Het Europese Parlement heeft een duidelijk signaal afgegeven aan de Europese Commissie voor een strengere aanpak van oneerlijke handelspraktijken in de voedingssector. SOMO en een coalitie van 29 Europese maatschappelijke organisaties, verenigd in het Supply Cha!nge-project, kijken nu uit naar de plannen van de Europese Commissie.
Stefan Grasgruber-Kerl, woordvoerder van het Supply Cha!nge-project voor duurzame supermarktketens: “De stemming van vandaag laat zien dat het Europees Parlement serieus werk wil maken van eerlijkere handelsbetrekkingen tussen Europa en ontwikkelingslanden. Nu is het de taak van de Europese Commissie om te komen met wetgeving om werknemers in de landbouw en boeren beter te beschermen tegen de macht van grote supermarktketens en voedselbedrijven. Het parlement geeft hiermee ook een stem aan de 61.000 bezorgde Europeanen die de Make Fruit Fair en andere Supply Cha!nge-petities tekenden tegen oneerlijke handelspraktijken.”
Sanne van der Wal, senior onderzoeker bij SOMO: “Samen met andere maatschappelijke organisaties pleiten we al jaren voor een doelmatige aanpak van oneerlijke handelspraktijen. Het probleem wordt ondertussen breed erkend, maar de Europese Commissie heeft altijd nagelaten adequate maatregelen te nemen. De oproep van het Europees parlement brengt de Europese coördinatie en harmonisatie dichterbij. Die is hard nodig is om oneerlijke handelspraktijken in voedselketens terug te dringen, en bij te dragen aan een eerlijk Europees speelveld voor toeleverende bedrijven.”