[ updated ] Wij wonen in een groen dorp, een waar vogelparadijs. Maar sinds de storm van 25 juli is het er stil. Waar eerst duizenden mussen, mezen, merels en vinken kwetterend en fluitend je in een bos deden wanen, hoor je nu nog maar een enkele duif of kraai. Ze lijken wel weggeblazen allemaal.
Uit Amerikaans onderzoek is bekend dat sommige soorten een zware storm aan voelen komen en op tijd verkassen, tot wel 1500 kilometer ver. Maar dat lijkt me voor een gemiddelde huismus toch een hele klus. Bovendien schuilen kleine vogels bij storm laag bij de grond, en daar zijn voldoende dichte struiken voor in de omgeving. Ook hebben we geen dode vogels gevonden.
Op internet hebben we nog geen verklaring kunnen vinden. Daarom een vraag aan iedereen die dit leest: herken je deze situatie? Zijn er ook in jouw omgeving beduidend minder vogels dan voor de storm? En wie weet waar ze heen zijn?
Laat het ons weten. Zeker met meer en zwaardere stormen in het vooruitzicht is het goed om te weten wat dat voor vogels betekent, en hoe we ze misschien kunnen helpen beschermen tegen overdadig natuurgeweld.
Peter van Vliet
[ update ]
Onder de reacties met verschillende mogelijke verklaringen stuurde Miriam Kronenberg op onze Facebook pagina deze link naar een artikel van de Vogelbescherming. Het einde van het broedseizoen en begin van de rui verklaart al een flink deel. Maar waar andere jaren die overgang wat geleidelijker ging, is deze nu mogelijk heel abrupt gegaan door de storm. Wellicht heeft die de laatste nesten in een klap vernield. Een combinatie van omstandigheden.