Van de grote energiereuzen is Eneco de meest duurzame stroomleverancier. Nuon en Essent scoren beiden een dikke onvoldoende. Dit blijkt uit een onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu. De absolute koplopers die een tien scoren op duurzaamheid zijn vier kleine energiebedrijven: Windunie, Raedthuys, Huismerk Energie en Qurrent.
Eon, Electrabel en Essent zijn het niet eens met de ranglijst en weigerden medewerking. Ze zijn boos omdat de ranglijst volgens hen voorbijgaat aan het gegeven dat de grote producenten met hun kolen- en gascentrales zorgen voor betrouwbare energievoorziening. Bovendien vinden de drie dat er ten onrechte negatief geoordeeld wordt over het bijstoken van biomassa in elektriciteitscentrales, schrijft Trouw.
Ranking
De organisaties beoordeelden 32 stroomleveranciers op investeringen in stroomopwekking, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is een rangschikking gemaakt, ingedeeld in 3 groepen: koplopers (score 6 en hoger), grijze middenmoot (4,5 tot 6) en hekkensluiters (lager dan 4,5). Klik hier voor een volledige ranking van alle 32 stroomleveranciers en een korte uitleg over de onderzoeksmethode.
Van de grote energiereuzen ziet de ranking er als volgt uit:
Koploper: Eneco
Grijze middenmoot: GDF Suez, E.On
Hekkensluiters: Nuon, Essent
Trend
Sommige bedrijven verduurzamen, enkele kleine bedrijven scoren zelfs een 10. Helaas bevinden twee energiereuzen zich bij de hekkensluiters: Nuon en Essent. Vier van de vijf energiereuzen scoren een onvoldoende. Juist deze vijf reuzen hebben de meeste impact op het klimaat. Gezamenlijk hebben zij een marktaandeel van 85% in Nederland. Als deze bedrijven tot de duurzame koplopers willen behoren, doen ze er slim aan om te kiezen voor energie uit zon, wind en pure biomassa. Ook energie uit gascentrales wordt als voldoende duurzaam beoordeeld.
Stijgers: E.On en Greenchoice
Veel leveranciers pasten hun beleid aan, onder andere door de ranking uit 2013. Meer bedrijven scoren een voldoende. E.On doet flinke duurzame investeringen. Met resultaat: ze stijgen in de ranglijst. Ook maakte E.On op 1 december bekend dat zij haar kolen- en kerncentrales verkoopt. Dit telt echter nog niet mee voor deze ranking. Ook koploper Greenchoice stijgt in de ranking dankzij hun duurzame investeringen, naar aanleiding van het vorige onderzoek.
Dalers: Nuon en GDF Suez
Maar er zijn ook flinke dalers. Nuon is de bekendste en opvallendste. Dit komt omdat Nuon/Vattenfall vooral kiest voor kernenergie en kolenstroom. Ook GDF Suez kiest nog steeds vooral voor kolen. Beide bedrijven hebben plannen voor verduurzaming die in deze ranking nog niet meetellen.
Doel onderzoek
Het onderzoek geeft Nederlandse consumenten en bedrijven duidelijkheid over de duurzaamheid van groene stroom en van stroomleveranciers. Zij kunnen hierdoor een weloverwogen keuze maken voor een energieleverancier. Met de resultaten van het onderzoek kunnen energieleveranciers duurzamere keuzes maken en zo de transitie naar duurzame energie te bevorderen. De overgang naar schone energie zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van de huidige fossiele energiebronnen en vermindert de uitstoot van CO2.