like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Ervaring bevestigt: minder energieverlies door kalkvrij water

Van: op 14 augustus 2014

Martin Kleinman'Lekker zuinig omgaan met energie'. Het is de slogan die Martin Kleinman op zijn weblog hanteert. Zonnepanelen, zonneboiler, LED-verlichting: hij publiceert graag zijn ervaringen met al deze ontwikkelingen, die sinds 2007 langzaamaan hun intrede deden in de woning van het gezin Kleinman uit Lelystad. Sinds twee jaar kwam daar de AquaCell bij, een apparaat dat ervoor zorgt dat er geen kalk meer door de waterleidingen in huize-Kleinman gaat. “Een openbaring.”

De softwareprogrammeur (37) kan smakelijk vertellen over de slag die hij de afgelopen jaren heeft gevoerd met zijn energierekening. “Ik lag destijds 's nachts ziek in bed en hoorde telkens de koelkast brommen.” Dat gevoegd bij het feit dat hij zich al een tijdje stoorde aan de flinke som geld die hij maandelijks moest overmaken naar het energiebedrijf, zorgde ervoor dat Martin ging malen.

Fairphone 3_Staring lady

Koud opgeknapt van de koorts besloot hij naar de bouwmarkt te rijden. “Ik haalde zo'n energiemeter in huis.” Een kleine investering waar hij als cijferfreak al snel veel plezier aan beleefde. Want door wat te spelen met de aan- en uitknop van verschillende apparaten zag hij de invloed daarvan op zijn stroomverbruik. “Ik maakte een Excel-sheet, waarin ik ons energieverbruik in kaart bracht. Inmiddels heb ik 90% daarvan daadwerkelijk achterhaald en wat nog belangrijker is: sindsdien gebruiken we 35% minder stroom.”

Besparing

Zonnepanelen (“het dak ligt er vol mee”), een zonneboiler (in 2008) en de vervanging van gloeilampen door LED-verlichting: het waren investeringen die zich in de loop der jaren bewezen. “Ook het feit dat we apparaten niet meer op stand-by zetten, maar daadwerkelijk uit-doen levert een pure besparing op.”

Sinds 2012 kwam daar een volgende aanschaf bij: de waterontharder AquaCell van de firma Aquacombi. Martin moest daarvoor nog wel even de strijd aan met zijn vrouw Bianca (38), maar goede argumenten trokken haar uiteindelijk over de streep. “Ik zag op het internetforum een foto voorbij komen van een naverwarmingselement in een zonneboiler: dat ding zat helemaal onder de kalk. Het motiveerde me om op zoek te gaan naar een oplossing, omdat het water hier in Lelystad tamelijk hard is. Oftewel: het bevat veel kalk.”

Oplossing

waterontharder

Een ingebouwde waterontharder

Waterontharders bleken letterlijk voor de oplossing te kunnen zorgen, las hij op internet. Het apparaat van Aquacombi leek hem de beste optie. “Mijn vrouw”, gaat de energiebewuste Flevolander door, “sprak dan weer vooral aan dat het haar heel veel schrobwerk in de badkamer zou schelen. Na een douchebeurt hoefden wij of ons zoontje alleen maar even de tegels en de glazen deur af te spoelen. Fijn!”

Na ampel beraad werd besloten om de AquaCell te laten plaatsen. En? “Na ruim anderhalf jaar kan ik alleen maar zeggen dat het een geweldig apparaat is. Ik weet bijvoorbeeld zeker dat de wasmachine en de ketel die voor de installatie stuk gingen, bij eerdere aanschaf van de AquaCell nu nog perfect hadden gedraaid. De oorzaak was namelijk kalk. We merkten al een dag na installatie dat de kalk uit de waterkoker verdween. En in het koffiezetapparaat zit een automatisch systeem, dat aangeeft als het ontkalkt moet worden. We wachten er nog steeds op dat het lampje weer gaat branden.”

Spoelbak

Waar Martin het ook merkte, was bij de wc. “Normaal vormt zich wel eens een vieze rand bij de overgang van het water. Die hebben wij niet meer gezien. En toen ik de deksel van de spoelbak eens opende, kon ik mijn ogen niet geloven. Ook daarin zat voorheen vaak aanslag en troep, maar nu: niets te zien!”

