like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Energiebesparende spouwmuurisolatie in Gelderland

Van: op 29 november 2016

spouwmuur isolatieGelderland is een uitstekende provincie om te wonen. Stedelijke gebieden worden afgewisseld met gevarieerde landschappen en een bijzondere natuur. De overheid zet zich samen met inwoners in om zoveel mogelijk klimaatneutraal te worden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van subsidie en duurzame investeringsleningen aan de bewoners aan te bieden.

 

Woning isoleren in Gelderland en subsidie aanvragen

De provincie Gelderland heeft een subsidieplan voor de isolatie van koopwoningen aan gemeenten. Hierdoor kunt u als particuliere woningbezitter geen direct beroep doen op de provinciale overheid maar dient u zich te wenden tot de Gelderse gemeente waar u woonachtig bent. De gemeente kan u vervolgens vertellen of de subsidieregeling beschikbaar is of dat deze in uw gemeente niet van toepassing is. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet u in ieder geval aan de volgende criteria voldoen:

 

 • De vloerisolatie heeft een Rd-waarde van minimaal 2,5m2 K/W
 • Aanbrengen van dakisolatie met een Rd-waarde van minimaal 2,5 m2 K/W, isolatie van een niet-verwarmde vlieringvloer valt onder de noemer dakisolatie.
 • Spouwmuurisolatie eveneens met een Rd-waarde van minimaal 2,5m2 K/W.
 • U wilt bestaande ramen of glas vervangen door HR++ glas.

 

Daarnaast zijn de volgende aandachtspunten van toepassing:

 • Subsidie dient te worden aangevraagd door de eigenaar-bewoner van de betreffende koopwoning.
 • De subsidie wordt enkel en alleen verstrekt voor de isolatie van woningen met een woonbestemming.
 • De subsidie bedraagt maximaal een derde van de totale subsidiabele kosten met een maximum bedrag van € 500 per woning.
 • Van dit bedrag is de gemeente subsidie 50%.

Gelderse woongemeenten kennen alle ins en outs over de voorwaarden en kenmerken van de subsidiemogelijkheden.

 

De voordelen van spouwmuurisolatie Gelderland

In Gelderland zijn nog altijd veel woningen die niet voldoende geïsoleerd zijn. U weet uit eigen ervaring dat de energieprijzen zullen blijven stijgen. Wilt u op de kosten besparen dan is spouwmuurisolatie een voordelige manier van investeren in een meer duurzame woning. Het isoleren van spouwmuren geeft uw woning een hoger rendement dan bijvoorbeeld geld op een spaarrekening zetten of beleggen op de beurs. Geïsoleerde spouwmuren verhogen het wooncomfort van uw woning en laten uw woning in waarde stijgen.

De investeringskosten van spouwmuurisolatie vallen over het algemeen mee. Aan de andere kant bespaart u op kosten en is de investering binnen een aantal jaar op vrij eenvoudige wijze terugverdient.

Kostenbesparingsoverzicht, uitgaande van spouwmuurisolatie met een Rd van 1,3 in een gemiddelde tussenwoning, hoekhuis of vrijstaande woning. Met een HR-combiketel en een binnentemperatuur van 16,5 graden Celsius en een gasprijs van € 0,66 per kubieke meter gas.

 

Kosten (incl. BTW verlaging)Besparing per jaarBesparing gas in m3
Gem. tussenwoning€ 750€ 210320 m3
Gem. hoekwoning€ 2.000€ 550850 m3
Gem. Vrijstaand huis€ 2.900€ 8501.260 m3

Bron: Milieucentraal.nl

 

Waar moet u op letten bij spouwmuurisolatie?

Niet zomaar alle spouwmuren kunnen geïsoleerd worden. Laat daarom altijd een gespecialiseerde aannemer of isolatiebedrijf naar de muren kijken om te zien of deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarnaast is een inspectie van de buitengevel van belang als u een betrouwbare offerte wilt ontvangen.

 

 • Uw spouwmuur is nog niet van isolatie voorzien. Het is alleen mogelijk om in niet-geïsoleerde spouwmuren isolatiemateriaal aan te brengen. Tussen 1920 en 1975 werden spouwmuren altijd zonder isolatie opgetrokken, naderhand is een deel van deze woning al geïsoleerd. Woningen gebouwd tussen 1976 en 1988 werden gelijk geïsoleerd, ook in de spouw. Van deze spouwmuren kan de isolatie echter wél verder verbeterd worden. Heeft u een woning die gebouwd is vanaf 1989 dan is deze doorgaans al voorzien van prima gevelisolatie.
 • Verzeker uzelf van een schone spouw. Er mogen geen puin en cementresten in de spouw aanwezig zijn. Hier kan namelijk geen isolatiemateriaal aangebracht worden. Spouwmuren die niet schoon zijn en toch geïsoleerd worden krijgen vaak zogenoemde ‘koudebruggen’ welke op hun beurt voor vochtproblemen kunnen zorgen. Laat dit zeker door de aannemer vooraf goed nakijken.
 • Voegwerk moet goed zijn. U wilt niet dat er regenwater in uw nieuw geïsoleerde spouwmuur terecht komt. Verzeker uzelf ervan dat het voegwerk maar ook de waterkering rondom de kozijnen, de goten en het dak in orde zijn. Regenwater dat in de spouwmuur terecht komt kan niet weg en geeft vochtproblemen in huis.
 • Let op de ventilatie van de kruipruimte. Ventilatie gebeurt vaak via de spouwmuur. Houdt er rekening mee dat de aannemer nieuwe ventilatiekanalen maakt voor de kruipruimte na het isoleren van de spouwmuur.

 

Meer artikelen uit de categorie: Gelderland, Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws