevinden. Al die gegevens kun je over elkaar projecteren door de kaarten op de website te verslepen. Zo ziet bijvoorbeeld Bedrijf A , dat veel warmte nodig heeft, dat Bedrijf B veel restwarmte afstoot. Vlakbij loopt een leiding. Dan is één plus èèn snel twee. Bedrijf A weet dat er winstkansen zijn en zal contact opnemen met het andere bedrijf om te kijken of ze een win-win situatie kunnen creëren.

Uitdagingen

De Energieatlas is een van de instrumenten waarmee Amsterdam de overgang naar een systeem van duurzame energie (de energietransitie) kan bespoedigen. De stad staat voor enorme uitdagingen. Het aantal inwoners in de hoofdstad zal de komende jaren met 100.000 tot 150.000 mensen toenemen. Nu al spendeert Amsterdam jaarlijks maar liefst 2 miljard euro aan energie. Tegelijkertijd wil de hoofdstad in 2025 40% minder CO2 uitstoten dan in 1990, en in 2040 75%.

Deelnemende partijen

De atlas is te downloaden via  www.amsterdam.nl/energie/energieatlas. De data zijn als open data beschikbaar via een interactieve kaart op www.maps.amsterdam.nl . Kijk daar onder Milieu, Klimaat & Energi. Daar staan kaarten met verbruiksgegevens en gegevens over de productie van duurzame energie. Onder elk thema zijn de bijbehorende energienetwerken geprojecteerd. In de nabije toekomst zijn de kaarten door middel van ‘grab a map’ over elkaar te projecteren.

De gemeente Amsterdam heeft de atlas gemaakt in samenwerking met netbeheerder Liander, Waternet, energieproducent NUON, TNO, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties AFWC en Amsterdam Smart City. Al deze partijen hebben data aangeleverd.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws, Noord-Holland

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. klaas schreef:

  “niet te herleiden tot een individuele gebruiker, omdat gegevens van gebruikers gebundeld zijn”
  dan volgt:
  “Bewoners zullen zich bewuster worden van hun eigen energieverbruik. Bedrijven zien wat het verbruik is”
  Nee, de gegevens zijn juist gebundeld.

  “Zo ziet bijvoorbeeld Bedrijf A , dat veel warmte nodig heeft, dat Bedrijf B veel restwarmte afstoot”
  Opnieuw nee, de gegevens zijn gebundeld, de warmtevraag of restwarmtelozing ontbreken op deze kaarten.

 2. Gifkikker schreef:

  Leuk initiatief, maar ik zou het interessanter vinden om een kaart te zien die aangeeft hoeveel groene stroom er in mijn buurt geproduceerd wordt. Dit zou kleinschaligheid kunnen stimuleren, en men zou zich af kunnen vragen waarom de ene buurt beter is dan de andere (regelgeving misschien?) en daar iets mee doen.