like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zo kies je de juiste motorbanden

Van: op 24 juni 2020

harley motorbanden

Omdat een motorfiets over het algemeen maar twee wielen heeft, is het erg belangrijk om de juiste banden te kiezen. Die zorgen voor de beste grip met het wegdek, voor de juiste rijeigenschappen van de motor. Dat verhoogt de veiligheid en de duurzaamheid tijdens het rijden. 

Afhankelijk van het type motor leveren de bandenfabrikanten wegbanden, off-road/enduro en racebanden. Dat doen ze ook voor scooters en brommers, voor cruisers en toerfietsen, voor het racen en sportmotoren, voor quads en choppers.

Algemeen

Banden schaf je aan afgestemd op de diameter van de velg.  Informatie daarover kunt u in de technische handleiding van de motor vinden. Of vraag het aan een expert [    ] . Deze parameter worden in inches uitgedrukt en variëren in het bereik van 8 tot 21.

Bij het uitkiezen van motorbanden vind je de markeringen aan de zijkant van de band. Die tonen naast de diameter, de breedte (normaal gesproken van 50 tot 330 millimeter), de ratio of profielhoogte uitgedrukt in een percentage van de breedte (van 30 tot 600 millimeter), de maximale snelheid in kilometers per uur en de belasting index in kilogrammen. 

Een band kan zo bijvoorbeeld de volgende markeringen aan de zijkant hebben - 185/70 ZR17 M/C (58W), waar 185 de breedte is, 70 de hoogte van 129,5 millimeter, Z de snelheidsindex van +240 kilometer per uur, R de radiaalband, 17 de diameter in inches, M/C staat voor “alleen motoren” en 58 betekent een maximaal gewicht van 236 kilo.

Een andere keuzefactor is het seizoen waar de band voor ontworpen is. Dus zijn er zomer- en winterbanden, maar ook vierseizoenen-banden. Motorbanden kunnen daarnaast gemaakt zijn voor het gebruik alleen op de voor- of achteras, of op beide. Een juiste montage is belangrijk voor een optimale prestatie en rijgedrag. Veel informatie kun je ook vinden op gespecialiseerde websites als motor.nl .

Alhoewel motorbanden, net als sommige autobanden, een binnenband kunnen hebben, kunnen ze ook tubeless zijn. En het patroon van de band kan ook verschillen, van gecompliceerd met vele groeven en nokken, tot gehele gladde banden.

Welke motor u ook heeft, een kleine stadsmotor tot een krachtige chopper, u kunt de juiste banden op de autodoc website  vinden.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws