Misschien een rare combinatie maar wel een die reëel kan gaan zijn voor uw bedrijf. In dit artikel zal ik u uit leggen hoe dit, voor velen, nog abstracte begrip uw bedrijf kan ondersteunen. Wat houdt het begrip ‘factoring’ precies in en hoe werkt het? Welke voor én nadelen hangen er aan vast en wanneer maak je als bedrijf eigenlijk gebruik van factoring?
Los daarvan is het natuurlijk ook belangrijk om de verschillende aanbieders makkelijk te kunnen vergelijken. Wie zijn deze aanbieders eigenlijk en waar let men op bij het aanvragen van een factor? Kortom veel nuttige informatie in dit artikel die u kunt gaat toepassen binnen uw eigen bedrijf om zodoende geld over te houden voor leuke, duurzame activiteiten met uw medewerkers.
Wat is factoring en hoe werkt het precies?
Factoring wordt door veel mensen beschouwd als een lastig begrip wat begrijpelijk is natuurlijk maar het is eigenlijk niet heel moeilijk. Factoring is in feite het financieren van facturen binnen uw bedrijf. Als bedrijf zijnde geeft u het debiteurenbeheer uit handen waardoor de facturen vrijwel direct weer terugbetaald worden aan u. Op deze manier bespaart u als bedrijf veel tijd die anders geïnvesteerd kan worden én loopt u minder risico’s.
Voor én nadelen
Zoals eerder al een beetje naar voren kwam zitten er veel voordelen aan factoring. Het grootste voordeel is de vergroting van de liquide middelen binnen uw bedrijf. Dit zorgt voor meer ruimte voor groei, investeringen en duurzame activiteiten met uw bedrijf! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een duurzaam thema teamuitje of een vette CO2 neutrale F1 simulator voor bij uw beursstand via Urban Events. Dit zorgt weer voor aandacht op uw bedrijf en gave ervaring voor u en uw klanten.
Naast verhoging van de liquide middelen zorgt factoring ook rust. De factoringmaatschappij neemt veel financiële zaken uit uw handen waardoor u zich echt op groeien en investeren kunt gaan richten. Met de betaaltermijnen valt bij factoringmaatschappijen ook veel meer te spelen, in veel gevallen kan er zelfs tot 90 dagen na vervaldatum betaald worden.
Nadelen die aan factoring kleven zijn als volgt. U betaald altijd een rentepercentage én een factor fee. Deze fee is vaak een vast bedrag per factuur of een gedeelte van de gedraaide omzet. Daarnaast is factoring vaak iets duurder dan bijvoorbeeld een bankfinanciering. Ook heeft factoring soms het imago dat dit eigenlijk iets is voor bedrijven die niet sterk staan. Een argument dat tegenwoordig al sterk minder wordt door de populariteit van factoring onder veel bedrijven maar nog steeds rond zwerft.
Factormaatschappijen
Deze maatschappijen helpen bedrijven met het financieren van facturen, verbetering van de financiële situatie van het bedrijf en het wegnemen van veel overige kleine zorgen. Dit maakt factoring dan ook geschikt voor groeiende bedrijven. Bij deze bedrijven is de behoefte aan veel liquide middelen vaak hoger waardoor factoring zeer interessant is. Factormaatschappijen letten vooral op de debiteuren binnen uw bedrijf. Hoe meer, hoe beter als vuistregel.
Het vergelijken van al deze verschillende aanbieders kan zorgen voor verwarring. Een site zoals FactoringVergelijken.nl helpt u bij dit gehele proces. Met hulp van deze vergelijking site kunt u gemakkelijk de beste factormaatschappij kiezen en gaan bouwen aan de groei van uw bedrijf en dat vette, duurzame bedrijfsfeest of F1 simulator beursstand een realiteit laten worden!