like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

EU parlement blokkeert Nederlandse poging natuurwetten af te zwakken

Van: op 2 februari 2016

koninxHet Europees Parlement heeft zich bijna unaniem tegen de pogingen van het Nederlandse kabinet gekeerd om de Europese natuurwetten te verwateren. De wetten worden momenteel tegen het licht gehouden en zowel de vorige als de huidige coalitie tracht al jaren deze gelegenheid aan te grijpen de wetten af te zwakken.

"Een overwinning voor de biodiversiteit, een slag voor de lobby tegen natuurwetgeving" stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout na instemming van de grote meerderheid in het Europarlement met het rapport over de tussentijdse herziening van de biodiversiteitsstrategie.

Ook D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy heeft zich vanaf het begin hier tegen verzet: "De Europese natuurwetgeving is een van de grootste successen van Europa. Indien goed uitgevoerd en gehandhaafd zijn ze een garantie voor rijke natuur met veel biodiversiteit. Verwateren zou een historische vergissing zijn."

Stop achteruitgang

Al jaren kijkt natuurminnend Europa met enige vrees naar het Nederlands voorzitterschap. In eerste instantie werd vanuit het kabinet hard ingezet op het afzwakken van de vogel- en habitatrichtlijnen. Nadat landen als Duitsland, Frankrijk, Polen en Luxemburg zich uitspraken tegen het openbreken van de natuurwetten, begon Nederland langzaam bakzeil te halen.

“Nu heeft het Parlement zich ook duidelijk uitgesproken tegen het verzwakken van de richtlijnen. Het zou ook bizar zijn geweest. Uit de tussentijdse evaluatie van de Europese Biodiversiteitsstrategie 2010-2020 blijkt dat Europa de doelen niet gaat halen. We zullen alles uit de kast moeten halen om de achteruitgang te stoppen en daar is sterke wettelijke bescherming essentieel bij”, aldus Gerbrandy.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Alexander Nijman schreef:

  We moeten in Nederland niet nog meer verstedelijking krijgen maar juist meer natuur. En liefst ook een afnemende bevolking door bijvoorbeeld geboortebeperking! Ben niet blij dat er nu 17 miljoen Nederlanders zijn. Maar Rutte drromd van een soort van Manhatten aan de Noordzee met misschien wel 100 miljoen inwoners over 20 jaar…

 2. Duurzame Fred schreef:

  Een gevoelige tik op de lange neus van Rutte. Ik neem vanavond een biertje om dit heugelijke feitje te kunnen vieren. Eerder zagen we al Melanie Schultz al proberen de mooie kust vol te bouwen. Dat was ook een mooi bericht.

 3. Mia van de Loo schreef:

  Laat die Eurofielen eens afblijven van het beetje natuur wat we nog hebben,bij die zakkenvullers gaat het enkel om geld het zijn smeerlappen diepgezonken tuig.

 4. Ruud Ros schreef:

  Je gelooft het soms gewoon niet dat er anno 2016, nog steeds mensen zijn, die aan onze schaarse o zo noodzakelijke natuur willen tornen.

 5. Jan schreef:

  Natuurwetgeving heel goed en belangrijk, maar alleen jammer van de enorme kloof tussen de wereld van landschaps- en natuur-beheer en de duurzame energiewereld. De eersten zijn zo ongeveer de grootste opponenten van windenergieprojecten en (zoals ik zelf heb mogen ervaren) ook van een onschuldig, ja zelf mooi en bijzonder drijvend zonne-energieproject (geen geluid, geen bewegende delen, geen zichthinder, ..) in een natuurgebied. Dit zou eigenlijk een prachtig voorbeeld kunnen zijn van hoe beider werelden samen kunnen gaan. Helaas …

 6. Nijholt schreef:

  Het hele Europese parlement moet zich eens beter op andere wetgevingen gaan richten.
  Laat de natuur beheersen met verstand van zaken.