Klimaatverandering is een dagelijks terugkerend onderwerp in de media. Ben je het overzicht een beetje kwijt of wil je je graag verdiepen in dit onderwerp? Lees dan een van deze inspirerende boeken over klimaatverandering.
‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommers
Journalist Jelmer Mommers schrijft voor de Nederlandse krant De Correspondent, waarin de artikelen voornamelijk gericht zijn op de onderwerpen energie en klimaat. Rond deze thema’s heeft hij ook een boek geschreven, getiteld ‘Hoe gaan we dit uitleggen’. In dit boek word je meegenomen in wat klimaatverandering nu eigenlijk inhoudt en wat de gevolgen ervan zijn. De inhoud is soms confronterend, waarbij de schrijver er niet voor terugdeinst om de harde waarheid te vertellen. Aan de andere kant biedt het boek ook hoop dat er nog wel degelijk mogelijkheden zijn om een positieve bijdrage te leveren aan klimaatverandering. Zo kunnen we alsnog aan een duurzame toekomst werken.
‘Only Planet’ van Tim van Hattum
In zijn boek ‘Only Planet’, de klimaatgids voor de 21e eeuw, geeft Tim van Hattum een duidelijk inzicht in wat de gevolgen zijn van het verlies van biodiversiteit. Tegelijk noemt hij in zijn boek oplossingen die onze planeet kunnen redden. De routes die daarvoor gevolgd moeten worden, hoeven niet opnieuw uitgevonden te worden; de natuur heeft hier zelf al in voorzien. Laat je inspireren door de voorbeelden die hij geeft, waaruit blijkt dat er al veel maatregelen genomen zijn en dat er verschillende projecten lopen om klimaatverandering tegen te gaan. Wie weet haal je er zelf ook nog enkele tips uit die je zelf in je dagelijks leven kunt toepassen.
‘Natural Intelligence’ van Leen Gorissen
In haar boek Natural Intelligence stelt schrijver Leen Gorissen de vraag hoeveel we van de natuur kunnen leren als het om klimaatverandering gaat. Ze maakt je bewust van het feit dat de natuur zelfs op microniveau in staat is om zich te herstellen en daarbij voor een gezonde leefomgeving kan zorgen. Ben je benieuwd hoe de wereld eruit kan zien als de mens huidige technologieën niet alleen inzet voor het verbeteren van materiële zaken, zoals auto’s, online zoekmachines en websites als MGM met online casinospellen? Dan is dit boek, dat gaat over hoe huidige technologieën ook de natuur kunnen herstellen, een heuse aanrader.
‘De noodzakelijke revolutie’ van Peter Senge
Peter Senge maakt in zijn boek ‘De noodzakelijke revolutie’ goed duidelijk dat de tijd van de wegwerpmaatschappij voorbij moet zijn. De voornaamste reden hiervoor is dat we niet lang meer kunnen terugvallen op de hulpbronnen van de natuur. Lees hoe je zelf een bijdrage kunt leveren door niet alleen je manier van denken, maar ook je manier van doen te veranderen. Hiervoor legt hij verbanden tussen de gevolgen van klimaatverandering op sociaal en economisch gebied. Tot slot komt in dit boek duidelijk naar voren dat ook internationale bedrijven een verantwoordelijkheid in dit proces hebben.
‘Onze toekomst is nu!’ van Greta Thunberg
Sinds enkele jaren is Greta Thunberg bekend als een jonge voorvechtster voor een duurzaam klimaat. Vanaf het moment dat ze voor de eerste keer een staking bijwoonde, heeft ze internationaal veel aandacht gekregen. In haar boek ‘Onze toekomst is nu!’ lees je haar verhaal in haar eigen woorden. Je krijgt niet alleen achtergrondverhalen over de gebeurtenissen van de afgelopen jaren en hoe ze klimaatverandering onder de aandacht van de wereld en de politiek bracht; in het boek staan ook tips en suggesties over wat je zelf kunt doen om een positieve bijdrage te leveren. Het boek is heel toegankelijk en niet alleen geschikt om door jongeren te worden gelezen; het zet hen namelijk ook aan tot actie.
‘Het begint hier warm te worden’ door Matt Winning
Met zijn boek ‘Het begint hier warm te worden’ is Matt Winning erin geslaagd een beladen onderwerp als klimaatverandering humoristisch aan de kaak te stellen. Hij maakt hiermee goed duidelijk dat iedereen zich wel bewust is van de ernst van de gevolgen, maar dat we het er eigenlijk niet graag over hebben. Met sprekende voorbeelden en praktische oplossingen maakt hij dit moeilijke en niet zo geliefde onderwerp bespreekbaar. De luchtige en grappige toon van het boek maakt dat je het goed kan volgen. Bovendien geeft het hoop dat er nog oplossingen mogelijk zijn.