De Belastingdienst verleent al jaren zwart op wit toestemming voor de vrijstelling van energiebelasting op zonnestroom die wordt geleverd bij zogeheten ontzorgconstructies. Dit zijn verdienmodellen waarbij dakeigenaren hun dak aan een derde partij ter beschikking stellen voor zonnepanelen en zelf de stroom afnemen tegen een kWh-tarief. Dat schrijft persbureau Energeia.
Kamp vindt dat lokale energie coöperaties verplicht energiebelasting in rekening moeten gaan brengen bij de eigenaar van het dak, zo schreef Duurzaamnieuws.nl al eerder. De eigenaar neemt de energie af van een coöperatie, maar omdat hij de energie niet zelf opwekt moet hij energiebelasting afdragen over de opgewekte stroom. Door de nieuwe regel worden veel plannen, maar ook al uitgevoerde projecten, onrendabel.
De inkomensderving voor duurzame energieondernemers kan in de tonnen lopen. Ook voor maatschappelijke instellingen zoals scholen en buurthuizen, is de nieuwe maatregel funest. De onrust ontstond als gevolg van een aantal antwoorden van minister Kamp van Economische Zaken in een Memorie van Antwoord van 31 oktober jl. op vragen over het wetsvoorstel om de huidige Elektriciteitswet 1998, de Gaswet en de Warmtewet te wijzigen.
Alleen constructies waarbij een vast lease- of huurbedrag wordt betaald komen volgens Kamp voor de vrijstelling in aanmerking. Uit brieven van de Belastingdienst, waarvan Energeia er een aantal heeft kunnen inzien, blijkt nu in tegenspraak met Kamps visie dat de vrijstelling van energiebelasting in zulke gevallen door de Belastingdienst nadrukkelijk wordt goedgekeurd.
Maar soms wordt de schriftelijke toestemming aangevuld met een soort disclaimer, waarin gesteld wordt dat de vrijstelling gebaseerd is op “de huidige wet- en regelgeving, jurisprudentie en beleid. Indien hierin wijzigingen optreden kan het zijn dat mijn standpunt wijzigt. U kunt in dat geval geen vertrouwen ontlenen aan deze brief.” Zo’n disclaimer staat echter niet in alle brieven, ontdekte Energeia. Op 10 december wordt de wet in de Eerste Kamer behandeld.