like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Gelekt document toont: TTIP ondermijnt parlementen

Van: op 31 juli 2015

ttipAls TTIP er komt zouden bepaalde wetten en regels in de toekomst zonder parlementaire instemming kunnen worden aangepast. Dit blijkt uit een analyse van foodwatch van een gelekt rapport dat is geschreven door het Duitse ministerie van Economische Zaken. Volgens het rapport hebben zowel de Duitse als de Franse regering eerder dit jaar hun zorgen geuit tegenover de Europese Commissie over de democratie ondermijnende aspecten van TTIP. Dit is opvallend omdat beide regeringen tot nu toe publiekelijk altijd ontkend hebben dat TTIP een bedreiging vormt voor de beleidsvrijheid van nationale parlementen. Intern wordt daar blijkbaar anders over gedacht.

De kern van het probleem is wat in de onderhandelingen 'regulatory cooperation' wordt genoemd. TTIP probeert handel te stimuleren door verschillen in wet- en regelgeving tussen de EU en de VS op te heffen. Het gaat hierbij echter niet alleen om bestaande regelgeving maar ook over toekomstige. Om ervoor te zorgen dat wetten en regels in de toekomst niet opnieuw uiteen zullen lopen, worden er door TTIP allerlei nieuwe niet-democratisch gelegitimeerde trans- Atlantische instituten opgericht.

Fairphone 3_Staring lady

Uit het gelekte document blijkt dat zowel de Franse als de Duitse regering eerder dit jaar hebben gewaarschuwd voor het feit dat deze nieuwe trans-Atlantische organen zonder instemming van democratisch gekozen parlementen de annexen van het TTIP-verdrag kunnen aanpassen. Dit heeft vergaande gevolgen voor onze democratie. In deze annexen worden bijvoorbeeld de richtlijnen voor etikettering van levensmiddelen en voor de toelating van chemische stoffen vastgelegd. Deze kunnen straks worden aangepast zonder dat daar een gekozen volksvertegenwoordiger aan te pas komt!

Als jij ook tegen halve voorlichting rond TTIP bent kun je de petitie van foodwatch tekenen voor volledige en eerlijke communicatie rondom TTIP.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Bertus Buizer schreef:

    Geen TTIP met een ISDS die de parlementaire democratie kan omzeilen. Het TTIP waar nu over onderhandeld wordt, is vanwege toenemende GGO-vervuiling een bedreiging voor de biologische landbouw. Zie ook: http://www.sustainablefoodsupply.org/en/organic-farming-has-the-best-credentials-for-an-adequate-sustainable-food-supply/

  2. De reim schreef:

    De VS doet er alles aan om de Europese economie te dwarsbonen o.a. Door de boycot van Rusland waar ze zelf slim als ze zijn geen last hebben.we moeten meer kiezen voor de Bric landen en Rusland en niet voor een land wwar de staatsschuld met 48.000 dollars per seconde stujgt.