Forest Green Rovers zijn het mooiste sprookje uit het dorpje Nailsworth. Ze promoveerden van de Southern Football League naar het betaalde voetbal en debuteerden in League One. Waar een klein dorp groot in kan zijn! Nailsworth telt minder dan zevenduizend inwoners, maar de dorps voetbalclub zit nu al in de drie na hoogste klasse. League One is het derde rang van de voetbalcompetities.
Milieubewuste club
Tijdens de eerste uitwedstrijd die in 0-0 eindigde (en een plaats in League One veilig stelde) gebruikte de club een elektrische spelersbus. Deze bus kost € 400.000 en kan gemiddeld 300 kilometer afleggen op zijn accu. De club kan de bus dus niet voor alle wedstrijden gebruiken. Ze zijn echter zeer milieubewust bezig vergeleken met andere voetbalclubs, omdat andere clubs vaak dergelijke afstanden met het vliegtuig nemen. Manchester United doet het op dit gebied heel fout, ze zijn voor een uitwedstrijd met het vliegtuig naar Leicester City gegaan en vlogen daar in tien minuten heen. Een actie waarop ze veel kritiek kregen.
Waarom wil de club eigenlijk zo groen mogelijk spelen? Dat heeft de club te danken aan Dale Vince, sinds 2010 voorzitter van de clubs. Vince is eigenaar van een energiebedrijf en is zelf een milieuactivist die in bijna het gehele Verenigd Koninkrijk bekend is.
Als je een gokje wilt wagen op wedstrijden van deze club, de Unibet odds plaatsen Forest Green Rovers als forth favoriet voor degradatie. Na de promotie vorig jaar, zal het een zware strijd worden om te overleven. Als ze willen blijven klimmen in de Engelse divisies naar de Premier League, zullen investeringen de sleutel zijn. Dat doen op een manier die duurzaam is voor zowel het milieu als hun financiën zal de grote vraag zijn.
Vegan eten in het stadion
In het voetbalstadion van de club zul geen vette hamburgers aantreffen. Bij de snackpunten in het stadion vind je alleen maar vegetarische gerechten. De ‘Q Pie’ is het gerecht dat ze serveren en dat ook nog eens de ‘British Pie Award’ heeft gewonnen. Het gerecht is gemaakt van bechamelsaus, prei en soja.
In dit stadion vind je dus geen vlees maar vegan gerechten zoals groentewraps en biologische frieten. Verrassend genoeg worden deze tijdens de wedstrijden best goed verkocht. Forest Green Rovers serveert geen Engelse ‘Fish and Chips’, althans niet in het stadion. Dat de spelers ‘Fish and Chips’ en hamburgers buiten het stadion wegwerken weten we bijna wel zeker.
Zonnepanelen
Er liggen zonnepanelen op het dak van stadion van de club en alle voetballers rijden elektrische auto’s die ze opladen naast het veld tijdens de training. Het barst er dan ook van de laadpalen. De grasmat wordt zonder chemicaliën onderhouden en de motor van de grasmaaier draait op zonne-energie. De club is dus erg milieuvriendelijk en daarom heel goed bezig! Daar kan zeker wat van geleerd worden.
In 2018 werd Forest Green Rovers door de FIFA uitgeroepen tot de groenste club ter wereld en de VN noemde de club de eerste erkende klimaatneutrale club. Deze twee lofbetuigingen zijn dik verdiend en de club mag er met recht trots op zijn! In 2019 werd het Eco Park gebouwd. Een stadion dat volledig uit hout is opgetrokken. Dat is geen stadion waar een fan stiekem illegaal vuurwerk kan afsteken tijdens een wedstrijd, we hopen er maar het beste van.
Geld over de balk smijten.
De club Forest Green Rovers doet niet aan geld over de balk smijten. Als ze nieuwe spelers aanwerven, zijn dat altijd transfervrije spelers die zijn aangetrokken vanwege hun statistieken en gegevens. Dat gaat dus niet via het ‘Moneyball principe’. Het succes van de club wordt niet afgemeten aan het betalen van transfersommen of hoge salarissen. Vaak worden voetballers ook gewoon door de club gehuurd.
Tenslotte
De club staat bijna bovenaan in League Two, ze hebben nog twee wedstrijden te spelen, dus er is nog een kampioenschap haalbaar. En dat wordt mogelijk gevierd door de groenste club ter wereld met: biologisch drankjes en veganistische hapjes. Dat belooft een feestje te worden!