De wereld stevent binnen dertig jaar af op een ernstige watercrisis in, waarschuwen onderzoekers van de Deense Aarhus Universiteit, de Vermont Law School en de denktank CNA. Om die af te wenden moet bij de opwekking van stroom veel minder water gebruikt worden.
De wereldbevolking is de voorbije eeuw verdrievoudigd en het waterverbruik zelfs verzesvoudigd, stellen de onderzoekers. Als die trends aanhouden kan de vraag naar water in 2040 al bijna de helft hoger zijn dan het aanbod.
Water is niet alleen essentieel als drinkwater, maar wordt ook volop gebruikt om aan onze energiebehoeftes te voldoen. In de VS en veel andere landen is de koeling voor energiecentrales de grootste slokop van water, zelfs groter dan de landbouw. In 2005 bijvoorbeeld was 41 procent van het gebruikte zoetwater bestemd voor het koelen van elektriciteitscentrales.
In twee afzonderlijke rapporten onderzochten de wetenschappers daarom de lokale energieproductie in de VS, Frankrijk, China en India, om vervolgens projecties te maken tot 2040. In alle vier de casestudies bleek het onmogelijk om op dezelfde manier als vandaag stroom te blijven produceren. Steeds grotere delen van de wereld krijgen te kampen met waterschaarste, en de klimaatverandering maakt de zaken nog erger.
“Dat betekent dat we zullen moeten kiezen wat we met ons water doen in de toekomst”, zegt Benjamin Sovacool, hoogleraar aan de Universiteit van Aarhus. “Willen we het blijven gebruiken voor onze energieproductie of als drinkwater? We hebben niet genoeg water voor allebei”.
Volgens Sovacool beseft de energiesector zelf niet hoeveel water de huidige productie van stroom kost. “Maar er is geen tijd te verliezen, we moeten snel iets ondernemen”, zegt hij.
De onderzoekers zien de oplossing in investeringen in hernieuwbare energie. Voor wind- en zonnecentrales is veel minder water nodig dan voor steenkool- of kerncentrales. Op die manier wordt er niet alleen water bespaard, maar ook veel minder CO2 uitgestoten, argumenteren ze.
Bron: IPS