Tegen de 10.000 mensen demonstreerden zondag voor meer actie tegen de klimaatcrisis. Onder het motto ‘geen woorden, maar daden’ trokken de deelnemers aan de Klimaatmars door de Rotterdamse binnenstad. De Klimaatmars, georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie, is een dringende oproep om te stoppen met fossiele energie uit olie en gas.
Fossiel zorgt behalve voor de klimaatcrisis ook voor conflicten en milieuvervuiling. “De klimaatcrisis is hier en nu. Bosbranden, overstromingen en hitterecords zijn aan de orde van de dag. Daar moeten we wat aan doen,” zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace en woordvoerder van de Klimaatcrisis Coalitie.
Veelzijdige opkomst
De deelnemers aan de Klimaatmars verzamelden om 13:00 uur op het plein voor de Markthal in Rotterdam. De opkomst was heel divers, van kinderen tot ouderen en van wetenschappers tot zorgmedewerkers. Op de meegenomen protestborden stonden leuzen als; ‘De klimaat is vol’, ‘flowerpower’, ‘bla bla bla helpt niet’ en ‘Ik wil een schone wereld voor Vaderdag’. Greenpeace droeg een groot kartonnen vliegtuig in de mars, om duidelijk te maken dat de luchtvaart moet krimpen. Milieudefensie had oproepen aan de 29 grote vervuilers van Nederland en er waren ecologische boeren die opkomen voor de natuur die lijdt onder de stikstofuitstoot. Ook liep het nieuwe Netwerk Klimaat FNV mee, dat zich inzet voor een rechtvaardige transitie voor werknemers in sectoren die drastisch moeten veranderen.
Grootste klimaatdemonstratie voor Rotterdam
De mars met zo’n tienduizend deelnemers trok vreedzaam door de binnenstad van Rotterdam. “We zijn heel blij met hoe deze Klimaatmars is verlopen. Hoopvol om te zien dat zoveel mensen willen dat er meer gedaan wordt om de klimaatcrisis te stoppen. Voor Rotterdam, een laaggelegen kuststad, is dit de hoogste opkomst ooit voor een klimaatdemonstratie. Het is nu aan de politiek om in actie te komen.” aldus Vatan Hüzeir van Fossielvrij NL en woordvoerder namens de Klimaatcrisis Coalitie.
Na eerdere Klimaatmarsen heeft de Nederlandse regering het klimaatdoel verhoogd en werd ook een CO2-heffing aangekondigd, maar toch is de CO2-uitstoot van Nederland nog steeds veel te hoog. Amber Daal van Extinction Rebellion en woordvoerder namens de Klimaatcrisis Coalitie: “Het is tijd voor actie. Het moet eerlijker. In Nederland, waar honderdduizenden mensen hun energierekening niet kunnen betalen, terwijl grote vervuiler Shell juist miljarden winst maakt door de hoge energieprijzen. Maar het moet ook eerlijk voor de landen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, maar nu wel als eerste te maken krijgen met de zwaarste gevolgen.”
Organisatie
De Klimaatmars in Rotterdam was een vervolg op de Klimaatmars van november vorig jaar toen duizenden mensen in Amsterdam de straat op gingen om beter klimaatbeleid te eisen. Ook ging in maart 2021 het Klimaatalarm af in meer dan 40 steden door heel Nederland. De Klimaatcrisis Coalitie is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, The Transnational Institute (TNI), Code Rood en DeGoedeZaak en wordt gesteund door meer dan honderd andere maatschappelijke organisaties.