Als TTIP er komt zouden bepaalde wetten en regels in de toekomst zonder parlementaire instemming kunnen worden aangepast. Dit blijkt uit een analyse van foodwatch van een gelekt rapport dat is geschreven door het Duitse ministerie van Economische Zaken. Volgens het rapport hebben zowel de Duitse als de Franse regering eerder dit jaar hun zorgen geuit tegenover de Europese Commissie over de democratie ondermijnende aspecten van TTIP. Dit is opvallend omdat beide regeringen tot nu toe publiekelijk altijd ontkend hebben dat TTIP een bedreiging vormt voor de beleidsvrijheid van nationale parlementen. Intern wordt daar blijkbaar anders over gedacht.
De kern van het probleem is wat in de onderhandelingen ‘regulatory cooperation’ wordt genoemd. TTIP probeert handel te stimuleren door verschillen in wet- en regelgeving tussen de EU en de VS op te heffen. Het gaat hierbij echter niet alleen om bestaande regelgeving maar ook over toekomstige. Om ervoor te zorgen dat wetten en regels in de toekomst niet opnieuw uiteen zullen lopen, worden er door TTIP allerlei nieuwe niet-democratisch gelegitimeerde trans- Atlantische instituten opgericht.
Uit het gelekte document blijkt dat zowel de Franse als de Duitse regering eerder dit jaar hebben gewaarschuwd voor het feit dat deze nieuwe trans-Atlantische organen zonder instemming van democratisch gekozen parlementen de annexen van het TTIP-verdrag kunnen aanpassen. Dit heeft vergaande gevolgen voor onze democratie. In deze annexen worden bijvoorbeeld de richtlijnen voor etikettering van levensmiddelen en voor de toelating van chemische stoffen vastgelegd. Deze kunnen straks worden aangepast zonder dat daar een gekozen volksvertegenwoordiger aan te pas komt!
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.