Een food council of voedselraad moet zorgen voor uitbreiding en professionalisering van de stadslandbouw in Rotterdam. Ook moet zij het stadsbestuur adviseren over duurzame voedselketens in en om de stad. De voedselraad bestaat uit meer dan 20 deskundigen op terreinen als voedsel, onderwijs, vrije tijd en woningbouw. De leden van de Food Council – een aantal van hen is ook producent of afnemer – is gevraagd bij te dragen aan de groei van het aantal akkerbouw- en veeteeltbedrijven in en om de stad, zodat voedsel geen lange reis meer hoeft af te leggen, want dat is beter voor het milieu. Bovendien: als meer mensen voedsel uit de stad eten, wordt het voor de producenten ook rendabeler om het te kweken of verbouwen.
Obstakels wegnemen
Dat maakte de Rotterdamse D66-wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaamheid) 25 april bekend op een congres over stadslandbouw in Rotterdam. De leden van de regionale Food Council gaan in principe zelf de obstakels wegnemen die zij tegenkomen om tot duurzame voedselketens te komen.
Stadslandbouw
Stadslandbouw laat stedelingen zien waar groente en fruit vandaan komt. Stadslandbouw speelt in op de behoefte om zelf voedsel te telen of duurzame voedselproducten uit de directe omgeving van de stad te consumeren. Deze ontwikkeling past uitstekend bij de ambities voor de duurzame en groene stad Rotterdam. Er zijn drie hoofdopgaven voor stadslandbouw in Rotterdam
Verbeteren gezondheid
De gemiddelde Rotterdammer heeft een slechtere gezondheid dan de gemiddelde Nederlander. Er wordt eenzijdiger gegeten, er is veel overgewicht en er wordt te weinig bewogen. Een aangepast dieet met verse producten, in combinatie met meer beweging, kan deze trend ombuigen.
Versterken duurzame economische ontwikkeling
Dat kan onder andere door voedselproducenten betere toegang te geven tot de stedelijke markt. Bijvoorbeeld via boerenmarkten of directe verkoop aan huis. Doordat er een aantal schakels van de tussenhandel uit gehaald wordt, levert dit de boer hogere inkomsten op en krijgt de consument verser voedsel tegen een aantrekkelijke prijs. In de stad zijn er ook kansen voor nieuw (allochtoon) ondernemerschap door kleinschalige productie en verkoop van bijzondere groenten en kruiden.
Verbeteren ruimtelijke kwaliteit.
Een nieuwe vorm van landbouw, waarbij de agrarische ondernemer zich veel directer richt op de nabije afzetmarkt van stedelijke consumenten, draagt bij aan het behoud van de waardevolle landschappen rond de stad. Ook in de stad kan, door het aanleggen van moes- en fruittuinen, een groenere woonomgeving gerealiseerd worden. Dit is een aanvulling op de bestaande volkstuinen.
Naast deze drie hoofdopgaven kan stadslandbouw bijdragen aan het bereiken van andere beleidsdoelen, zoals het vergroten van de sociale cohesie en het beperken van voedselkilometers.
Handelsmissies
Om tot een verdere opschaling van de handel tussen de agrarische ondernemers en de stedelijke afzetmarkt te komen is recent het initiatief genomen om ‘handelsmissies’ te organiseren. De inzet van de handelsmissies is dat nieuwe samenwerkingsverbanden met korte voedselketens ontstaan. Door koks van restaurants, ondernemers uit de detailhandel, vertegenwoordigers van cateringbedrijven en tussenhandel in contact te brengen met de agrarische ondernemers kunnen nieuwe contacten tussen stad en het ommeland worden gelegd. Dit moet vooral ook nieuwe contracten voor de ondernemers opleveren waardoor de impact van stadslandbouw in de regionale economie toeneemt.
Food Council
Ook de instelling van een regionale Food Council moet bijdragen aan vergroting van de impact. De Food Council is een adviesorgaan met externe deskundigen een stimulerende rol kan vervullen en partijen kan verbinden aan de ambities van de Rotterdamse regio op het gebied van voedsel. De leden van de regionale Food Council komen uit verschillende sectoren die relevant zijn in de keten van voedselproductie, -distributie en -afzet. Daarnaast wordt gedacht aan vertegenwoordigers van onderzoeksinstellingen, woningcorporaties, onderwijs en recreatie.