like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Energieneutraal bouwen heeft IoT, internet of things nodig

Van: op 28 februari 2017

IoT internet of thingsDe overheid wil dat eind 2020 alle gebouwen energieneutraal zijn. Woningbouwverenigingen en gemeentes streven er dan ook naar nieuwe woningen en bestaande woningen zo veel mogelijk energieneutraal of energieleverend te maken. Het gebruik van IoT is daarvoor van cruciaal belang, stelt QNH Consulting in haar nieuwste whitepaper ‘Aan de slag met Internet of Things in de bouw: Energieneutraal de toekomst tegemoet’. Met de inzet van IoT profiteren niet alleen woningbouwverenigingen en gemeentes, maar ook andere belanghebbenden in de keten zoals bewoners en onderhoudsbedrijven.

Met IoT worden sensoren in woningen aan elkaar én aan het internet gelinkt, waardoor het mogelijk is om vanaf elke locatie bijvoorbeeld het energieverbruik, de energieopbrengst, de temperatuur, de vochtigheidsgraad én de staat van het materieel te meten. Verbruik is hierdoor eenvoudiger te monitoren en aan te passen en het onderhoud kan is hierdoor slimmer ingepland worden. Ruimtes kunnen bijvoorbeeld separaat worden verwarmd en ook kan vastgesteld worden wanneer hout- of betonrot begint te ontstaan, waardoor er tijdig actie ondernomen kan worden. Dit draagt bij aan het terugdringen van kosten, het vergroten van duurzaamheid en de bewustwording van energieneutraal wonen.

Sjoerd Hobo, Directeur van QNH Consulting Midden: “Wanneer de woning al direct bij de bouw wordt geoutilleerd met sensoren wordt het realiseren van energieneutraal wonen een stuk eenvoudiger. Er bestaan al veel losse apps, maar een centraal platform waar alle data samenkomt geeft inzicht in de gehele keten. Bewoners kunnen hun gedrag aanpassen, het bouwbedrijf kan op tijd onderhoud plegen en woningcorporaties kunnen onregelmatigheden preventief opsporen. Bovendien kan de gemeente op slimme en efficiënte wijze voldoen aan doelstellingen op het gebied van energieneutraal wonen.

Het volledige whitepaper ‘Aan de slag met Internet of Things in de bouw: Energieneutraal de toekomst tegemoet’ is hier te downloaden.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. AVE schreef:

  Eens met Dick van Elk, een opgeblazen verhaal om een verdienmodel te verkopen. IoT heette vroeger gewoon: een toepassing van meet- en regeltechniek. Nu is het een etiket voor een niet gedefinieerde toepassing. Overigens betekent het kunnen meten en regelen nog niet dat dat energie neutraal gebeurt. Daar is meer voor nodig dan de kreet IoT.

 2. bennie oude lansink schreef:

  kan vaak ook wel bij oudere huizen. heb mijn huis al CO2 neutraal ben bezig om hem ook nog energie neutraal te krijgen. mijn huis is gebouwd in 1927

 3. Dick van Elk schreef:

  Het IoT biedt ongekende mogelijkheden voor meten en regelen. Zolang die mogelijkheden “ongekend” zijn is het niet meer dan “speelgoed”.

  Tot nu toe heb ik nog geen consistente grootschalige meet- en regelstrategie gezien waarin het IoT een rol speelt. Laat staan een (maatschappelijk!) proces waarin alle (f)actoren op een verantwoorde wijze samenwerken on het verdienmodel/vermogen van de samenleving te vergroten.

  Onze beleidsmakers zouden namens de samenleving zo’n model moeten opstellen en aan de makers van het IoT moeten vragen zij dit zouden kunnen realiseren. Uiteraard met garantie voor de werking, levertijd en prijs. (Is meteen de garantie gegeven voor de juiste en veilige werking van het Internet; een noodzakelijke voorwaarde in een meet- en regelsysteem).

  De omgekeerde wereld? Ik dacht het niet…tenzij we vinden dat onze maatschappelijke processen ondergeschikt zijn aan de eenzijdige verdienmodellen van “slimme” private ondernemers die nog niet aan MVO toe zijn…

 4. Marijke Kuipers schreef:

  Er zijn 2 zaken waar eerst beter naar gekeken zou moeten worden als je dit meer wilt doorvoeren;
  1. de beveiliging tegen hackers, want veel van deze apparaten zijn slecht beveiligd en leiden nu al tot problemen;
  2. Er zijn 200 gezondheidsklachten die relatie kunnen hebben met elektromagnetische bronnen (bron: Group4Wellness). Er zou veel meer onderzoek hiernaar moeten gebeuren! Er zijn vele voorbeelden van gezondheidsschade en geen regels hiervoor.

 5. Saskia de Jong schreef:

  correctie: ….dat alle NIEUWBOUW energieneutraal is!