Het Europees Parlement en EU-landen zijn akkoord over nieuwe EU-wetgeving voor duurzame energie. Belangrijkste punt is dat de doelstelling voor duurzame energie in de EU voor 2030 omhoog gaat naar 32 procent. Op het specifieke punt van bio-energie was GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hoofdonderhandelaar. Hij slaagde erin een uitfasering van palmolie als biobrandstof voor elkaar te krijgen.
De Renewable Energy Directive of RED, stelt vast wat er onder de noemer van duurzame energie valt en dus wat dus subsidie mag ontvangen. Met name rond bio-energie, het dossier van Eickhout, was de strijd enorm. “Tot nu toe weigerden de EU-landen om ook maar iets toe te geven, maar het is echt winst dat we de voorziene uitfasering van palmolie er uit hebben weten te slepen”, aldus Eickhout.
Tot en met 2020 heeft de Europese Unie een doelstelling van 20 procent duurzame energie, dat is onder andere de drijfveer achter het Nederlandse energieakkoord. Nu is er na lang onderhandelen een nieuwe doelstelling van 32 procent voor 2030 vastgesteld, die in 2023 herzien zal worden om omhoog bij te stellen.
“Een compromis waar ik mee kan leven. De einduitkomst geeft een duidelijk signaal aan de energiesector, investeerders weten welke kant de EU opgaat.” Bovendien komt er op korte termijn een herziening de wetgeving in lijn moet brengen met het Parijsakkoord. Ook creëren we een aantal voorwaarden die het aantrekkelijker maken voor huishoudens en groepen huishoudens om zelf energie op te wekken.”
Een van de gevoeligste onderdelen van de wet zijn biobrandstoffen van voedselgewassen. Het geeft landen de mogelijkheid om boeren extra subsidie te geven, maar meestal zijn die biobrandstoffen helemaal niet goed voor het klimaat. Het lukte Eickhout om er voor te zorgen dat er geen directe Europese stimulans achter het gebruik van deze brandstoffen zit: “De mogelijkheden om zulke biobrandstoffen te gebruiken worden drastisch ingeperkt.”
Het eindsignaal voor de meest schadelijke biobrandstoffen is nog duidelijker. In 2030 zal het gebruik van deze meest schadelijke biobrandstoffen, lees palmolie en hoogstwaarschijnlijk ook soja, tot nul gereduceerd moeten zijn. Een fikse overwinning, helemaal gezien alle gevoeligheden vanwege lopende onderhandelingen over handelsverdragen met landen als Indonesië en Maleisië. Om die reden maakte de Europese Commissie een voorlopig voorbehoud op dit onderdeel van de deal. “Dat de Europese Commissie nog niet helemaal akkoord is en de deal nog wil kunnen blokkeren, laat zien hoe groot de impact van deze wetgeving is”, aldus Eickhout.