De familie Kleinman is er zeker van dat de aanschaf van de waterontharder ervoor heeft gezorgd dat ze nóg meer geld besparen. “Koffiezetapparaat, waterkoker, vaatwasser en wasmachine gaan langer mee doordat ze niet verkalken. Daarnaast blijven verwarmingselementen kalkvrij en wordt de warmteoverdracht niet belemmerd, waardoor apparatuur zijn rendement behoudt. Dat merk je duidelijk aan de energierekening. En voor zowel de vaatwasser als de wasmachine gebruiken we minder zeep. De vaatwasblokjes die we ooit in bulk aanschaften, knippen we nu maar in tweeën, terwijl de vaat nóg schoner wordt. Op glazen zie je geen witte aanslag meer. Nee, al met al zijn wij zeer tevreden over de waterontharder. De investering meer dan waard!”

AquaCell waterontharders: http://www.aquacell-waterontharder.nl

Weblog Martin Kleinman: http://www.familie-kleinman.nl/energie/

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Martin Kleinman schreef:

  Energieverlies is eenvoudig. Minder kalk betekent minder kalk op mijn warmtewisselaars in mijn zonneboiler waardoor warmteafgifte en overdracht beter is en blijft. Daarnaast geldt datzelfde ook voor de platenwisselaar in de CV ketel.

  De vorige ketel is hier kapot gegaan aan kalk. Het gehele ketelhuis was verkalkt waardoor er nauwelijks meer warm water beschikbaar was. Nu met de investering in een nieuwe CV ketel en grote zonneboiler wil ik niet weer het risico lopen dat die weer kapot gaan door kalk.

  Ik heb recentelijk een foto gezien van iemand die een verwarmingselement in zijn zonneboiler had zitten. Die heeft die ivm lekkage moeten verwijderen. Als je ziet hoeveel kalk er in ongeveer een jaar zich heeft afgezet op dat element dan schrik je daarvan.

  Met andere woorden: Een waterontharder bespaard niet alleen zeep, schoonmaakmiddelen, scheelt het in het schoonmaken en ontkalken van de douchekop, ontkalken van waterkoker, koffiezetapparaat etc. maar is misschien nog wel het belangrijkste argument het behoud van apparatuur.

 2. P. Lomito schreef:

  Wat is de hardheid van het water in jullie gemeente?

 3. Sonja schreef:

  Zeker een goede tip! Ik ga er eentje aanschaffen denk ik.

  Je vergeet wel het een en ander hoor: je bespaart door een waterontharder ook op elektriciteit (wasmachine, vaatwasser, koffiezetapparaat, waterkoker), zeep, shampoo, poetsmiddelen en wasmiddelen. Daarnaast gaat apparatuur langer mee!

  En: mijn ouders hebben onlangs de douchewand (tegels) van hun 8 (!) jaar oude badkamer in zijn geheel moeten vervangen omdat de voegen waren opgelost door antikalkmiddelen, dat is natuurlijk ook zonde.

  En ik heb een hekel aan kalkaanslag wegpoetsen 🙂

 4. P. Lomito schreef:

  @Sonja Jammer… met 6 weken krijg je geen indruk van de energiebesparing, dat valt alleen op langere termijn te zien en het is onmogelijk je oude huis met het nieuwe te vergelijken.

  Desondanks kan ik de energiebesparing wel inschatten… met 4 personen verbruik je zo’n 400m³ gas per jaar. Zonder kalkaanslag zal je hooguit 25% kunnen besparen dus 100m³ ter waarde van € 70.

  De rekening voor de levensduur (12jr) ziet er dan als volgt uit:
  – aanschaf en installatie € 1.200
  – regeneratiezout € 80 per jaar
  – energiebesparing € 70 per jaar
  – levensduurkosten 1200 + 12x (80-70)= € 1.320

  Het apparaat kost dus alleen geld, de besparing is niet voldoende om ook maar iets terug te verdienen. Voor het milieu is het lagere energieverbruik wel een voordeel: 12jr x 100m³ x 1,78kgCO2/m³ = 2.136 kg CO2-reductie met een efficiency van 62,00 eurocent per kg.

