Het Europees Parlement stemde voor een Natuurherstelwet. Bas Eickhout. GroenLinks-Europarlementariër: “Na een ongekende desinformatie-campagne van rechts bleek gelukkig dat er nog altijd een meerderheid van dit parlement vatbaar is voor redelijkheid. We laten hier zien dat er echt iets moet gebeuren aan het herstellen van de natuur en geven landen een duidelijke opdracht: snel aan de slag, want wachten kan niet langer.”
Het gaat al decennia slecht met de natuur in Europa, ondanks bestaande Europese en nationale wetgeving. De Natuurherstelwet moet naast bescherming, lidstaten verplichten om actief aan de slag te gaan met het herstellen van natuurgebieden in slechte staat. Daarvoor worden tienjaarlijkse doelen gesteld. Eickhout: “Deze wet is cruciaal om de natuur in Europa, die in deplorabele staat is, de komende jaren te verbeteren. Bedrijven, burgers en wetenschappers zeggen allemaal dat dit nodig is, maar overheden laten het na. Na vrijwillige afspraken, ontkomen we niet aan echte actie.”
In het Parlement lag een compromis op tafel dat sterk lijkt op de eerdere deal tussen de Europese milieuministers, waarmee het voorstel van de Europese Commissie wordt afgezwakt. Eickhout: “Helaas was verdere afzwakking van de tekst door zo veel weerstand onontkoombaar geworden. Zo hebben landen nog meer vrijheid gekregen in de uitvoering en is het beroemde ‘verslechteringsverbod’ teruggeschroefd tot een ‘inspanningsverplichting’. Het belangrijkste staat echter nog overeind: een wet waarin staat dat de natuur hersteld moet worden. Hier kunnen én moeten we op voortbouwen.”
Opluchting en kritiek op natuurherstelwet
Ook Nederlandse natuur- en milieuorganisaties reageren opgelucht.”Die wet is essentieel om het verlies aan planten en dieren en hun leefgebieden te stoppen, maar ook om schoon drinkwater en duurzame voedselvoorziening voor de toekomst zeker te stellen. Nu is er groen licht zodat we echt werk kunnen maken van natuurherstel in Europa en dat is hard nodig!”, zegt Kirsten Haanraads van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) namens de coalitie.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Anderen zijn kritisch op de natuurherstelwet, en zijn bang dat Nederland helemaal op slot gaat als deze wet in werking zou treden. Die angst baseren ze op de ervaringen rond de stikstofproblemen.
Nu het parlement zich heeft uitgesproken kunnen de onderhandelingen met de EU-landen van start. Omdat de teksten sterk op elkaar lijken, zal daar, naar verwachting, niet lang voor nodig zijn. Dit najaar zou er al een definitieve wet kunnen liggen.