Een goed geïsoleerde woning is de basis voor aardgasvrij wonen. Isoleren zorgt voor forse energiebesparing en dus voor klimaatwinst. Goede isolatie is ook een voorwaarde voor het effectief gebruiken van elektrische warmtepompen.
Daarom geeft de overheid flinke subsidies voor het isoleren en energiezuinig maken van woningen. Tot en met 2020 bedraagt het beschikbare subsidiebudget € 84 miljoen. Dat is voldoende om bij zo’n 100.000 woningen vloer- en spouwmuurisolatie te subsidiëren. Ook na 2020 is er subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, als onderdeel van de investeringssubsidie duurzame energie.
Bij oudere huizen ontbreekt vaak gevel- en vloerisolatie. Dakisolatie komt regelmatig voor, maar de isolatiewaarde is meestal matig. Veel ramen hebben het matig isolerende dubbel glas, maar bijvoorbeeld geen hoogrendementsglas (HR++ glas).
De subsidie is bedoeld voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. Ze kunnen subsidie aanvragen als ze twee of meer isolatiemaatregelen nemen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Manieren om te besparen
Isoleren is belangrijk, want voor de warmte die je niet verliest hoef je geen energie te gebruiken. Dat is je eerste besparing.
Isoleer bijvoorbeeld meteen de spouw. Daarmee bespaar je veel energie: wel 20% per jaar.
Spouwmuren isoleren is een van de meest makkelijke en snel geregelde manieren om energie te besparen. De spouw wordt vol geblazen met isolatiematerialen als supafil (glaswol) of eps parels. Je hebt er weinig hinder van en het is binnen een dag uitgevoerd.
Verder kun je denken aan het isoleren van het dak, gevels, vloeren en natuurlijk de ramen. Check vooral ook de dubbel glas prijs, die kan je zeker meevallen. En een investering in dubbel isolerend glas is snel terugverdiend.
Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak, gevel, vloer en hoogrendementsglas. Wie zijn hele huis voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie.
Aan het einde van de rit zul je nog altijd energie gebruiken, al is het veel minder dan voorheen. En zorgvuldig leveranciers van energie vergelijken kan ook daar nog voor een mooie besparing zorgen.