ExxonMobil gaat samen met Rosewood en EBN grootschalig CO2 opslaan in de Noordzeebodem. Dat gaat gebeuren in lege gasvelden in het L10-gebied in het Nederlandse deel van de Noordzee.
De samenwerking brengt de benodigde technische en commerciële capaciteiten bij elkaar. Dit vormt de basis om een gedegen aanbod voor opslag te kunnen maken voor de Nederlandse industrie die CO2 wil opslaan. Deze groep is van plan om deze L10-CCS ontwikkeling nog dit jaar naar de ‘concept select’-fase te brengen, met als doel om aan het einde van dit jaar het project FEED*-gereed te hebben en tevens de opslagvergunning aan te vragen bij de Nederlandse autoriteiten.
De gesprekken met industriële emittenten gaan in de tussentijd door in aanloop naar de openstelling van de komende ronde voor de aanvraag van de SDE++- subsidie.
“Dit is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van ons L10 CCS-project”, zegt Lex de Groot, Managing Director van Neptune Energy in Nederland. “CCS is cruciaal voor het behalen van de Nederlandse klimaatdoelen in 2030. CCS draagt ook bij aan onze ambitie om in 2030 meer CO2 op te slaan dan er wordt uitgestoten door onze activiteiten, – scope 1 – en verkochte producten ofwel scope 3.”
Berte Simons, programmamanager van CCUS van EBN: “We zijn verheugd om samen te werken met onze joint venture-partners in dit CCS-project waarbij we bestaande infrastructuur kunnen hergebruiken. Met onze kennis van de ondergrond en ervaring op het gebied van opslag kunnen we een nog grotere bijdrage leveren aan de ontwikkeling van dit project. De offshore opslag van CO2 is cruciaal om de klimaatdoelen te behalen en EBN is vastbesloten om bij te dragen aan een CO2 -neutraal energiesysteem.”
Deze fase van het L10 CCS-project kan potentieel jaarlijks tussen 4 en 5 miljoen ton CO2 van industriële partijen opslaan in lege gasvelden rond de L10-A, B en E-gebieden. Neptune Energy is operator van deze gebieden. Het project is de eerste fase in de ontwikkeling van het grotere L10-gebied als grootschalig CO2 -opslagreservoir.