like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duitse schone energie breekt opnieuw records

Van: op 14 augustus 2014

energieakkoord postcoderoos cooperatieTijdens de eerste helft van dit jaar braken de Duitse hernieuwbare energiebronnen opnieuw alle records. Schone energie was met 31 procent goed voor bijna een derde van de stroomproductie. Hernieuwbare energiebronnen zijn aan een steile opmars bezig in Duitsland: in vergelijking met vorig jaar steeg de productie van zonne-energie met 28 procent, die van windenergie met 19 procent en biomassa met 7 procent, blijkt uit cijfers van het Duitse Fraunhofer Institut.

In de eerste helft van dit jaar produceerden ze zo 81 terawattuur, goed voor 31 procent van de Duitse elektriciteit. Tegelijk neemt de elektriciteitsproductie op basis van fossiele brandstoffen af.

Fairphone 3_Staring lady

Opvallend is dat wind- en zonne-energie elkaar prima lijken aan te vullen. In de winter is er veel wind, en als die af begint te nemen in maart en april, begint zonne-energie meer te produceren om te pieken in juni.Het succes geeft Duitsland de mogelijkheid om energie te exporteren. In de eerste helft van dit jaar voerde het 18 terawattuur uit, een stijging tegenover de 14,5 terawattuur in de eerste helft van 2013.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (10)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. heb het gas in maart laten afsluiten, huis word momenteel verwarmt door infrarood panelen, ook schaf ik nog voor de winter een pellet kachel aan. ben in het bezit van 44 zonnepanelen, ga proberen het stroomverbruik na nul te brengen, gas gebruik ik al niet meer.

 2. P. Lomito schreef:

  @Dave Wat dacht je van woningisolatie? Ik heb het gasverbruik al teruggebracht van 3.000 naar 1.000 m³ per jaar. Met de houtkachel erbij kan dit nog verder zakken. Binnen enkele jaren schop ik de gasketel op straat en ga ik all-electric met een warmtepomp in combinatie met de houtkachel.

  Ik zal met veel plezier de gasaansluiting opzeggen…

 3. Dave schreef:

  Ik vermoed dat de overvloed aan media ten koste gaat v menselijk kontakt, waardoor de paranoide koop/heb-drang steeds maar toeneemt.

 4. Dave schreef:

  Ik hoop dat er een goede manier komt om ook op verwarming vd woning te besparen.

 5. Tjara schreef:

  Het lijkt mij logisch en een simpele menselijke reactie dat als je iets gaat promoten als ‘gratis of milieuvriendelijk geproduceerd, ecologisch verantwoord’ etc etc…het gebruik stijgt…
  Een elektrische fiets of auto, of ‘gratis’ door wind of zon……en je denkt ‘bij te dragen’ aan het milieu… zonder verder te veel na te denken wat het produceren van die accu’s of al die materialen kost uiteindelijk…Verschepen van zonnepanelen uit China is niet bv. echt duurzaam… en zgn. superfoods (eet liever een Hollandse appel) of die kiwi uit Nieuw Zeeland of uit Zuid-Amerika komen ook niet! en zoete uien uit Chili halen….en als biologisch verkopen al helemaal niet!
  Door die slogans worden mensen op het verkeerde been gezet in hun denken. “Ik eet biologisch, gezond en gebruik mijn elektrische fiets of auto… dus maak ik wat meer kilometers aangezien het toch ‘gratis’ kilometers zijn…en ook nog vaak gesubsidieerd ook nog….
  Er is inmiddels al langer bekend dat het algehele energiegebruik stijgt, misschien wel juist vanwege dat denken??! nog los van de stijgende wereldbevolking?
  Om je mening te vormen is het zinnig om ook andere sites te bezoeken als duurzameburen.nl of energieoverheid.nl e.d. maar de bewijzen voor allerlei stellingen, overal verkondigt, is niet altijd aanwezig misschien betrouwbaar?!

  Duurzaam leven is m.i. proberen ook duidelijk minder te gebruiken van van alles, ook dat wat duurzaam aangeschaft is… en dat wat je gebruikt zoveel mogelijk dichtbij te kopen.

 6. klaas schreef:

  @P. Lomito,

  Enkel over een jaar, een langere periode is belangrijker, mogelijk zijn er bijzondere rede voor deze stijging

 7. Niels Dubbeld schreef:

  Een beetje positiever mag best hoor. Iedere verandering heeft voor en nadelen. Doorgaan op de oude manier is echter ook geen optie meer toch? Of heb je een beter idee dan zonne en wind energie?

 8. klaas schreef:

  @P. Lomito,
  “in Denemarken is de CO2-emissie ondanks vele windmolens en zonnepanelen gestegen, ik meen zelfs met 5%…”
  – Waar kan ik dat vinden?

  In Duitsland worden alle grootverbruikers ontzien waardoor voor hen de stroomprijs lager is dan bij ons, de rede waarom het Groningse aluminiumbedrijf een stroomkabel naar Duitsland wilde.
  – Waarom zouden wij ook grootverbruikers moeten ontzien?

 9. P. Lomito schreef:

  Wat ik mis zijn de bedragen bij die export. Voor zover ik vernomen heb is die export namelijk zonder geldelijke waarde, soms is de overproductie van duurzame stroom zo hoog dat Duitsland geld betaald aan omringende landen om de stroom kwijt te kunnen.

  Dat er minder fossiele brandstof wordt gebruikt is uiteraard toe te juichen, tegelijk moeten we ook beseffen dat Duitsland minder schone aardgas is gaan gebruiken en meer vervuilende steen- en bruinkool. Ondanks het grotere aandeel duurzame opwekking is de CO2-emissie in Duitsland afgelopen jaar hierdoor met 2% gestegen. Ook in Denemarken is de CO2-emissie ondanks de vele windmolens en zonnepanelen gestegen, ik meen zelfs met 5%…

  Er is ook een keerzijde van duurzame energie: huishoudens in Duitsland moeten 28 eurocent per kWh stroom berekend terwijl wij (nog) 20 eurocent moeten aftikken. Huishoudens die niet bij machte zijn om te investeren in energiebesparing betalen de hoofdprijs en daar gaat het fout… meer huishoudens aan de onderkant van de maatschappij kunnen de energierekening niet meer opbrengen en worden afgesloten van gas en stroom.

  Dit staat ons ook te wachten. Om de investering in te dure windmolens te financieren wordt 15 jaar lang 3,5 miljard euro per jaar aan SDE+ subsidie verstrekt aan leveranciers van duurzame windstroom. Dit wordt via de energierekening doorberekend aan alle huishoudens, sowieso € 500 per aansluiting erbij, waarschijnlijk zelfs veel meer want die subsidie is afhankelijk van de marktpijs van stroom (stroomprijs zakt door overcapaciteit, subsidie stijgt om het verschil te compenseren).

  Wij gaan helaas dezelfde fouten maken als Duitsland.