50 procent van de Nederlandse MKB-ondernemers vindt dat ze van de bank te weinig steun krijgen om te verduurzamen. Dit terwijl bijna tweederde wel bereid is een deel van de omzet te investeren in duurzaamheid. Dit blijkt uit een onderzoek van MKB-financieringsplatform October onder 1.059 Nederlandse MKB-ondernemers. Maar liefst 69 procent van hen vindt dat banken en investeringsmaatschappijen verplicht moeten worden een percentage van hun portfolio duurzaam te investeren.
In de financiële (88 procent) en de agrarische sector (84 procent) zijn ondernemers het meest bereid om te investeren in duurzaamheid. Opvallend genoeg zijn juist ondernemers in het transport (48 procent), het minst bereid geld te investeren in vergroening van de bedrijfsvoering. “Ik denk dat de ‘emotionele barrière’ om duurzaam te investeren groot is”, zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland. “Mkb’ers willen graag verduurzamen, maar missen handreikingen. Een heldere definitie van duurzaam ondernemen ontbreekt en de winstgevendheid van de investering is onzeker. Als ze zich dan ook nog eens niet gesteund voelen door hun financier, is het moeilijk voor hen om duurzame maatregelen door te voeren.”
Duurzaamheid bekostigen
Tweederde van de MKB-ondernemers stelt dat hun klanten niet bereid zijn extra te betalen voor (meer) duurzaamheid. Mannaerts: “De meeste ondernemers zien tariefverhogingen daarom niet als een serieuze optie om de verduurzaming van hun bedrijf te bekostigen. Daarnaast mist het MKB steun en erkenning uit de financiële wereld.” Een onderneming die wil investeren in duurzame projecten en hier krediet voor nodig heeft, moet niet enkel op historische cijfers worden beoordeeld, stelt hij. “Deze investeringen zijn namelijk lange termijn gericht en verbeteren het profiel van een onderneming. Ik weet niet of een verplicht percentage groene investeringen de oplossing is, aangezien de banken worden beperkt door internationale regelgeving. Maar deze investeringen dienen wel mee te wegen in het assessment van het management en het risicoprofiel van de onderneming.”
Crowdfunding duurzame energie
Crowdfunding voor duurzame energie en vastgoed groeide in 2018 niettemin harder dan de rest van de markt en zal in 2019 waarschijnlijk verder door blijven groeien, zo blijkt uit gegevens van CrowdfundingCijfers. In totaal groeide de crowdfundingmarkt met circa 50 procent ten opzichte van 2017.
Circulair Ondernemen Desk
Steeds meer bedrijven besteden bij het ontwerpen van hun producten en in hun bedrijfsvoering aandacht aan het terugwinnen en efficiënt gebruik van grondstoffen en materialen. Rabobank gaat ondernemers ondersteunen bij het terugwinnen en efficiënt gebruik van grondstoffen en materialen met haar nieuwe Rabo Circulair Ondernemen Desk.
De overgang naar een circulaire economie vraagt van ondernemers een omschakeling van een lineair naar een circulair business model. Rabobank ziet circulair ondernemen als een van de pijlers waarop de Nederlandse economie steunt. Er komen steeds vaker vragen van klanten over circulaire businessmodellen en de financiering daarvan.
De desk bestaat uit een multidisciplinair team van circulair specialisten die ondernemers ondersteunen rondom circulaire vraagstukken. De circulair specialisten denken met de ondernemer mee over strategische vraagstukken rondom circulaire businessmodellen, de financiering daarvan en leggen, door middel van hun netwerk, verbindingen met relevante partijen. Op deze manier begeleiden zij klanten naar bestaande en/of nieuwe oplossingen.