  Als het je daar om te doen is zou je beter die spaardouchekop nemen. De levensduurkosten zijn 10 – 25x(160×0,70)= -€2.790 (= echte besparing) en met 25jr x 160m³ x 1,78= 7.120 kg reductie en een efficiency van 0,14 eurocent per kg. Ruim 400x efficiënter dus…

 5. Sonja schreef:

  Ja nu heb ik alleen 1 probleem: ik ben net 6 weken geleden verhuisd…gaandeweg sluiten we ook steeds wat meer apparatuur aan. Een echt betrouwbare uitspraak zou ik niet kunnen doen ben ik bang. Maar wellicht zie ik een verschil 🙂

 6. P. Lomito schreef:

  @Sonja Ik vind dit zeer interessant. Je kunt een bijdrage leveren door de werkelijke besparing op energiekosten te berekenen door een account bij Mindergas.nl te nemen. Vervolgens vul je je meterstanden in van afgelopen jaren (zijn vermeld op je jaarafrekeningen). Hierbij wordt je verbruik gecorrigeerd met de gewogen graaddagenmethode. Als je dit nu eens doet en hier je huidige gasverbruik per ggd meldt en over een jaar de nieuwste gegevens invoert kun je precies zien wat de waterontharder heeft betekent voor jullie. Ik ben benieuwd!

  PS. Ik verbruik 0,32 m³/ggd.

 7. Sonja schreef:

  Hoi Lomito,

  Ik krijg deze week een waterontharder geplaatst thuis, ook van deze firma trouwens. Aardige mensen en goede service tot nu toe.
  Ik heb aardig wat dingen opgezocht en ik krijg sterk de indruk dat waterontharders inderdaad voor energiebesparing zorgen. Al was dat niet mijn aanvankelijke probleem, dat was meer het oneindige gepoets. Dit is een Amerikaans onderzoek wat op de site staat:

  http://files.aquacell-waterontharder.nl/files/layouts/axFP1r2vtI/b/a/originals/Battelle_Final_Report.pdf

  Nu ga ik het hopelijk aan den lijve ondervinden! En wellicht dat dit jou enigszins bevredigd?

 8. P. Lomito schreef:

  @ Tjara Ik lees dat dhr. Kleinman minder energie verliest door kalkvrij water… dan word ik nieuwsgierig hoe dat mogelijk is en hoeveel dat dan scheelt. Misschien dan ook gelijk de bijbehorende aanschaf- en gebruikskosten om het lagere verlies in perspectief te plaatsen.

  De markt wordt overspoeld met greenwashers, apparaten die zogenaamd goed zijn voor het milieu. Het enige apparaat dat dit werkelijk kan waarmaken is tot nu toe de spaardouchekop met een investering van 10 euro bespaart dit apparaat ongeveer € 30 per persoon per jaar. Voor iedereen bereikbaar en een TVT van slechts enkele maanden.

  http://bespaarshop.com/go-green-best-saver-besparende-douchekop-wit-4-7-lt.html

  Mijn ervaring bevestigt dat dit apparaat veel water en gas bespaart, in ons huishouden (3-4 personen) is dat 37m³ water en 160m³ gas per jaar en dat al sinds 1995, dus al weer bijna 20 jaar. En nog steeds geen tekenen van veroudering.

  Investeringskosten in 1995 fl. 25,00 en gebruikskosten/onderhoud nihil.

  Man en paard!

 9. Tjara schreef:

  @ Lomito
  Ik lees naast die wel 2 en een halve zin over de cosmetische voordelen…..nog veel veel meer zinnen….
  Kortom: Martin Kleinman wil uit eigen ervaringen ons meegeven dat hij zeer tevreden is met het apparaat en wat het hem oplevert, naast die cosmetische korte uitleg…wat overigens wel weer schoonmaakmiddelen en tijd, dus energie, scheelt…
  Ik ga me er ook eens in verdiepen want zo had ik er nog niet naar gekeken, dank Martin!

 10. P. Lomito schreef:

  Beetje vreemd artikel, ik verwacht een uitleg over een lager energieverlies (warmte, gas, stroom?) door kalkvrij water en krijg een opsomming van cosmetische voordelen (schone spoelbak en douchetegels).