Martin Kleinman'Lekker zuinig omgaan met energie'. Het is de slogan die Martin Kleinman op zijn weblog hanteert. Zonnepanelen, zonneboiler, LED-verlichting: hij publiceert graag zijn ervaringen met al deze ontwikkelingen, die sinds 2007 langzaamaan hun intrede deden in de woning van het gezin Kleinman uit Lelystad. Sinds twee jaar kwam daar de AquaCell bij, een apparaat dat ervoor zorgt dat er geen kalk meer door de waterleidingen in huize-Kleinman gaat. “Een openbaring.”

De softwareprogrammeur (37) kan smakelijk vertellen over de slag die hij de afgelopen jaren heeft gevoerd met zijn energierekening. “Ik lag destijds 's nachts ziek in bed en hoorde telkens de koelkast brommen.” Dat gevoegd bij het feit dat hij zich al een tijdje stoorde aan de flinke som geld die hij maandelijks moest overmaken naar het energiebedrijf, zorgde ervoor dat Martin ging malen.

Koud opgeknapt van de koorts besloot hij naar de bouwmarkt te rijden. “Ik haalde zo'n energiemeter in huis.” Een kleine investering waar hij als cijferfreak al snel veel plezier aan beleefde. Want door wat te spelen met de aan- en uitknop van verschillende apparaten zag hij de invloed daarvan op zijn stroomverbruik. “Ik maakte een Excel-sheet, waarin ik ons energieverbruik in kaart bracht. Inmiddels heb ik 90% daarvan daadwerkelijk achterhaald en wat nog belangrijker is: sindsdien gebruiken we 35% minder stroom.”

Besparing

Zonnepanelen (“het dak ligt er vol mee”), een zonneboiler (in 2008) en de vervanging van gloeilampen door LED-verlichting: het waren investeringen die zich in de loop der jaren bewezen. “Ook het feit dat we apparaten niet meer op stand-by zetten, maar daadwerkelijk uit-doen levert een pure besparing op.”

Sinds 2012 kwam daar een volgende aanschaf bij: de waterontharder AquaCell van de firma Aquacombi. Martin moest daarvoor nog wel even de strijd aan met zijn vrouw Bianca (38), maar goede argumenten trokken haar uiteindelijk over de streep. “Ik zag op het internetforum een foto voorbij komen van een naverwarmingselement in een zonneboiler: dat ding zat helemaal onder de kalk. Het motiveerde me om op zoek te gaan naar een oplossing, omdat het water hier in Lelystad tamelijk hard is. Oftewel: het bevat veel kalk.”

Oplossing

waterontharder

Een ingebouwde waterontharder

Waterontharders bleken letterlijk voor de oplossing te kunnen zorgen, las hij op internet. Het apparaat van Aquacombi leek hem de beste optie. “Mijn vrouw”, gaat de energiebewuste Flevolander door, “sprak dan weer vooral aan dat het haar heel veel schrobwerk in de badkamer zou schelen. Na een douchebeurt hoefden wij of ons zoontje alleen maar even de tegels en de glazen deur af te spoelen. Fijn!”

Na ampel beraad werd besloten om de AquaCell te laten plaatsen. En? “Na ruim anderhalf jaar kan ik alleen maar zeggen dat het een geweldig apparaat is. Ik weet bijvoorbeeld zeker dat de wasmachine en de ketel die voor de installatie stuk gingen, bij eerdere aanschaf van de AquaCell nu nog perfect hadden gedraaid. De oorzaak was namelijk kalk. We merkten al een dag na installatie dat de kalk uit de waterkoker verdween. En in het koffiezetapparaat zit een automatisch systeem, dat aangeeft als het ontkalkt moet worden. We wachten er nog steeds op dat het lampje weer gaat branden.”

Spoelbak

Waar Martin het ook merkte, was bij de wc. “Normaal vormt zich wel eens een vieze rand bij de overgang van het water. Die hebben wij niet meer gezien. En toen ik de deksel van de spoelbak eens opende, kon ik mijn ogen niet geloven. Ook daarin zat voorheen vaak aanslag en troep, maar nu: niets te zien!”

De familie Kleinman is er zeker van dat de aanschaf van de waterontharder ervoor heeft gezorgd dat ze nóg meer geld besparen. “Koffiezetapparaat, waterkoker, vaatwasser en wasmachine gaan langer mee doordat ze niet verkalken. Daarnaast blijven verwarmingselementen kalkvrij en wordt de warmteoverdracht niet belemmerd, waardoor apparatuur zijn rendement behoudt. Dat merk je duidelijk aan de energierekening. En voor zowel de vaatwasser als de wasmachine gebruiken we minder zeep. De vaatwasblokjes die we ooit in bulk aanschaften, knippen we nu maar in tweeën, terwijl de vaat nóg schoner wordt. Op glazen zie je geen witte aanslag meer. Nee, al met al zijn wij zeer tevreden over de waterontharder. De investering meer dan waard!”

AquaCell waterontharders: http://www.aquacell-waterontharder.nl

Weblog Martin Kleinman: http://www.familie-kleinman.nl/energie/

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws