like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Greenchoice laat zien waar energie vandaan komt

Van: op 11 juli 2013

Er ligt bij een paar honderdduizend Nederlanders een nieuwe landkaart op de mat: de nationale opwekkerskaart van Greenchoice. Die laat zien waar in ons land duurzame energie wordt opgewekt, uit zon, wind, water of biomassa. Steeds meer mensen willen zeker weten waar hun stroom en gas vandaan komen. Op de kaart, die online alsmaar voller wordt, kan iedereen zelf zien waar zijn of haar energie vandaan komt. En zelfs een favoriete bron aangeven. Eén van de bronnen van groene stroom is de nieuwe windmolen van coöperatie Meerwind langs de A4, onlangs voorzien van menshoge letters ‘Greenchoice’. Klik hier voor de film over de bouw van de molen.

Online landkaart, kies je favoriete bron

Nu al wordt bijna 70% van alle groene stroom die Greenchoice aan 350.000 afnemers levert in Nederland opgewekt, door ruim 200 windmolens, 75 biovergisters en 3 waterkrachtcentrales. Bovendien wekken zo’n 12.000 klanten hun eigen energie op met zonnepanelen. ‘De rest van onze duurzame energie halen we nog uit het buitenland, maar dat verandert snel. Binnen vijf jaar willen we dat al onze groene stroom uit eigen land komt, dus investeren we continu in nieuwe opweklocaties,’ aldus Jurjen Algra, woordvoerder van Greenchoice.

‘De landkaart wordt dan ook voller en voller. Via de online versie ervan zien mensen op elke moment exact van welke bronnen wij energie afnemen. Ze kunnen zelf aangeven of ze stroom van de boer om de hoek willen krijgen of liever van een windmolenpark ergens anders. Zo werken we samen met onze afnemers aan een 100% duurzaam Nederland.’

‘Meer wind’ uit Nederlandse molen

Wind is een van de schoonste energiebronnen. Greenchoice is dan ook blij met de extra windmolen die Meerwind plaatste langs de rijksweg A4. De molen levert genoeg stroom op om zo’n 1.250 huishoudens per jaar via Greenchoice te voorzien van duurzame Nederlandse stroom. Daarom plaatste het bedrijf met trots de naam op de 55 meter hoge ultramoderne windmolen.

‘Het was een flinke onderneming om deze molen op z’n plek te krijgen. Want hoewel het allemaal draait om wind, kan diezelfde wind een grote spelbreker zijn als je op zulke hoogte kolossale onderdelen moet plaatsen.’ Op www.greenchoice.nl/meerwind kan iedereen zien hoe de molen werd opgebouwd en hoe zo’n molen nou precies in elkaar steekt. Nu de windmolen er staat, is Greenchoice weer een stap dichter bij 100% groene stroom van eigen bodem.

 

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws