like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Het belang van een duurzame uitvaartverzekering 

Van: op 24 juni 2020

Het is en blijft een onderwerp waar niemand echt graag over na wil denken: een uitvaartverzekering. Echter, iedereen die in de directe omgeving een overlijden heeft meegemaakt weet dat het hebben van een uitvaartzekering erg belangrijk is. Er is immers weinig zo verschrikkelijk als de wetenschap dat nabestaanden, naast het verdriet van het overlijden van de dierbare, geconfronteerd worden met hoge niet te betalen rekeningen die voortkomen uit de begrafenis of crematie.

Duurzame uitvaartverzekeringen

Gelijk aan de duurzaamheidstrend die goed zichtbaar is op veel verschillende terreinen in de samenleving, is er ook op het gebied van uitvaartverzekeringen in toenemende mate sprake van aandacht voor duurzaamheid. Zo zijn er tegenwoordig speciale polissen beschikbaar waarin er gesproken wordt over een zogenoemde 'groene uitvaart'. Het is dan ook een belangrijke ontwikkeling die aansluit bij de gedachte dat mensen moeten kunnen kiezen voor een uitvaart die echt bij hen past. Wie bij leven altijd al bezig was met het milieu en duurzaamheid, moet hier ook ruimte voor krijgen bij zijn of haar afscheid.

Algemeen

Concrete duurzame keuzes bij een uitvaart

Aan polishouders van duurzame verzekeraars worden diverse mogelijkheden voorgelegd met betrekking tot de vormgeving van de uitvaart. Belangrijke onderwerpen met een duurzaamheidscomponent bij de uitvaart zijn in dit kader:

  • De grafkist: er zijn kisten van karton, riet of duurzaam hout dat afkomstig is uit verantwoorde gebieden.
  • De rouwauto's: er zijn elektrische rouwauto's, maar ook koetsen met paarden. Daarnaast kan er ook gedacht worden in oplossingen zoals het huren van elektrische bussen of het gebruik van openbaar vervoer van en naar de locatie. 
  • Rouwkaarten: men kan geen papieren kaarten rondsturen maar digitale opties gebruiken zoals een e-card of email. Eventueel kan er ook gekozen worden voor papier dat is gerecycled. 
  • Begraafplaats: er zijn speciale natuurbegraafplaatsen en ook bij het aankleden van het graf kan er gekozen worden voor een grafmonument van natuurlijk materiaal en met een beperkte omvang. 

Er zijn nog andere zaken die een rol kunnen spelen op een duurzame uitvaart. In dit kader kan er gedacht worden aan het type kleding dat de overledene draagt (afbreekbaar), maar ook aan leveranciers van bloemen en eventuele catering van een biologische winkel. Tot slot zijn er ook alternatieven voor cremeren en begraven in ontwikkeling zoals het zogenoemde resormeren en vriesdrogen. Dit zijn qua potentie duurzamere opties dan cremeren (of begraven), maar helaas zijn deze mogelijkheden nog niet in Nederland toegestaan.

Een uitvaartverzekering vergelijken

Lang niet iedere verzekering kent evenveel vrijheid qua keuzes. Ook zijn de mogelijkheden met betrekking tot duurzame keuzes per verzekeraar erg verschillend. Het strekt zodoende tot aanbeveling om bij het uitkiezen van een bepaalde polis de uitvaartverzekeringen goed te vergelijken en te bekijken welke voorwaarden er gelden en wat voor keuzeruimte er is. Eventueel kunt u ook gebruikmaken van een speciale website om uitvaartverzekeringen op allerlei aspecten (zoals duurzaamheid) te vergelijken. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met de betreffende aanbieder en vragen naar concrete voorbeelden waaruit blijkt dat de bewuste verzekeraar een belangrijke plek heeft ingeruimd voor duurzaamheid in de polis.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws