Omvormers zijn een belangrijke schakel in een zonne-energie installatie: ze zetten de gelijkstroom die door de panelen wordt geproduceerd om naar wisselstroom die in het net kan worden gevoed. De kwaliteit van de inverters, zoals ze ook worden genoemd, is van groot belang voor het presteren van het hele systeem.
De traditionele manier van omvormen werkt op basis van apparaten met een verhoudingsgewijs grote capaciteit, waarop een hele groep van panelen wordt aangesloten. Dat is soms voordelig, maar heeft ook risico’s: als de omvormer het begeeft ligt de hele installatie plat. En als er schaduw op een enkel paneel valt, loopt de opbrengst van de hele groep terug. Bovendien staat de hele groep onder hoge spanning.
“De andere aanpak werkt met micro-omvormers, die de stroom omzetten per paneel. Dat is betrouwbaarder, efficiënter en robuuster, want een eventuele mindere opbrengst van een enkel paneel beïnvloedt de rest van de installatie niet. Bovendien gaan ze wel twee maal zo lang mee.” Dat zegt Maxime Boiron, marketing director EMEA van Enphase Europe die vanuit Nederland heel Europa wil verleiden om over te stappen op micro-omvormers.
“De benadering van Enphase is gebaseerd op het maximaliseren van kwaliteit, zowel in prestatie als in robuustheid. Het systeem is langdurig getest onder de meest extreme condities en in alle klimaatzones. Het is slim en efficiënt, met een rendement van 96%. En het is veiliger, met een werkspanning van 45 volt. Daarom kunnen we maar liefst 20 jaar garantie bieden.”
Enphase is geen nieuwkomer op de invertermarkt. Het bedrijf is inmiddels marktleider in de VS en verkocht meer dan 4 miljoen omvormers, en is een van de snelst groeiende cleantech ondernemingen wereldwijd. Met haar uitgebreide online monitoringsysteem controleert het bedrijf wereldwijd meer dan 100.000 zonne-installaties. Die informatie wordt weer gebruikt om de producten verder te optimaliseren.
Waarom juist kiezen voor Nederland als proefmarkt voor Europa? vroegen we Boiron.
“Daar zijn twee belangrijke redenen voor: allereerst is stroom duur in Nederland. Dat maakt zonne-energie snel rendabel. Bovendien is er in Nederland weinig subsidie voor zonne-energie, een situatie waar de rest van Europa nu ook naartoe beweegt. In die zin is Nederland een goede test hoe een markt zonder steun zich ontwikkelt. En die groeit nu ook sterk in Nederland.”
Op Texel, bij Texel Energie, werken ze al met het systeem van Enphase, naar volle tevredenheid.
Kijk voor uitgebreide informatie op http://enphase.com/nl/