Het recente bankroet van Argentinië is niet zozeer het gevolg van slecht beleid van haar regering. Het komt mede doordat een particuliere geldschieter, het Amerikaanse hedgefonds NML Capital, betalingsregelingen blokkeert om zelf woekerwinsten te kunnen maken op hun lening aan het land. NML leende geld aan de Argentijnse staat en wil nu over de rug van de belastingbetaler woekerwinst maken. Een voorproefje van wat ons te wachten staat als de aanstaande EU handelsverdragen CETA (met Canada) en TTIP (met de USA) van kracht worden? Want ook Griekenland is met behulp van veel privaat geld gered.
De strijd tussen de Argentijnse staat en NML staat niet op zichzelf. Argentinië is slachtoffer van meer dan vijftig zaken die door particuliere bedrijven zijn aangespannen tegen de staat, omdat die bedrijven zich benadeeld voelen door Argentijnse regels. Die bedrijven kunnen onder de condities van het NAFTA verdrag (een vrijhandelsverdrag tussen de USA en Latijns Amerikaanse landen) met niet openbare procedures claims laten bekrachtigen voor schadevergoeding. Daarbij gaat het vaak om honderden miljoenen.
De betreffende clausules in NAFTA staan weer model voor soortgelijke paragrafen in de teksten van de handelsverdragen CETA en TTIP, die de EU binnenkort wil gaan afsluiten. Daar is veel weerstand tegen in kringen van NGO’s en duurzaamheidorganisaties, en inmiddels heeft ook Duitsland zich tegen deze clausules gekeerd. Ten minste, tot nu toe. En zolang er een EU lidstaat tegen is, kunnen de verdragen niet worden getekend.
Wanneer de verdragen toch zouden worden getekend kan dat enorme gevolgen hebben. Het aantal claims onder NAFTA is als gevolg van de nieuwe regels toegenomen van 100 in 2002 tot meer dan 568 in 2013. En het zijn uiteindelijk de belastingbetalers die er voor opdraaien.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Het meest cynische is wel dat de Europese Unie het individuele staten onmogelijk maakt om hun burgers te beschermen tegen de aanvallen van financiële aasgieren. Maar misschien willen die staten dat ook wel niet.
Lees meer: