like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Duurzaam: een traplift hergebruiken

Van: op 20 juni 2018

traplift

Trapliften zijn best wel kostbare producten. Ze worden vervaardigd van dure, hoogwaardige materialen en hebben een levensduur van misschien wel tientallen jaren. Daarom is het zonde om zo’n traplift weg te doen als deze niet meer nodig is. Het is niet alleen een verspilling van die kostbare materialen maar bovendien ook een vorm van kapitaalvernietiging. Helaas is dat iets wat nog best vaak voorkomt. Zo ontstond er recent ophef over een verwijderde traplift die op de schroothoop zou belanden.

 

Steeds opnieuw gebruiken

Hoe mooi zou het daarom zijn als trapliften na gebruik niet meer op de schroothoop zouden belanden, maar opnieuw konden worden hergebruikt. En dan niet één keer, maar als het even kan zelfs meerdere keren. Er is nog geen sprake van een landelijk ‘inruilsysteem’ maar gelukkig zijn er wel verschillende Nederlandse bedrijven actief op het gebied van hergebruik van trapliften. Een traplift hergebruiken is niet alleen een stuk duurzamer, maar ook voordeliger voor de gebruikers. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de vorige gebruiker krijgt nog wat centjes voor de oude traplift, de nieuwe gebruiker heeft weer een wat goedkopere traplift. Uiteraard moet het bedrijf dat de trapliften inruilt, controleert en doorverkoopt ook nog wat verdienen maar dat hoort er nu eenmaal bij. Toch een prettig idee dat die kostbare liften op die manier langer en vaker gebruikt kunnen worden.

 

Trapliften gaan lang mee

Door de vele innovaties op dit gebied en de hoogwaardige kwaliteit van moderne trapliften, gaan trapliften minstens tien jaar mee. Als iemand zijn traplift na een aantal jaren gebruik dus niet meer nodig heeft, kan deze dus weer door iemand anders worden gebruikt. Een tweedehands traplift is een goedkoop en duurzaam alternatief voor een gloednieuwe traplift. Over de veiligheid hoeft men zich geen zorgen te maken: tweedehands trapliften zijn net zo veilig en betrouwbaar als nieuwe. De meeste gerenommeerde leveranciers controleren de tweedehands trapliften voor levering na op alle essentiële punten zodat ze net zo goed functioneren als nieuwe liften.

 

Belangrijke onderdelen vervangen

Zo’n traplift bestaat in feite uit een enkele of dubbele rail en een stoel, waar ook de accu en aandrijving in zit. Die stoel kan in bijna alle gevallen worden hergebruikt. Vooraanstaande leveranciers kijken ze na en zorgen dat ze weer als nieuw functioneren. Het in Bergambacht gevestigde Otolift is zo’n gerenommeerde leverancier. Een tweedehands traplift van Otolift krijgt voordat deze worden hergebruikt zelfs een nieuwe accu en worden ook alle andere essentiële onderdelen van de aandrijving preventief vervangen. Ook wordt de bekleding van de zitting vervangen. In feite wordt de lift op die manier dus geheel gereviseerd voordat deze naar de nieuwe gebruiker gaat. Uiteraard zorgt Otolift ervoor dat de oude onderdelen op een correcte wijze worden afgevoerd en gerecycled.

 

Rail is niet altijd opnieuw te gebruiken

Helaas is het niet mogelijk om de traplift helemaal voor hergebruik in te zetten. De rail is namelijk vaak op maat gemaakt. Bij trapliften voor rechte trappen lukt het meestal wel om de rail opnieuw te gebruiken. Daar is namelijk bijna geen sprake van maatwerk en de verdiepingsvloeren in Nederland kennen maar vrij weinig variatie qua hoogte. Maar de Nederlandse eengezinswoningen hebben vaak een gebogen trap. En daarvoor wordt de rail vaak op maat gemaakt. Die rail kun je daardoor helaas meestal niet opnieuw gebruiken. Dan moet er helaas naar een (deels) nieuwe rail worden uitgeweken. Eén van de uitzonderingen is de nieuwe Otolift Modul-Air. Doordat de traplift uit verschillende raildelen bestaat, kan deze eenvoudig uit elkaar worden gehaald en op een andere trap worden gemonteerd.

 

Stap in goede richting

Toch is dit natuurlijk een mooie stap in de goede richting. De oude onderdelen worden netjes afgevoerd en gerecycled, de onderdelen die opnieuw kunnen worden gebruikt vinden hun weg naar de nieuwe gebruiker. Bovendien kunnen zowel de oude als de nieuwe gebruiker er op financieel gebied een voordeeltje mee behalen. Zolang de traplift met respect wordt behandeld en goed wordt onderhouden, kunnen meerdere mensen achter elkaar een traplift hergebruiken.

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!